İTÜ TMDK’dan “Türk Beşleri TV Olayı” Üzerine Resmi Açıklama…


Toplam Okunma: 3736 | En Son Okunma: 08.05.2024 - 12:31
Kategori: Haberler

“25 Aralık 2010 tarihinde Habertürk TV kanalında yayınlanan “Tarihin Arka Odası” isimli programda, Sayın Murat Bardakçı’nın ağzından Sayın Fatih Altaylı’nın, Türkiye Cumhuriyeti’nin devlet sanatçıları olarak taltif edilmiş olan ve Türk Beşleri olarak anılan ve hepsi de hakkın rahmetine kavuşmuş olan Cemal Reşit Rey, Ahmet Adnan Saygun, Hasan Ferit Alnar, Ulvi Cemal Erkin ve Necil Kazım Akses’e ‘Türk Leşleri’ yakıştırması suretiyle ağır hakarette bulunmuş olduğu dinleyiciler tarafından vakidir.

Bu açıklama hem terbiye, hem de yayın etiği açısından Türk örf ve adetlerine, Türk kültürüne ve devlet şahsiyetlerine yapılmış ağır bir hakarettir. Kurumumuz, Türk Müziği’nin eğitim ve öğretiminin yapıldığı ilk devlet kurumu olması hasebiyle, Türk ve Batı Müziği arasındaki eski kavganın tekrar hortlatılmaması gerektiğine inanmaktadır. Kurum olarak, Türk müziğini büyük bir şemsiye altında düşünen konservatuarımız, Abdülkadir Meragi’den Itri’ye, Dede Efendi’den Münir Nurettin Selçuk’a, Aşık Veysel’ den Nida Tüfekçi’ye, Osman Zeki Üngör’den Cemal Reşit Rey’ e ve de Türk Beşleri’ne uzanan kültür mirasına sahip çıkmakla gurur duymaktadır. Her ne kadar geçmiş dönemlerde müziğimize karşı haksız tutumlara sebep olmuş bazı olaylar yaşanmışsa bile, bizim barışçıl vizyonumuzda Türk Beşleri’nin Çoksesli Türk Müziğine kazandırdıkları değerler Itri, Bach ve Pir Sultan Abdal’ın yanında eşit muamele görmektedir.

Sayın Altaylı ve Sayın Bardakçı’nın tutumu, müziğimizde bizim gayretlerimiz sonucunda son 20 yılda kazanılmış barışı baltalamaktadır. Bu mesnetsiz davranışlarının kimlere ve neye hizmet ettiği meçhuldür. Tarihte hiçbir ülke gazetecisinin kendi kültür değerlerine ‘leş’ adını taktığı görülmemiş ve işitilmemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı Müdürlüğü, Türk beşlerine ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçılarına yapılan çirkin saldırıyı ve ağır hakareti şiddetle kınamaktadır.

Kamuoyunun bilgisine arz olunur.

İstanbul Teknik Üniversitesi
Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı Müdürlüğü”




Hoşgeldiniz