TRT’nin Klasik Müzik Politikası Var mı?.. Cihat Aşkın


Toplam Okunma: 3530 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:00
Kategori: Eleştiri/Kritik, Fikir Yazıları

TRT ne yapıyor? Bünyesindeki bir çok kanal ile sözde çok seslilik! Kültür ve sanat programlarında klasik müziğe ve çok sesli müziğe ayrılan dilim hiçbir şekilde standardize edilemiyor. Çünkü TRT nin bu konuda bir politikası yoktur. TV de konser programlarının yayınlanma oranı konusunda net bir şey söylemek mümkün değil, zira standart değil… TRT’ den beklenen şey ülkemizdeki kültür sanat yoğunluğunu ön sıralara çıkarması ve belli bir standart dilim içerisinde bunları sunmasıdır. Ama bunu yapabilecek nitelikte düşün adamları yoktur TRT de. Olanlar varsa bile yaptırılmazlar… TRT müzik konusunda sınıfta kalmıştır…

TRT’ nin Klasik Müzik Politikası Var mı?.. Cihat Aşkın

TRT sadece Türkiye’nin değil ama dünyanın en güçlü ağlarından birine sahip. İçindeki teknik imkanlar onun dünyanın bir çok yerinde izlenmesine sebep oluyor. Özellikle son yıllarda ona verilen devlet imkanları ile oldukça güçlü bir donanıma sahip olduğu kesin.

TRT ne yapıyor? Bünyesindeki bir çok kanal ile sözde çok seslilik! Kültür ve sanat programlarında klasik müziğe ve çok sesli müziğe ayrılan dilim hiçbir şekilde standardize edilemiyor. Çünkü TRT nin bu konuda bir politikası yoktur. TV de konser programlarının yayınlanma oranı konusunda net bir şey söylemek mümkün değil zira standart değil.

TRT den beklenen şey ülkemizdeki kültür sanat yoğunluğunu ön sıralara çıkarması ve belli bir standart dilim içerisinde bunları sunmasıdır. Ama bunu yapabilecek nitelikte düşün adamları yoktur TRT de. Olanlar varsa bile yaptırılmazlar. Çünkü orada işler -birçok yerde olduğu gibi- liyakata göre değil de -adamın varsa olur- kuralına göre işlemektedir.

TRT için program yapan taşeron şirketler ve ihaleler kanımca araştırılmalıdır. TRT en büyük korsandır. Yayınladığı programlardan telif ödememek için her türlü hukuki yolu deneyip meslek birlikleri ile anlaşma yapmaya yanaşmaz. Program yaptığı sanatçısına -usuleten bir imza attırarak- onun yayın haklarını sonuna kadar elinde bulundurur. Ancak sıra ‘Halk Bunu İstiyor’ a gelince taşeron firmalara milyarlar dökerler. Araştırılmalıdır!

Kültür ve sanat politikası ve belli standartları olmayan bir kurum çiftlik gibi dahi olamaz. En azından çiftliklerin de kendine ait bir düzeni vardır! TRT müzik konusunda sınıfta kalmıştır. Gerek yapılan kayıtlar gerek stüdyoların bakımsızlığı ve gerekse teknik eleman eksikliği ve kalitesizliği sözlerle ifade edilemez. Kurumun içinde birkaç gün geçirmeniz kafidir bunları görebilmek için.

Bu paralar bizim paralarımız değil mi? Biz de bu ülkenin insanı değil miyiz? O halde bu grupta(klasikbatimuzigiyahoogroups.com) tatlı tatlı tartışmak yerine niçin TRT ye protesto yağdırmıyoruz.

Niye biz CD den -ya da internetten- dinliyoruz biliyor musunuz? Çünkü radyo kültürü öldürüldü. Çünkü üretim kültürü öldürüldü. Yeni program üretmek çok zor genelde… Diskotekten alınan bantlar ya da cd ler -şimdi çoğu dijital ortamda olması gerekiyor- ile program yapmak daha kolay. Ancak bu ülkenin her yerinde üretilen bir de klasik müzik kültürü var. Sadece çok sesli değil ama kaliteli Türk müziği örneklerini de TRT den dinletip izleyemiyoruz. Çünkü sebep ortada: ‘ Halk Bunu İstiyor’…

Ama halkın bunu istemediğini onlara göstermemiz ve mücadele etmemiz gerekiyor. Çünkü ‘halk’ biziz.

Geçen yazımda beni yanlış anlayıp halkı küçümsediğimi sanan halkçıların çabasını bekliyorum.

Haydi örgütlenin ve TRT Kurumu’nu düzeltmek için elimizden geleni yapalım.




Hoşgeldiniz