Elektro-Akustik Müziğin Geleneksel Çalgılarla Harmanı : AŞURE …


Toplam Okunma: 3613 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:06
Kategori: Konserler

Geleneksel müziğimizin çağın gerekleri veya teknolojik sınırının öngörü kıstasları içinde değerlendirilmesi, hatta seslendirilmesi; geleceğe bir göz kırpma olarak nitelendirilebilir. Zaten gelişme bu değil midir? Birileri yaşadığı zamanın ilerisinde düşünür, uygular. Önemli olan bunu görebilmektir. İşte “Elektroaukustik Müziğin Geleneksel Çalgılarla Harmanı” da böyle bir öngörü ürünü…Konserde herhangi bir ses canlı olarak başkalaştırılarak, sesi üreten kişiye veya kişilere bir fikir olarak geri sunuluyor ve böylece etkileşimli bir doğaçlama ortamı yaratılmaya çalışılıyor… 12 Ekim 2010, Salı, Goethe Enstitüsü, Atatürk Bul. 131 Bakanlıklar Ankara…

Elektroaukustik Müziğin Geleneksel Çalgılarla Harmanı : AŞURE …

12 Ekim 2010, Salı Ankara

Konser Dizisi 12. / 19. / 26 Ekim  ile 2. / 9. Kasım 2010

1. Konser
12.10.2010 – 20.00
Goethe-Enstitüsü Atatürk Bul. 131 Bakanlıklar
Giriş serbesttir

Mehmet Can Özer ile Türkiye – Suriye –
Iran - Bulgaristan’dan müzisyenler
Video Enstalasyon: Max Hattler, Almanya

„Aşure“ , Nuh Peygamber’in gemisinin Ağrı Dağı’nda karaya oturduktan sonra, gemide kalan tüm malzemeyi kullanarak pişirdiğine inanılan yiyeceğin adıdır. İçeriği coğrafi koşullarla değişebilen bu tatlı, besteci Mehmet Can Özer’e de bu yönüyle ilham vermiş ve 2006 yılında sesler üretmek için bir yazılım geliştirmeye başlamasına neden olmuştur. “Aşure” sayesinde, herhangi bir ses canlı olarak başkalaştırılarak, sesi üreten kişiye veya kişilere bir fikir olarak geri sunuluyor ve böylece etkileşimli bir doğaçlama ortamı yaratılmaya çalışılıyor. Müziğinde doğaçlama unsurları bulunan gelenekler ve yerel çalgılara odaklanan bu çalışma ile dinleyiciler hem elektroakustik müziğin, hem geleneksel müziklerin hem de bu yepyeni etkileşimin ürünlerini toplamaya davet ediliyor.

Mehmet Can Özer:
1981 yılında doğdu. Halıcı-Midi Beste Yarışması (1998), Bourges Uluslararası Elektroakustik Müzik Yarışması (2003 ve 2007) ve SWR Experimental Studio (2008) ödüllerine layık görüldü. 2009 yılında Türkiye’deki ilk elektroakustik müzik CD’si olan “Siyah Kalem Dansı” yayınlandı. Önümüzdeki dönemde Danimarka, Hollanda, Çek Cumhuriyeti, İtalya ve Amerika’da konserler verecek olan sanatçı halen “Aşure” isimli yazılımı geliştirmektedir. Mehmet Can Özer’in çalgı kompozisyonları çeşitli ülkelerde seslendirilmekte, görsel ve işitsel enstalasyonlarda da kullanılmaktadır.
www.mehmetcanozer.com

Alman video ve animasyon sanatçısı
Max Hattler (doğ. 1976)
Londra’da Goldsmiths College ve Royal College of Art’ta öğrenim gördü. Çalışmaları Lumen Eclipse (ABD), Media Art Friesland (Hollanda) ve Someonesgarden Gallery’deki (Tokyo) kişisel sergilerde, Fredrikstad’taki (Norveç) çizgi film festivalinde, Branchage Jersey Film Festivali’ndeki retrospektiflerde gösterildi ve çok sayıda festivalin yarışma bölümünde sunuldu. Hattler’in filmleri Videologia, Bochum Video Festivali, Londra Uluslararası Animasyon Festivali, Darklight Festival ve “700IS İzlanda” gibi festivallerde çeşitli ödüller kazandı.
Max Hattler Aşure projesinin bu ilk konserinde canlı görsellerini müzisyenlerle birlikte doğaçlayacaktır.
www.maxhattler.com

Cenk Güray:
Perdesiz Bağlama, Divan Sazı… Bağlamanın genç kuşak temsilcileri arasındadır.Erhan Kürkçü, Mehmet Semiz, Okan Murat Öztürk, Veysel Aydın, Selçuk Sipahioğlu ve Tahir Aydoğdu ile bağlama tekniği ve Anadolu Müziği nazariyatı; Y. Doç. Dr. Erdoğan Okyay ve Doç. Dr. Süleyman Erguner ile müzikoloji, Y. Doç. Dr. Bayram Akdoğan ile “Türk Din Musikisi”, Durul Gence ve Murat Arkan ile caz teorisi ve tarihi alanlarında çalışmış ayrıca Erkan Oğur’un müziğe dair tecrübelerinden yararlanma şansı bulmuştur. Güray araştırmacı olarak pek çok ulusal ve uluslar arası bilimsel toplantıya katılmış, bildiriler, makaleler ve kitaplar yayınlamıştır. İcracı olarak ise Türkiye’de ve pek çok ülkede konserlerde, radyo ve televizyon programlarında, yer almış; yurt içi ve dışında albümler üretmiştir. www.cenkguray.com

Miase Bayramoğlu:
1981 yılında Van’da doğdu. 1999 yılında ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nde yüksek öğrenimine başladı. Üniversite yıllarında Neyzen Celaleddin Biçer’den ney dersleri almaya başladı. H.Ü. Öğrenci Saz Topluluğu, ODTÜ Klasik Türk Müziği Topluluğu, Dilderya Türk Müziği Topluluğu içerisinde çeşitli konserlere katıldı. 2004 yılında yüksek öğrenimini tamamladı. Halen mühendis olarak görev yapmakta, ODTÜ’de ve çeşitli topluluklarda müzik çalışmalarını sürdürmektedir.




Hoşgeldiniz