“Türk Müzik Kültürünün Hafızası” Projesi …


Toplam Okunma: 4978 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:19
Kategori: Haberler

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmenliği tarafından gerçekleştirilen -Türk musikisi’nin dini, lâdini, mehter, askeri ve halk türlerine ait 70 binden fazla müstakil eserin bilinen bütün versiyonlarıyla ve 250 bin sayfanın üzerindeki notasından oluşan- “Türk Müzik Kültürünün Hafızası” arşivi, 29 Eylül 2010 Çarşamba sabahı saat 10:00′da, Sirkeci’deki Sepetçiler Kasrı’nda düzenlenecek törenle kullanıma açılıyor…

Proje, hayata geçtiği andan itibaren süre açısından “sınırsız” olarak kullanılabilecek. Bir başka deyimle İstanbul 2010’un üzerinden uzun yıllar geçse de devam edecek ve böylece ülkemizle birlikte bütün dünyanın müzik-kültür-sanat çevrelerine dünya durdukça hizmet verecek

“Türk Müzik Kültürünün Hafızası” projesi, hem dev hacmiyle, hem de “zamanla sınırlı olmayan ücretsiz kullanılabilme” yönüyle belki de dünyada da “ilk ve tek” olma özelliği taşıyor.

Arşivin, önde gelen Klasik Türk Müziği sivil toplum kuruluşu olan Türk Musikisi Vakfı ile kamu alanının en köklü Klasik Türk Müziği kurumu olan İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun kontrolüne verilmesiyle, gelecek yıllarda projeye üst sınırı olmayan bir “sürdürülebilirlik” özelliği kazandırılması hedefleniyor. Sözkonusu çifte kontrol mekanizmasıyla projenin zaman içindeki yolculuğu şansa bırakılmamış; ayrıca “kamu” ile “sivil toplum” bir araya getirilmiş oluyor.

Arşive, 29 Eylül tarihinden itibaren www.turkmusikisivakfi.org ve www.devletkorosu.com adreslerinden tamamen “ücretsiz” olarak ulaşılabilecek.




Hoşgeldiniz