Sercan Halili “Hotel İstanbul” Albümü…


Toplam Okunma: 6663 | En Son Okunma: 28.03.2024 - 11:41
Kategori: Eleştiri/Kritik

Kemençe(fasıl/armudi kemençe) sanatçısı Sercan Halili beklenen albümü “Hotel İstanbul”u müzikseverlerin beğenisine sundu. Albüm Doğu ve batı çalgılarıyla müziklerinin başarılı bir harmanlanmasıyla oluşturulmuş. Ege Adaları ile Selanik çevresinde rastlanan ve de tırnakla çalınan armudi çalgılardan olan lyra & ezgileri, iki kıyının müziğini Halili özgünlüğünde, kemençe çalgısında birleştirmiş. Hatta diyebiliriz ki 19. yüzyıl İstanbul kemençesinden günümüze güzel, özgün bir ahenk yaratmış…

 

Fasıl Kemençesiyle Sercan Halili “Hotel İstanbul” Albümü…

Türk Müziği’nde icrası çok eski olmayan, 19. yüzyıl kaba saz takımlarından sonra, Tanburi Cemil Bey’in usta icracılığıyla ince sazın da vazgeçilmezlerinden biri haline gelen kemençe çalgısının solist olduğu yeni bir müzik CD’si geçtiğimiz haftalarda dinleyicilerle buluştu.

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Çalgı Bölümü Kemençe Programı Mezunu, Haliç Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Sercan Halili, İTÜ TMDK’da Cüneyd Orhon, İhsan Özgen ve Nermin Kaygusuz gibi kemençe üstadlarından feyz alarak, hem üçtelli hem de dört telli kemençe çalgısını ustaca çalmayı başarmış icracılardan biri.

Halili, İTÜ TMDK Çalgı Bölümü Kanun Programı Mezunu ve yine Haliç Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi ağabeyi Serkan Halili ve okuldaki dönem arkadaşlarının eşlikleriyle gerçekleştirdiği CD çalışmasını müzikseverlerin beğenisine sundu. Albümün başlığı “Hotel İstanbul”

Günümüz popüler müzik icrasında kemençenin ön plana çıkmasını sağlayan kemençe sanatçısı Derya Türkan ile Sercan Halili’nin seslendirdiği düet çalışmanın dikkat çeken yapıtlarından.

Albüm doğu ve batı çalgılarıyla müziklerinin başarılı bir harmanlanmasıyla oluşturulmuş. Ege Adaları ve Selanik çevresinde rastlanan, tırnakla çalınan armudi çalgıların bir türü olan lyra melodileri, iki kıyının müziğini kemençe çalgısında birleştirmiş. Hatta diyebiliriz ki 19. yüzyıl İstanbul kemençesinden günümüze güzel, özgün bir ahenk yaratmış.

Albümde Sercan Halili tarafından bestelenmiş olan “Ay’ın Rengi” ve ayrıca bestesi İhsan Özgen’e ait Çengi başlıklı eserde Derya Türkan-Sercan Halili düeti kemençe tınısının bir başka boyutu sanki… Sercan Halili’nin bestesi olan “Dua” başlıklı yapıt kemençe çalgımızın mihenk taşlarından Cüneyd Orhon’a(1926-2006) ithaf edilmiş.

Ezgi Köker ve Erman Türkeli’nin de birer parçayla albüme konuk olduğu, Ahenk Muzik ile Dalar Yapım firmaları tarafından hazırlanan “Hotel İstanbul” albümü; müzikal anlayışı ve Sercan Halili’nin kendine özgü ses baskılarıyla kemençe dünyamızda şimdiden müzikal bir rengin haberini veriyor…

Sercan Halili sitesi için bkz:
http://www.sercanhalili.com/sercantr/
.




Hoşgeldiniz