İstanbul Filarmoni Derneği Etkinlikleri: “Nazenin Konseri ” …


Toplam Okunma: 4818 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:05
Kategori: Konserler

Geleneksel Türk Müziğinin karakteristik çalgılarından Kanun ve Kemençe, Viyolonsel ve Gitar ile birleşerek 2008 yılında ilk konserlerini vermeye başlayan “Nazenin Grubu” özellikle Tanzimat ya da “Modernleşme Dönemi” olarak adlandırılan müziğinin icrasını konu almaktadır. 19. yüzyıl başlarında Osmanlı İmparatorluğu hemen her alanda bir “geçiş” yaşadı. Prof. Nermin Kaygusuz (kemençe), Yrd. Doç. Ayşegül Kostak Toksoy (kanun), Yrd. Doç. Dr. Atilla Coşkun Toksoy(gitar), Rüya Kocamemiş (viyolonsel) ‘den oluşan Nazenin Grubu konseri: 31 Ocak 2011, GS Üniversitesi Çoşkun Kırca Salonu - Ortaköy, Saat: 19.30

 

İstanbul Filarmoni Derneği Etkinlikleri: “Nazenin Konseri “

Saraya (Avrupa’dan getirtilen Donizetti Paşa ve ardılları öncülüğünde) bildiğimiz batı müziği de böylece girmiş oldu. İşte bu Tanzimat dönemi Türk müziğinde bir “kırılma” noktası olduğu gibi aynı zamanda da bir “açılma” sürecinin başlangıcı yaşanmaktaydı…

Tanzimat her alanda ve tabii ki müzikte de, bir “yenileşme” ya da deyim yerindeyse, “batılılaşma” dönemidir. Bu, Türk Müziğine operet, tango, kanto, fokstrot ve fantezi gibi yeni ve batı kökenli formların girmesi sonucunu doğurdu. Bu dönem repertuarının oluşumuna Türk müziğine klasik formlarda eserler vermiş birçok bestekâr da katkıda bulunmuştur.

Topluluğun repertuarını çoğunlukla Ali Rıfat Çağatay, Muallim İsmail Hakkı Bey, Kaptanzâde Ali Rıza Bey, Refik Talat Bey, Halit Recep Bey, Muhlis Sabahattin Ezgi, Neveser Kökdeş gibi bestecilerin modern anlamda oluşturdukları eserler teşkil etmektedir.

Yurtiçi ve yurtdışında dinleyicileriyle buluşmayı hedefleyen topluluk popüler bir anlayış ve icradan uzak durarak sığlığı reddeden, eserlerin özgünlüğünü ön plâna alan bir perspektifi esas almaktadır.

Grup üyeleri:
Prof. Nermin Kaygusuz Kemençe – Vokal
Yrd. Doç. Ayşegül Kostak Toksoy Kanun- Vokal
Yrd. Doç. Dr. Atilla Coşkun Toksoy Gitar-Vokal
Rüya Kocamemiş Viyolonsel

NAZENİN KONSER-RADYO VE TELEVİZYON PROGRAMLARI

Ulusal Alandaki Konserler

05 Mayıs 2008
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Mayıs Etkinlikleri “Nazenin Konseri”
(Yapı Kredi Kültür Merkezi- Sermet Çifter Salonu- Taksim)

3-4 Ağustos 2008
Minyatürk Kültür Sanat Etkinlikleri “Nazenin Konseri” Konseri
(Minyatürk- Kasımpaşa)

17 Kasım 2008
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri “Nazenin Konseri (Altunizade Kültür Merkezi- Üsküdar)

25 Mayıs 2009
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri “Nazenin” Konseri (Altunizade Kültür Merkezi- Üsküdar)

21 Ekim 2009
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri “Nazenin” Konseri
( Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi-Kartal)

11 Kasım 2009
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri “Nazenin” (Fatih Ali Amiri Efendi Kültür Merkezi-Fatih)

13 Mart 2010 İ
stanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri “Nazenin” Konseri (Bülent Ecevit Kültür Merkezi- Kartal)

29 Mart 2010
İstanbul Filarmoni Derneği Konserleri Kapsamında “Nazenin” Konseri (Galatasaray Üniversitesi Coşkun Kırca Salonu-Ortaköy)

8 Nisan 2010
Küçükçekmece Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri Seminer-Nazenin Grubu (Cennet Kültür Merkezi-Küçükçekmece)

