İstiklal Marşı Telif Hakları Artık Bizim…


Toplam Okunma: 7312 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:18
Kategori: Haberler

GEMA adındaki bir Alman meslek birliği 2007 yılında Almanya’daki 23 Nisan kutlamasında milli marşımızı çalan Türk okulundan telif bedeli istemişti. Konu okul tarafından Haziran 2010 sonlarında Kültür Bakanlığı’na intikal etmiş ve Telif hakları yasasında herhangi bir istisna hükmü getirilmediği için, ulusal marşımızın korumasız olduğu anlaşılmıştı. Bunun üzerine başlatılan çalışmalar sonuçlandırılarak İstiklal Marşı’nın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan mali haklara konu edilmemesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı dün (09 Aralık 2010) Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Aşağıda orijinal nüshasını verdiğimiz kararda besteci ve söz yazarının isminin geçmediği görülüyor.

Karara göre, İstiklal Marşı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan mali hakların konusunu oluşturmayacak; hiçbir gerçek ya da tüzel kişi, kurum, kuruluş veya birlik tarafından İstiklal Marşı’nın çoğaltılması, yayılması, temsili ve işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletimi karşılığında bedel talep edilemeyecek.

GEMA adındaki bir Alman meslek birliği 2007 yılında Almanya’daki 23 Nisan kutlamasında milli marşımızı çalan Türk okulundan telif bedeli istemişti.

Gema’nın talep yazısı ile Bakanlığın okula yolladığı yazı

Konu okul tarafından Haziran 2010 sonlarında Kültür Bakanlığı’na intikal etmiş ve Telif hakları yasasında herhangi bir istisna hükmü getirilmediği için, milli marşımızın korumasız olduğu anlaşılmış, Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü de en son 8 Kasım tarihli bir yazıyla GEMA’yı durdurmaya çalışmıştı.

Almanlar İstiklal Marşı’nı da bir müzik eseri olarak gördükleri için, standart bir Türk müzik eseri kapsamına alıyor ve bundan telif doğar düşüncesiyle hareket ediyor.

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre, koruma süresi eser sahibinin ölümünden itibaren 70 yıl. İstiklal Marşı’nın eser sahiplerinden Mehmet Akif Ersoy’un vefatı ise 1936. Yani onun telif hakları açısından süre doldu. Ancak Zeki Üngör’ü 1958’de kaybettik. Üzerinden 70 yıl geçmediği için de hakları henüz zamanaşımı süreci sona ermemiştir.

İlgili Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazete Nüshası:

9 Aralık 2010 Perşembe Resmî Gazete Sayı : 27780

BAKANLAR KURULU KARARI

Karar Sayısı : 2010/1126
İstiklal Marşı’nın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan mali haklara konu edilmemesine ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulması; Kültür ve Turizm Bakanlığının 3/12/2010 tarihli ve 244972 sayılı yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu’nca 6/12/2010 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Abdullah GÜL
CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN
Başbakan

C. ÇİÇEK Devlet Bak. ve Başb. Yrd.
B. ARINÇ Devlet Bak. ve Başb. Yrd.
A. BABACAN Devlet Bak. ve Başb. Yrd.
M. AYDIN Devlet Bakanı
H. YAZICI Devlet Bakanı
F. N. ÖZAK Devlet Bakanı
M. Z. ÇAĞLAYAN Devlet Bakanı
F. ÇELİK Devlet Bakanı
E. BAĞIŞ Devlet Bakanı
S. A. KAVAF Devlet Bakanı
C. YILMAZ Devlet Bakanı
S. ERGİN Devlet Bakanı
M. V. GÖNÜL Milli Savunma Bakanı
B. ATALAY İçişleri Bakanı
A. DAVUTOĞLU Dışişleri Bakanı
M. ŞİMŞEK Maliye Bakanı
N. ÇUBUKÇU Milli Eğitim Bakanı
M. DEMİR Bayındırlık ve İskân Bakanı
R. AKDAĞ Sağlık Bakanı
R. AKDAĞ Ulaştırma Bakanı V.
M. M. EKER Tarım ve Köyişleri Bakanı
Ö. DİNÇER Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı
N. ERGÜN Sanayi ve Ticaret Bakanı
T. YILDIZ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
E. GÜNAY Kültür ve Turizm Bakanı
V. EROĞLU Çevre ve Orman Bakanı

6/12/2010 TARİHLİ VE 2010/1126 SAYILI KARARNAMENİN EKİ

KARAR

MADDE 1 – (1) İstiklal Marşı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan mali hakların konusunu oluşturmaz; hiçbir gerçek ya da tüzel kişi, kurum, kuruluş veya birlik tarafından İstiklal Marşı’nın çoğaltılması, yayılması, temsili ve işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletimi karşılığında bedel talep edilemez.
MADDE 2 – (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – (1) Bu Karar hükümlerini Kültür ve Turizm Bakanı yürütür.
_____________________________
Resmi gazete orj. için bkz:
http://rega.basbakanlik.gov.tr/main.aspx?home=http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2010/12/20101209.htm&main=
http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2010/12/20101209.htm




Hoşgeldiniz