“Klasik Osmanlı Müziği ve Ermeniler” Kitabı Kokteyl ile Tanıtılıyor…


Toplam Okunma: 3787 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:18
Kategori: Haberler

Turk musikisi haberleşme grubunda(turkmusikisi @yahoogroups.com) yayınlanan Osmanlı İmparatorluğu (1299-1923) bestekarlarını kökenlerine/ırklarına  göre ayrıştırma araştırmalarını içeren bir duyuruyu aktarıyoruz: “Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı kültür hayatımızı zenginleştiren yeni iki eseri okurların beğenisine sunuyor: Klasik Osmanlı Müziği ve Ermeniler ve Klasik Osmanlı Müziğinde Ermeni Bestekârlar. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı işbirliğiyle, Arsen Yarman’ın koordinatörlüğünde hazırlanan çalışmalar 14 Aralık 2010 tarihinde Sepetçiler Kasrı’nda düzenlenecek olan bir kokteylle okuyucuya tanıtılacak…

…Birbirinden bağımsız iki kitap halinde yayımlanan çalışmanın ilki, Aram Kerovpyan ve Altuğ Yılmaz’ın yazdıkları Klasik Osmanlı Müziği ve Ermeniler. Kitap Osmanlı Müziği’ne belirleyici katkılarda bulunan Ermeni bestekârların bu katkıları hangi biçimlerde ve hangi koşullarda sunduklarına dair teorik bir çerçeve çiziyor. Ermeni bestekârların Ermeni Kilise Müziği alanındaki çalışmalarıyla Klasik Osmanlı Müziği alanındaki çalışmaları arasındaki paralellikler, çakışan ve çelişen yönler bu teorik çerçevenin arka planını oluşturuyor. Yazarlar bir yandan da bu alanda günümüze dek ısrarla sürdürülen yanlışları, önyargıları, temelsiz iddiaları açıklıkla gözler önüne seriyorlar.

Klasik Osmanlı Müziğinde Ermeni Bestekârlar ise bir biyografi kitabı. Cumhuriyet öncesi dönemde yetişmiş ve eserler vermiş toplam 67 bestekârın hayat hikayesi, eserlerinin listesi ve yapıtlarından örnekler yer alıyor bu kitapta: “Bu akşam gün batarken gel”, “Kimseye etmem şikâyet ağlarım ben halime”, “Nerden sevdim o zalim kadını”, “Cemalin benziyor aya, kara kaşların yaya”… Serkis Efendi’den Bimen Şen’e, Baba Hampartzum’dan Tatyos Efendi’ye…

Sözlerini, müziğini bildiğimiz ama bestekarları hakkında pek fikir sahibi olmadığımız şarkılar bundan böyle zihnimizde daha doğru bir yere oturacak.

Kitabın tanıtımı için düzenlenen kokteylde Varujan Zilciyan (Kemani ve besteci) ile Herman Hallaçoğlu (Kanuni) konuklara Ermeni bestekârların eserlerinden oluşan küçük bir dinleti de sunacaklar.”…

Kokteyl: 14 Aralık 2010, Salı, 17:00
Sepetçiler Kasrı
Kennedy Caddesi, No: 3, Sirkeci
(Uluslararası Basın Binası Bahçesi’nde, Camlı Köşk)




Hoşgeldiniz