17 Nisan 2010
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri “Nazenin” Konseri (Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi- Fatih)

12 Haziran 2010
13. İSMEK Genel Sergisi “Nazenin Grubu Tanzimat Dönemi Türk Müziği Konseri” (Feshane Kültür Merkezi- Eyüp)

05 Kasım 2010
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri “Nazenin” Konseri,
(Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi- Fatih)

24 Kasım 2010
İstanbul Küçükçekmece Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri Seminer-Nazenin Grubu Konser “Hoca Bestekârlar ve Başöğretmen Atatürk” (Halkalı Kültür Merkezi-Halkalı)

22 Ocak 2011
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Etkinliği- Nazenin Grubu Konseri,
“Tanzimat’tan Cumhuriyete Esintiler” (Ömer Ersoy Kültür Merkezi-Gaziantep)

Uluslararası Alandaki Konserler

15-18 Ekim 2008 Frankfurt Kitap Fuarı 2008 İTO Kültürel Etkinlikleri “Nazenin Konseri” Konserleri (Agora İTO Standı- Frankfurt-Almanya)

1 Ağustos 2009 23. Uluslararası Şilebezi Kültür ve Sanat Festivali “Nazenin Konseri”, (Şile Belediyesi Açık Hava Sahnesi-Şile)

10-13 Ekim 2009 İTO Kültürel Etkinlikleri kapsamında Köln Anuga Gıda Fuarı “Nazenin ” Konserleri, (Anuga Gıda Fuarı-Köln-Almanya)

10 Kasım 2009 15. Uluslararası Eskişehir Festivali “Nazenin Konseri”
(EBB Sanat ve Kültür Sarayı Eskişehir)

23 Nisan 2010 Kosova Türkleri Milli Bayramı Kapsamında “Nazenin” Konseri (Priştine Ulusal Tiyatrosu Salonu- Priştine- Kosova Cumhuriyeti)

8-12 Aralık 2010 İTO Kültürel Etkinlikleri kapsamında Expo Turkey 2010 in Syria organizasyonu “Nazenin Konserleri” , (Şam Uluslararası Fuar Merkezi –Şam/Suriye)

Radyo ve Televizyon Programları

2009 Habertürk “Özlem Gürses ile Bir Bakış Programı” Canlı Yayın Konuğu

2010 TRT FM “Gecenin İçinden Programı” Canlı Yayın Konuğu

2010 TRT Müzik Kanalı “Radyo günleri Programı” Canlı Yayın Konuğu

2010 Cine5 “Biz Bize Programı” Canlı Yayın Konuğu

NAZENİN GRUBU ÜYELERİ

Nermin Kaygusuz (Kemençe-Vokal)
Ankara’da doğdu. Ortaokul ve liseyi Beşiktaş Kız Lisesi’nde bitirdikten sonra kısa bir süre İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Müziği bölümüne devam etti. Bu arada tarihinde ilk defa açılan Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın giriş sınavlarını kazanarak Temel Bilimler bölümünde keman öğrencisi oldu. Dört yıl boyunca Erdoğan Saydam’dan keman dersleri aldı. 1979 yılında mezun olduktan sonra seviye tespit sınavı ile İstanbul Belediye Konservatuarı keman bölümüne girdi. Burada iki yıl eğitim aldıktan sonra hocasının vefatı üzerine ayrıldı ve çalışmalarına serbest olarak devam etti. 1986 – 1992 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünden yüksek lisans ve sanatta yeterlik derecelerini aldı. Konservatuar eğitimi boyunca Tülin Korman, Özdal Orhon, Sadeddin Heper, Yalçın Tura, Demirhan Altuğ, Bekir Sıtkı Sezgin, İhsan Özgen, Ercümend Berker gibi değerli hocalarla çalışma fırsatını buldu. Bu arada 1989 yılında Cüneyd Orhon’dan 4 telli kemençe dersleri aldı. İki yıl çok yoğun bir çalışmadan sonra İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarında öğretim görevlisi olarak kemençe derslerine başladı. 2001 yılında Doçent unvanını aldı. 2003 yılında University of Chicago’da Müzik Estetiği üzerine Prof. Dr. Berthold Hoeckner ile çalıştı. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli topluluklarla konserlere katılan sanatçının “Gönülden Damlalar” ile “Kemençe ve Gitarla Saz Eserleri”, “Telkâri” adlı CD leri bulunmaktadır. 2005 yılında kurulan ve kurucularından biri olduğu “Avaze Klasik Türk Müziği Kadınlar Topluluğu” ile konser çalışmalarına devam etmektedir. Türk müziğinin klâsik üslup ve yorumunun yanı sıra yeni ve çağdaş anlayışla icrasının da gerekli olduğuna inanan sanatçı yine kurucusu olduğu “Arayışlar” enstrümantal müzik gurubu ve “Melodias Epicas” çok sesli vokal grubu ile yurtiçi ve dışında konserler vermiştir. Ayrıca 2005 yılından itibaren Faris Akarsu ile kurdukları “Buluşma” ikilisiyle Piyano- Kemençe-Vokal konserleri çalışmaları sürmektedir. 2007 yılında profesörlük unvanını aldı. 2006 yılında “Muallim İsmail Hakkı Bey ve Musiki Tekâmül Dersleri” isimli bir kitabı basılmıştır.

