Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair… Göktan Ay


Toplam Okunma: 15863 | En Son Okunma: 08.05.2024 - 21:05
Kategori: Fikir Yazıları

19 Aralık 2010 tarih ve 27790 sayılı Resmi Gazete’de “MEB’na bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin öğretmenleri ile Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenlerinin seçimi ve atamalarına dair yönetmelik” yayınlandı. Alanımızla ilgili bazı maddeleri verirken; ilgili öğretmenlerin yönetmeliği ve Ek-1, Ek 2 eklerini iyi okumalarını tavsiye ediyoruz(*). Buna göre:

“MADDE 7 – (1) Seçme Sınavı Komisyonunun görevleri şunlardır;
  d) Güzel sanatlar ve spor liselerinin beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar/resim öğretmenliğine atanmak için başvuruda bulunan adayların; seçme sınavı ile bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 Değerlendirme Formu üzerinde yapılacak değerlendirmenin % 40’ı ile uygulama sınavından almış oldukları puanın % 60’ının toplamı sonucunda oluşan atamaya esas puanları en yüksek puan alandan başlamak üzere sıralanmasını ve ilan edilmesini sağlamak,
 (3) Uygulama Sınavı Komisyonunun görevleri şunlardır:
 a) Seçme sınavı ile bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 Değerlendirme Formuna göre güzel sanatlar ve spor liselerinin beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar/resim öğretmenliğine atanmak için başvuruda bulunanlardan uygulama sınavına yönlendirilenleri, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-2 Uygulama Sınavı Formundaki alanların özelliğine göre uygulama/beceri/yorumlama yeteneği yönünden ayrı ayrı değerlendirdikten sonra uygulama sınavı sonucu başarı listesini oluşturarak İl Değerlendirme Komisyonuna bildirmek,
 Seçme sınavı konuları ve ağırlıkları

MADDE 11 – (1) Seçme sınavı konuları ve ağırlıkları şunlardır;
 a) Türkçe %20
 b) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi %15
 c) Öğretmenlik meslek bilgisi %15
 ç) Özel alan bilgisi %50

Uygulama sınavı

MADDE 14 – (1) Güzel sanatlar ve spor liselerinin beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar/resim öğretmenliklerine atanmak isteyenler seçme sınavından sonra uygulama sınavına alınırlar.
 (2) Adaylar, seçme sınavı ile bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 Değerlendirme Formu üzerinde yapılan değerlendirme sonucu aldıkları puana göre alanlar itibariyle sıralanır ve en yüksek puan alandan başlamak üzere alanlar itibariyle ilan edilen kadro sayısının üç katı aday (son sıradaki adaya eşit puan alanlar dahil) uygulama sınavına alınır.
 (3) Uygulama sınavında en az 60 ve daha yukarı puan alanlar başarılı sayılır. Uygulama sınavına alınan adaylar, Uygulama Sınavı Komisyonu tarafından, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-2 Uygulama Sınavı Formunda yer alan konular ve puanlar üzerinden ayrı ayrı değerlendirilerek uygulama sınavı başarı listesi oluşturulur

İlk defa atama

MADDE 20
(2) Güzel sanatlar ve spor liselerinin beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar/resim öğretmenliğine; adayların seçme sınavı ve bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 Değerlendirme Formu üzerinde yapılacak değerlendirmenin % 40’ı ile uygulama sınavından almış oldukları puanın % 60 ının toplamı sonucunda oluşan atamaya esas puanlarına göre tercihleri de dikkate alınarak atama yapılır.

Yer değiştirme

MADDE 21
 (3) Güzel sanatlar ve spor liselerinin beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar/resim alan öğretmenleri yer değiştirmelerinde bu kurumlar arasında ya da istemeleri hâlinde fen liseleri ile sosyal bilimler liselerine de atanabilirler.
 (4) Daha önce güzel sanatlar ve spor liselerine uygulama sınavı sonucu atanarak belirli bir süre görev yaptıktan sonra kapsamda sayılan diğer eğitim kurumlarına atanan beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar/resim alan öğretmenleri istemeleri hâlinde güzel sanatlar ve spor liselerine yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 26 – (1) 19/9/2009 tarihli ve 27354 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

Kazanılmış haklar

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte bu Yönetmelik kapsamında sayılan eğitim kurumlarına ilgili mevzuatı uyarınca atanmış olanların kazanılmış hakları saklıdır.
 (2) Bu Yönetmelik kapsamında sayılan eğitim kurumlarında görev yapmakta iken, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce herhangi bir nedenle görevlerinden ayrılmış olanlardan kapsamda sayılan eğitim kurumlarına yeniden atanmak isteyenler hakkında bu Yönetmelik hükümlerine göre işlem yapılır.
 (3) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ilgili mevzuata göre her türlü Anadolu liselerine yazılı, sözlü ya da mülakat/uygulama sınavları sonucuna göre atanarak bu liselerde görev yapan öğretmenler, 19 uncu madde kapsamındaki atamalar için bu Yönetmelik kapsamında sayılan eğitim kurumlarına başvuruda bulunabilirler. Bu öğretmenlerin başvuru ve atamaları, 19 uncu madde kapsamında belirtilen adaylar ile birlikte değerlendirilir.
 (4) Güzel sanatlar ve spor liselerinin müzik, görsel sanatlar/resim ve beden eğitimi öğretmenliklerine daha önce bu eğitim kurumlarında görev yapmış olan öğretmenler başvurabilir.

Yürürlük
MADDE 27 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 28 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.”
. . .

15-17 Aralık 2010 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fak. Güzel Sanatlar Bölümü Müzik Öğretmenliği ABD tarafından gerçekleştirilen, “9.Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu”nda 140’a yakın bildiri sunuldu.

Bildirilerde AGSL‘de gündeme geldi, eleştiriler yapıldı. Ancak, dolu geçen oturumlarda /salonlarda AGSL’nden yönetici ve öğrencileri görmek mümkün olmadı. Bilindiği gibi müzik eğitimi bir bütündür, paylaşmak ve paslaşmak işin doğasıdır ve bunun içinde eğitim kurumları birbirine eleman yetiştiren kurumlar olarak düşünülmektedir.

AGSL’nden mezun olanların gittikleri yerler müzik eğitimi bölümleri ve konservatuarlardır ve sınavlara mezunlar “artı” puanla girmektedirler. Ancak, buna rağmen başarı oranlarının mutlaka analiz edilmesi/değerlendirilmesi gerekmektedir. Anladığımız kadarı ile, son yıllarda aşırı şekilde çoğalan AGSL’nde belirtilen amaçlarına uygun ve donanımlı öğrenci yetiştirilmesinde sorunlar yaşanmaktadır. Sorunların üstü örtülmemeli, çözüm yolları aranmalı ve bulunmalıdır.
___________________________________
(*) Sn. Göktan Ay tarafından kaleme alınan, 22.12.2010 tarihinde dergimizde yayınlanan yukarıdaki yazı sonrasında değişiklik yapılmış ve aşağıda sunduğumuz 05.01.2011 tarihli Resmi Gazete nüsha linkinde yayınlanmıştır.
Musiki Dergisi.

19/12/2010 tarihli ve 27790 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Öğretmenleri ile Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik ekinde yer alan EK-1 Değerlendirme Formu ile EK-2 Uygulama Sınavı Formu aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

http://rega.basbakanlik.gov.tr/main.aspx?home=http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2011/01/20110105.htm&main=http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2011/01/20110105.htm




Hoşgeldiniz