“Kültürel Miras ve Müzik Uluslararası Kongresi” Ankara’da Gerçekleştiriliyor…


Toplam Okunma: 3521 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:56
Kategori: Kongre.simp.panel

‘Kültürel Miras ve Müzik Uluslararası Kongresi’ Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün himayesinde Azerbaycan, Letonya, Makedonya ve Slovenya cumhurbaşkanlarının eşlerinin de katılımıyla gerçekleştiriliyor. Ankara Bilkent Otel’de 4-5 Kasım 2010 tarihlerinde düzenlenecek olan kongrede cumhurbaşkanı eşleri barış, toplumlararası sevgi, saygı ve çocuklar için bir araya geliyor. Türkiye’de konu üzerine söz sahibi olabilecek müzik uğraşanları böylesine önemli bir Kongre’den ve detaylardan niye haberlerinin olmadığını soruyorlar…

Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Kültür Mirası ve Müzik Uluslararası Kongresi” açılışı Bayan Hayrünnisa Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanının eşi Bayan Mehriban Aliyeva, Slovenya Cumhurbaşkanının eşi Bayan Barbara Miklič Türk, Letonya Cumhurbaşkanının eşi Bayan Lilita Zatlere ve Makedonya Cumhurbaşkanının eşi Bayan Maja Ivanova’nın katılımıyla Bilkent Otel’de yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Prof. Talat Halman, Prof. Nabi Avcı’nın da katıldığı kongrede dünyca ünlü şef Lorin Maazel, İdil Biret, Gülsin Onay ve Gürer Aykal’ın yanı sıra Azerbaycan, Letonya ve Makedonya’dan müzisyenler ile Amerika Birleşik Devletleri ve Slovenya’dan besteci ve müzikologlar müzik ve müzik üzerine konuşmalarıyla yer alacaklar.

Kongrenin ilk oturum başkanlığını ve açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, ortak kültürel mirasın korunması ve geliştirilmesi amacıyla düzenlenen toplantının birbirlerini anlama, kültürler arası diyalogun geliştirilmesi ve bölgede barışın güçlendirilmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Toplantıya katılımlarından dolayı Azerbaycan Cumhurbaşkanının eşi Bayan Mehriban Aliyeva, Slovenya Cumhurbaşkanının eşi Bayan Barbara Miklič Türk, Letonya Cumhurbaşkanının eşi Bayan Lilita Zatlere ve Makedonya Cumhurbaşkanının eşi Bayan Maja Ivanova ve diğer katılımcılara teşekkür eden Bayan Gül, kongreyi gerçekleştiren Bilkent Üniversitesi yetkililerini de çalışmalarından dolayı kutladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, kültürler arası diyalogun sağlanması ve geliştirilmesinde en önemli araçlardan birinin de müzik olduğunu, evrensel niteliğiyle insanları birbirine yakınlaştıran müziğin, kültürleri ve ülkeleri buluşturan en temel köprü olduğunu vurguladı.

Bayan Gül’ün konuşmasının ardından söz alan Letonya Cumhurbaşkanının eşi Bayan Lilita Zatlere, ülkesindeki kültürel faaliyetlerinden en önemlisi olan dans ve şarkı festivali hakkında bilgi verdi. Festivalin ülkesinin bütünlüğünün bir simgesi olduğunu belirten Bayan Zatlere, binlerce yıldır devam eden festivalin nesilden nesile aktarılarak bugünlere kadar yaşatıldığını kaydetti. “Bu festivalde ulusal birlikteliğimiz yatmaktadır ve bu festival kültürel mirasımızın yaşatılmasının bir göstergesidir” diyen Bayan Zatlere, festivalin UNESCO’nun listesine girdiğini belirtti.

İlk oturumun son konuşmacısı olan Makedonya Cumhurbaşkanının eşi Bayan Maja Ivanova ise, Makedonya’nın farklı uygarlıkların buluştuğu, zengin bir kültürel mirasa sahip olduğunu belirtti. Ülkesinin bir açık hava müzesi durumunda olduğunu ifade eden Bayan Ivanova, “Makedonya sanatların ülkesidir. Asırlar boyunca uygarlıkların kesiştiği bir bölgedir. Her türlü uygarlığın kalıntılarını bugün Makedonya’da görmek mümkündür” diye konuştu.

İkinci oturuma başkanlık eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın eşi Bayan Mehriban Aliyeva, müziğin evrensel bir dil olduğunu belirterek, “Müziğin çeviriye, tercümeye ihtiyacı yoktur. Bu özelliğiyle müzik insanlar arasındaki köprüyü kolayca kurabilir. Dillerin yarattığı bariyerleri müzik aşabilir” dedi. İnsanlar arasında toleransa ve empatiye ihtiyaç bulunduğunu belirten Bayan Aliyeva, ancak bu şekilde dünya barışının sağlanacağını söyledi.

Slovenya Cumhurbaşkanı’nın eşi Bayan Barbara Miklič Türk ise kongrede yaptığı konuşmada ülkesinin kültürel mirası hakkında bilgi verirken, müzik alanında yapılan çalışmalara değindi. Müziğin eğitimle ilişkisine değinen Bayan Miklic Türk, özellikle özel eğitim ihtiyacı duyan çocuklarda müziğin çok etkili bir araç olabileceğinin altını çizdi.

Kongreye katılan konuşmacılar tarafından, “Ulusal Müzik Kültürü: Yerel, yöresel ve kıtasal unsurlar”, “Müziğimizde insanlık için barış ve haykırış”, “Türkiye’de müzik reformu ile kurulan köprüler ve bağlar”, “Gelecek için uygulamalı etnomüzikoloji: Araştırma ve sınırı aşmak”, “Lise eğitiminde kültürel zenginlikler”, “Müzik ve dans, Türkiye ve Batı’nın karşılıklı hayranlıkları” konuları ele alınacak.

Ünlü piyano sanatçılarımız İdil Biret ve Gülsin Onay icralarının yanısıra, Azerbaycan Devlet Sanatçısı Alim Qasimov konseri ve Makedonya Halk Dansları ve Şarkıları Topluluğu ‘Tanec’in gösterilerinin de sergileneceği kongrede, Şef Francesco Belli ve İdil Biret Mozart ile Mendelssohn eserleriyle özel bir konser verecek.(1)

Kongre tüm katılımcıları ve kongre programı üzerine detaylı programı tüm aramalarımıza rağmen bulamadık. (Musiki Dergisi)
___________________________________________________
(1) Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sitesi:
http://www.tccb.gov.tr/haberler/170/77882/kulturel-miras-ve-muzik-uluslararasi-kongresi-ankarada-basladi.html#




Hoşgeldiniz