Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Ödülleri Sahiplerini Buldu…


Toplam Okunma: 4038 | En Son Okunma: 08.05.2024 - 01:42
Kategori: Haberler

1981 yılından beri verilmekte olan Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu (HKAK), 2010 yılı ödülleri sahiplerini buldu. 18 Aralık’ta Türkiye Yazarlar Birliği’nde yapılan törendeTürk Halk Kültürüne Hizmet Ödüllerine TRT , Kültür ve Turizm Bakanlığı ve 14 kişi layık görüldü. Ödül alanlar arasında İran ve Mısır’dan 2 bilim adamı da bulunuyor. Ödüller halk bilimine gönül veren, zamanını, kazancını bu doğrultuda harcayarak, çalışmalarını gelecek nesillere taşımayı başaran gayretli, araştırmacı, yazar, bilim adamı ile bu çalışmaları destekleyen kurum ve kuruluşlara manevi destek vermek amacıyla veriliyor.

HKAK Başkanı Prof.Dr.İrfan Ünver NASRATTINOĞLU ödül törenindeki konuşmasında bu sene Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.R.T. Genel Müdürlüğü, Folklor Kurumu, T.Yazarlar Birliği, İran ve Mısır gibi ülke sanatçılarının yanı sıra, yerli sanatçıların da aralarında bulunduğu, kurum, dernek ve kişilere ödül verildiğini belirterek müzikten mutfağa, halk oyunlarından kültürümüzün diğer konularına kadar Türk kültürünün her zaman önde olduğunu, bunu sadece kendilerinin değil yabancıların da söylediğini, Kurumun Türk kültürünün değerlendirilmesi ve dünyaya tanıtılmasında hizmet ettiğini; bu kapsamda kültürümüze hizmet edenlerin takip edilerek ödüllendirildiğini dile getirdi.

Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu ödülleri 2009 yılı sonuna kadar 256 kişiye verildi.

Türkiye Yazarlar Birliği’nde(Ankara-Kızılay) gerçekleştirilen ödül törenine, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ayşenur İslam, Mısır Büyükelçiliği Basın ve Enformasyon Ataşesi Prof.Dr. Abdullah Atiye, Türk Haber Ajansı Genel Müdürü Doğan Kutlay, Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Ulvi Yavuz, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, folklorcular, akademik çevreler, dernek üyeleri ve yakınları ile sanatseverler katıldı.

2010 yılı “Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü” ne layık görülen kurum, kuruluş ve kişiler:

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ( Ödülü, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç.Dr. Ayşenur İslam aldı),
TRT Genel Müdürlüğü (1982′de verilmişti) (Genel Müdür İbrahim Şahin aldı),
Türkiye Yazarlar Birliği (Başkan Ulvi Yavuz aldı),
Folklor Kurumu (Başkan Gülhan Ozanoğlu aldı-İstanbul),
Osmaniye Folklor Araştırmaları Derneği(Başkan Abdullah Gizlice aldı),
Prof. Dr. Abdullah Atiyye (Mısır),
Kutlay Doğan (T.H.Ajansı Genel Müdürü -Ankara),
S. Radiye Gül ( Bebek müzesi sahibi-Ürgüp),
Prof. Dr. Kadir Güldiken (Ödülü kendisi aldı-İran),
Şahver Karasüleymanoğlu (Artvin),
Prof. Dr. Nuran Kayabaşı (Ankara),
Kenan Oflaz (Tekirdağ),
Ergün Veren (Folklor araştırmacısı-Eskişehir),
R. Gülenay Yalçınkaya (Afyonkarahisar)

Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Tarihçesi:

1955 yılında, Ord. Prof. Dr. Fuad Köprülü ve dönemin akademisyenleri tarafından kurulan kurumun, çalışmaları 55 yıldır devam etmektedir. Kurumun misyonu, Türk ve başka ulusların halk kültürlerini araştırmak, bulduğu verileri derlemek, değerlendirmek ve yayınlamaktır. Lisans eğitimini tamamlamış, akademik çalışmalara başlamış akademisyenler veya yöresel halkbilimcilere araştırma gezisi, kurs, panel, bilgi şöleni gibi çalışma imkânları sağlanarak, toplanan verilerin ve bilgilerin paylaşılması hedeflenmiştir.

Halkbilimi, Sanat, Edebiyat ve Genel Kültür konularında çalışmalarını yurt içi ve yurt dışında devam ettiren kurumun vizyonu, teknoloji ve bilim çağında kendi kültürüne, milletine bağlı genç nesillerin yetişmesine yardımcı olmak ve binlerce yıllık Türk Kültürünün unutulmaması, yaşatılması ve tanıtılması için çalışmalar yapmaktır.




Hoşgeldiniz