TRT’ye Mektup… Prof.Dr. Erol Belgin


Toplam Okunma: 5731 | En Son Okunma: 05.05.2024 - 15:48
Kategori: Cevabi Yazılar, Eleştiri/Kritik

Konuya en son Musiki Dergisi dilinden -sözün bittiği yer ifadesiyle- 07 Ağustos 2010′ da “TRT TV’de GTSM’ne Fatiha” şeklinde dikkat çekmiş idik(1). TRT Tv’nin geleneksel Türk müziği yayınsızlıkları uygulaması nedeniyle tepkiler yağmaya devam ediyor. Hacettepe Üniversitesi -Batı Müziği- Devlet Konservatuarı Müdürü ve Türk Musikisi Vakfı Başkanı Sn. Erol Belgin’in mektubu: “Sayın Yetkili; TRT Kurumu, Eğitim, Habercilik, Kültür ve Sanat alanlarındaki yayınları, daima nitelikli ve ilkeli tutumu ile Ülkemizin en gözde kurumlarından birisidir. Ancak, son zamanlarda bu üstün niteliklerin yerini, -özellikle müzik yayınlarında- büyük bir başıboşluk almıştır… Aşağıda anlatacağım yaşamış olduğum olay her gün tekrarlanan ve kurum kimliğine hasar veren olaylardan sadece bir tanesidir…

Tarih; 10 Ağustos Salı, saat 18.00. Program: Akşamın Neşesi.

Programın başında İstanbul radyosunun en iyi kadın sanatçılarından birisi şarkının meyanını yanlış okuyor, (17.Ağustos Salı ,aynı programda yine İstanbul radyosunun sevilen bir erkek sesi aynı hatayı yapmış idi). Daha sonra mikrofona gelen erkek sanatçı, bestekarını hiçe sayarak Türk Müziğinin çok güzel bir eserini kendi yorumunu katarak yeniden besteliyor ve öyle icra ediyor. Programdaki diğer sanatçılar da koro olarak hepsi ayrı makamdan, ayrı ritimden ve farklı ses perdelerinden okuyor. Yüreğimi böylesine acıtan bir programı dinlememek için radyomu kapatırken sunucu yeni bir şarkı güftesi okumaya başlıyor. Sunucu güfteleri okurken her kelimeden sonra nokta koyarak okuyor.(Örneğin Sen…. Güldalında….. Gonca… Ben ….. Dağ… Yolunda….Yonca….).

Ne müziğin, ne de güftenin tadı var!..

Tahammül edemeyip 0212 444 24 04 den programa telefonla katıldım. Telefonun başındaki hanımefendi’ye(!) :

“Bakınız bütün sanatçılar yanlış söyledi .. ama ne olur sunucu bari güfteleri doğru okusun”

şeklindeki kibarca uyarıma aldığım cevap aynen şöyle idi :

“Bence son derece güzel söylüyorlar, sunucumuz da güfteleri çok güzel okuyor. Siz kimsiniz ki? ”

Ben sadece bu yüce sanata aşık olan bir dinleyiciyim. Mesleğim dışında tüm yaşamımı, bu değeri korumaya ve yaşatmaya adadım. TRT gibi bir kurumun, kontrolden çıkmış doludizgin yozlaşan kültür ve sanatı koruma konusundaki hassasiyetinden emin olarak, “ruha gıda yerine ruha eza” olan bu programların daha sıkı denetlemesi hususunu takdirlerinize saygı ile arz ediyorum…(2)

Prof.Dr. Erol Belgin
___________________________________
(1) Bkz: “TRT TV’de GTSM’ne Fatiha” http://www.musikidergisi.net/?p=1566
(2) Kimden: ebelgin < … @gmail.com>
Kime: turkmusikisi@yahoogroups.com
Tarih: 18 Ağustos 2010
Konu: “Akşamın Neşesi mi?”




Hoşgeldiniz