Fizy.com Yayını Durduruldu!..


Toplam Okunma: 3148 | En Son Okunma: 08.05.2024 - 22:03
Kategori: Haberler

Dünyada en çok tanınan Türk internet markalarından biri olan ve repertuarında mp3 formatında yaklaşık 75 milyar şarkı  bulunan Fizy.com’un internet yayını, Mü-Yap(Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği) tarafından “Korunmakta olan eserlerin telif bedelleri ödenmeksizin yayınlanmasına devam edilmesi” ne istinaden yapılan başvuru üzerine, İstanbul Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığının 17.12.2010 tarih ve 2010/93 sayılı kararı sonucu Basın Muhalefet Kanununa aykırı yayınlar yaptığı gerekçesiyle engellendi… Müyap başkanı Bülent Forta: “Fizy’nin kapatılması internet özgürlüğü ile ilgili değil, sadece ticari bir karar. Fizy üyelerimizin şarkılarını kullanıyor ama bize hiç telif ödemiyor… Fizy.com kurucusu Ercan Yarış’ın yanıtı ise şöyle“…Mü-Yap ile  birçok kez toplantı yaptık. “Ödediğiniz fiyattan artık hizmet veremeyiz, yeni fiyat bu” dediler. tamam dedik. Tam verdikleri extra 2 şartı da kabul ettiğimizi söyleyecektik ki, telefonlarımıza çıkmadılar. Maillerimize dönmediler…

Müyap hangi sanatçıların hangi eserleri için başvuruda bulunduğu konusunda bir açıklamada bulunmadı. Fizy.com’un tüm dünyada günde ortalama 600 bin’in üzerinde ziyaretçisi bulunuyor. Fizy’nin en önemli özelliği dünya çapında bir Türk markası olması ve başkalarının aksine yurtdışında değil yayın merkezi olarak Türkiye’de servis vermeye devam etmesi.

Ünlü Mashable sitesi tarafından düzenlenen yarışmada finale kalan site eğer ödüle layık görülürse ilk kez kapatılmış bir site ödül almış olacak. Ödüller 6 Ocak 2011′de açıklanacak.

Fizy’nin repertuarında yaklaşık 75 milyar mp3 olmasının yanı sıra 30 dilde hizmet verebildiği için artık dünya çapında bir Türk markası olarak tanınıyor. Site, aralarında New York Times’ın da bulunduğu çok sayıda ünlü yabancı basın kuruluşuna başarılarıyla haber olmuştu.

Müyap başkanı Bülent Forta’nın açıklaması şöyle:

Fizy’nin kapatılması internet özgürlüğü ile ilgili değil sadece ticari bir karar. Fizy bizim üyelerinizin şarkılarını kullanıyor ama bize hiç telif ödemiyor. TTnet, Turkcell, Avea gibi portallar sundukları şarkıların teliflerini düzenli olarak öderken biz fizy’ye ayrıcalık tanıyamayız” dedi.

Fizy’nin geçmişe dönük olarak borçlarını ödemediği gibi yeni bir çalışma planı yapmadığını da dile getiren Forta, ” Fizy ile bu karardan önce 7 ay içinde 20′ye yakın toplantı yaptık. 5 ayrı iş planı sunduk. Ama kendileri hiçbir plana yanaşmadılar. Şu ana kadar geçmişe dönük 80 milyar borçları var, ödemedikleri gibi ödemeye de yanaşmıyorlar. Fizy eskiden bir arama motoru şeklinde çalışıyordu. O şekilde dailymotion gibi bir siteydi. Ama 2010 yılında liste yaptıran bir siteye dönüştü. Bu haliyle başka müzik sitelerinden bir farkı kalmadı. Bundan dolayı da piyasada haksız rekabet doğdu. Biz Müyap olarak hukuka müraacat ettik ve savcılık karar verdi. Fizy de hakkını mahkemede arayabilir. İnternet özgürlüğü, insanların haklarını çalma özgürlüğü değildir. Biz sanatçıların haklarını koruyan bir örgütüz. Fizy bize, şarkıları 100 liralık kullanırız ama 5 lira öderiz diyorlar. Bunu asla kabul edemeyiz.”

Fizy.com kurucusu Ercan Yarış’ın karşılaştıkları durum ile ilgili olarak Musiki Dergisi’ne gönderdiği cevabı aktarıyoruz:

…Geçtiğimiz günlerde Mü-Yap ile sözleşmemizin yenilenme tarihi geldiğinde başkan Bülent Forta ve ekibiyle birçok kez toplantı yaptık. “Ödediğiniz fiyattan artık hizmet veremeyiz, yeni fiyat bu” dediler. tamam dedik. fiyatı katlaya katlaya arttırdılar. buna rağmen tamam dedik. ardından 2 şart daha sundular. Tam verdikleri 2 şartı da kabul ettiğimizi söyleyecektik…
ki..
Telefonlarımıza çıkmadılar. Maillerimize dönmediler. Vakit geçirdiler..

Sonra bir gün çıktılar. Verdikleri 2 şartı da kabul ettiğimizi söyledik. “Tamam, Yönetim Kuruluyla konuşup biz size dönelim” dediler.

Ve yine telefonlarımıza çıkmadılar. Maillerimize dönmediler. Vakit geçirdiler..

Sonra bir gün yine çıktılar. “Yönetim kurulu verdiğiniz teklifi kabul etmedi” dediler. (tüm yazışmalarımız kanıt niteliğinde mahkemeye sunulmak üzere saklanmaktadır.)
Burada dikkat etmenizi rica ettiğim bir husus var. “yapmış olduğunuz son öneri yk (yönetim kurulu) tarafından uygun bulunmadı” cümlesi.

Biz her şarta rağmen “Mü-Yap’ın yaptığı” teklifi kabul eden tarafız. Bunun üzerine avukatlarımızı da yazışmaya dahil ederek 13 ve 14 aralık 2010 tarihli yazışmalarımızda acil anlaşmak istediğimizi, tekliflerini zaten daha önce kabul etmiş olduğumuzu anlatan mailler attık. (bunlar da durmaktdır..)

Telefonlarımıza çıkmadılar. Maillerimize dönmediler. Vakit geçirdiler. Ama bunu zaten yukarıda söylemiştim.

Neden sürekli oyaladılar diyorum biliyor musunuz? Çünkü ortada 3 gün içerisinde yanıt verilmesi gereken ihtar vardı. Biz bu süre zarfında ihtar süresi geçmeden itiraz etmek istedik. Ama kendilerine ulaşamadık.

Legal olan bir siteyi kapatan, sözleşmesi bulunan ve telif ödemelerini “faturalı bir şekilde” meslek birliklerine yapan, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde herşeyi kayıt altında olan bir “limited şirkete” ait web sitesinin bu şekilde kapatılmasına sebep olan bazı kişilerin “görevi kötüye kullanması” konusundaki yorumlarını telif ödediğimiz sanatçıların ve kamuoyunun vicdanına bırakıyorum.”




Hoşgeldiniz