Ayşegül Kostak Toksoy
(Kanun-Vokal-Beste Düzenlemeleri)

İstanbul’da doğdu. 1988- 1994 yılları arasında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Çalgı Eğitim Bölümü’nde Prof. Şehvar Beşiroğlu ile Kanun çalıştı. 1994 yılında bu bölümü başarıyla bitirdi. Daha sonra girdiği Kompozisyon bölümünden, birincilikle mezun oldu. Aynı yıl İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Türk Sanat Müziği alanında Yüksek Lisans Programı’na başladı. 2001 yılında bu programdan mezun olan Toksoy, 1999Yılında İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dr. Erol Üçer Müzikte İleri Araştırmalar Merkezi’nde Kompozisyon alanında ikinci Yüksek Lisans Programına başladı. Burada Dr. Pieter Snapper ve Dr. Ken Walicki ile kompozisyon çalışmaları yaptı. Toksoy 2002 yılında bu programdan mezun oldu ve 2006 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Sanat Müziği alanında Sanatta Yeterlik Programı’nı bitirdi. 2006 yılından bu yana İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Çalgı Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak çalışmalarına devam etmektedir. Ulusal ve uluslar arası pek çok konserde solo icracı olarak bulunan sanatçının, bestelediği ve düzenlemesini yaptığı eserler ulusal ve uluslararası repertuarda yer almıştır.

Atilla Coşkun Toksoy
(Gitar-Vokal)
İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Temel Bilimler Bölümü’nde tamamladı. Konservatuar öğrenimi boyunca Prof. Selahattin İçli, Prof. Ercümend Berker, Prof. Yalçın Tura, Doç. Serdar Öztürk gibi değerli isimlerden ders aldı. İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Müzikoloji alanında başlamış olduğu Yüksek Lisans Programını 2000 yılında tamamladı. Aynı yıl başladığı Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Tarihi Doktora Programı’nda Prof. Şehvar Beşiroğlu ve Prof. Dr. Edip Günay ile çalıştı. Halen İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü’nde Yrd. Doç olarak görevini sürdürmektedir.

Doç. Serdar Öztürk yönetimindeki İ.T.Ü. Çoksesli Korosu’nda solist ve korist olarak pek çok konsere katılmıştır. 1997 Yılında sahnelenen Yunus Emre Müzikali’nde başrol oyuncusu olarak yer almıştır. 2000–2003 yılları arasında kurmuş olduğu “Erguvan” Modern Türk Müziği grubu ile yurt çapında konserler vermiştir. 2008–2009 arasında Ruhi Ayangil Türk Müziği Koro ve Orkestrasında korist olarak ulusal ve uluslar arası festivallerde konserlere katılmıştır. Müzik çalışmalarına “Nazenin” grubu ile devam etmektedir.

Rüya Kocamemiş (Viyolonsel)
27 Nisan 1990 yılında İstanbul’da doğdu. 2004 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Çalgı Bölümü sınavlarını kazanarak, Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı Viyolonsel programına girmeye hak kazandı. Lise devresini çalgı bölümünde tamamladı. 2008 yılında aynı okulun çalgı yüksek bölümünü kazandı. Halen çalgı yüksek bölümü 3. sınıf öğrencisi olarak eğitimine devam etmektedir. Lalezar Türk müziği orkestrası, İstanbul Teknik Üniversitesi Oda Orkestrası ile çeşitli konserlere katıldı. Hâlen Nazenin grubu ve Âvâze kadınlar topluluğunda viyolonsel sanatçısı olarak hizmet vermektedir.




Hoşgeldiniz