Komalı Piyano* ve Mucidi Türkiye’de…


Toplam Okunma: 6571 | En Son Okunma: 27.03.2024 - 08:55
Kategori: Haberler

Komalı sesleri verebilen bir piyano gerek sempozyumlarda gerekse yazılarda yıllardır dile getirilir, geleneksel Türk müziğinin böylece klavyeli çalgılarda meydana gelen ses, etki kayıplarının önüne geçilebileceği konusu tartışılırdı. Kimi batı müziği tarzında yazan bestecilerimiz de(örn: Ekrem Zeki Ün) kromatik iki sesi birden basma yoluyla sorunu çözmeye çalışırdı. Problem için ilk gerçekçi adım atıldı… Komalı piyano ile tanıtım semineri zinciri bu hafta: 14 Aralık Ankara, 15-16 Aralık 2010’da İstanbul’da… İngiliz müzisyen Geoff Smith’in “Fluid Piano” (Akışkan Piyano) adını verdiği buluşu; piyano/klavsen görünümüne sahip, klavyeli, akustik bir müzik aleti. En büyük özelliği, pratik bir düzenekle, her notanın icracı tarafından her tür komayı verebilecek şekilde akortlanabilmesi…

İstenirse icra sırasında da hareket ettirilebilen bu ”oynak perde’ sistemi sayesinde, Fluid Piano; geleneksel Türk müziğinin otantik perdeleriyle icrasına müsait olan, bugüne dek yapılmış ilk ve tek akustik klavyeli çalgı.

Sadece Türk müziği, değil, her tür müziğe yatkın.

Henüz tek bir prototipi var: İngiltere’de.

Komalı piyanonun mucidi Geoff Smith Türkiye’ye piyanist, besteci Hakan A. Toker’in konuğu olarak gelmiş. Birlikte Ankara ve İstanbul’da 3 kurumda video destekli sunumlarla çalgıyı tanıtacaklar.

ilk sunum BUGÜN(14 Aralık 2010)!..

Bu sunumlarda, çalgının tanıtımının yanı sıra; bu çalgıdan Türkiye’ye sağlanması, veya Türkiye’de üretilmesi; konservatuarlarımıza, radyoevlerimize kazandırılması; gerek geleneksel Türk müziğinin otantik icrasında, gerek çok seslendirilmesine yönelik deneysel çalışmalarda kullanılması gibi konular tartışmaya açılacak.

Sunumlar halka açık ve ücretsiz.
Daha fazla bilgi için piyanist, besteci Hakan A. Toker aranabilir: (536) 208 53 32

Konser zinciri tarihleri:

14 Aralık Salı, 2010, saat 17:30
Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Müzikoloji Anabilim Dalı, Seminer Salonu(ANKARA)

15 Aralık Çarşamba, 2010, saat 12:00
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Sanat ve Tasarım Fakültesi, Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü, 1035 No’lu Derslik (ISTANBUL)

16 Aralık Perşembe, 2010, saat 13:00
Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Odası (no. 16) (ISTANBUL)
_________________________________
* Bulucusu “fluid yani akışkan piyano” diyor. Biz Musiki Dergisi olarak müziğimizdeki komalı sesleri icra edebileceği için “komalı piyano” tanımını tercih ediyor ve öneriyoruz.




Hoşgeldiniz