Fazıl Say’ın yanında Lang Lang yapmacık kalıyor!.. Frederik Hanssen


Toplam Okunma: 3531 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:38
Kategori: Basından

Berlin’de düzenlenen “Fazıl Say Yılı” kapsamında bir dizi konser veren Fazıl Say, Almanları yine kendisine hayran bıraktı. Alman “Der Tagesspiegel” gazetesinden Frederik Hanssen, ‘Piyano sandalyesindeki çılgın’ başlıklı yazısında “Bu adam gerçekten harika; şeytani bir ustalıkla çalıyor ve piyanoya dokunur dokunmaz enerjisi konser salonunu kaplıyor” yorumunu yaparken, Say’ın performansıyla orkestra ve şefi gölgede bıraktığını vurguladı. Hanssen, Fazıl Say’ı; bir tür süperstar muamelesi gören ve Çin Hükümeti’nin tahsis ettiği özel uçakla turnelere giden Çin’li piyanist Lang Lang’la şöyle kıyasladı: “Fazıl Say’ın gerçekliği karşısında Lang Lang yapmacık kalıyor!”

Fazıl Say’ın piyanoya daha ilk hamlesinde Liszt benzeri şeytani bir ustalığı gözler önüne serdiğini vurguladığı yazısında Hanssen, “Bu adam gerçekten harika. Pazar akşamı Konzerthaus sahnesine çıkarken, kolları kıvrılmış günlük ceketinin altında tişörtüyle kronik uykusuzluktan mustdarip izlenimi veriyordu. Ama piyanonun tuşlarına ellerini koyar koymaz enerjisi konser salonunu kapladı” yorumunda bulundu.

Say’ın Beethoven’in Do Minör Piyano Konçertosu’nu çalmayı bitirdiğinde insanların ayağa sıçrayıp coşkuyla bağırdığını ve ayaklarıyla yerlere vurduğunu aktardı.

Hanssen ayrıca Berlinlilere Say’ın 20 Şubat, 1 Nisan, 9 ve 16 Haziran tarihlerinde Konzerthaus Orkestrası’yla vereceği konserleri kaçırmamaları çağrısını “Torunlarınızı da beraberinizde getirmeyi unutmayın!” sözleriyle yaptı.(1)
______________________________________

(1) http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalHaberDetayV3&Date=03.02.2011&ArticleID=1038787




Hoşgeldiniz