Piyanolu Otomobil Servisi… Ayhan Sarı


Toplam Okunma: 3802 | En Son Okunma: 28.03.2024 - 10:43
Kategori: Toplum ve Müzik, Yazarlarımız: A.Sarı

Araba tamir /bakım servislerini bilirsiniz. Çeşitli markaların ürünlerine satış sonrasında hizmet verdikleri yerlerdir. Showroom, tamir vs. gibi bölümleri vardır… Sözünü ettiğimiz servis İzmir’de, Bornova’ya Konak’tan giderken Ağaçlı Yol başlangıcında bulunan 3. Sanayi Sitesi’nde. Piyano ise servisin tamir bölümüyle bitişik bir konumda bulunan showroomunda güzel bir köşede konuşlandırılmış. Hem de kuyruklu… Arabanızı periyodik bakım için servis görevlisine vermişsiniz, işin bitimini bekliyorsunuz…

Ne yaparsınız? Kahvenizi çayınızı içer ardından bekleme sürecinin bir an önce bitmesi psikolojisine girersiniz. Biz de öyle yaptık. Kahvemizi, ardından bitki çayımızı içtik. Bekleme sürecinin psikolojine girip bekleme sıkıntısıyla etrafımıza bakınmaya başlamıştık ki ne görelim?..

Kuyruklu piyano. Kuyruğu normal kuyruklu piyanodan biraz kısa olsa da resmen kuyruklu bir piyano.

Bir daha baktım. Evet yanlış görmüyordum. Bir piyano idi. Önce maket diye düşündüm. Aklıma müzik tarihimizin ilk müzikoloji bölümü olan Ege Üniversitesi (1983′de Dokuz Eylül) Güzel Sanatlar Fakültesi Müzikoloji Bölümü’nde okurken piyano sayısı yetersizliğinden piyano niyetine çalışmak zorunda kaldığımız dilsiz piyanolar ve böyle piyanolarla yolculuk sırasında uçakta çalışan İdil Biret geldi.

Çünkü biraz tepeden ve biraz da uzaktan gördüğüm piyanonun kuyruğu biraz kısaydı.

Dilsiz piyano bile olsa görünümünün güzel olduğunu düşündüm.

Görüş açısından servisin iki tarafına -hem showroom, hem de tamir bölümüne- hakim, asma kattaki müşteri bekleme salonundan aşağıya doğru yöneldim.

.   .   .

Dedik ya, Araba tamir/bakım servisinde piyano!..

Elektronik ama gelişmiş tınılarının olduğu düğmelerden anlaşılan bir piyano.

.   .   .

Tuşların önünde duran -hem de profesyonel- piyano taburesine oturdum.
Piyanonun kapağı açıktı. Markasına baktım, Suzuki yazıyordu.
Notalığında ise piyano için düzenlenmiş gözde batı müziği repertuarının notalarının yer aldığı baskı bir kitap duruyordu.
Notaları karıştırdım. Hemen çalabileceğim bir parça bulamadım!..
Ezberimdekileri de çalabilirdim.
Açma düğmesini buldum, tam o sırada yerde uzanan elektrik kablosunun prize takılmadığı görüntüsüne ulaştım.

Olsun… Dilsiz piyano olarak da kullanabilirdim.
Ayrıca kimbilir, orada benim piyano çalışımı(!) dinlemek istemeyenler olabilirdi.

Etrafıma bakındım en yakınımdaki showroom görevlisi gülümsüyordu. Belli ki klavye başına oturmamdan memnun olmuştu. Piyanonun yanına geldi. Fişi takmaya çalıştı. Elektrik dolabında prizi bulamadı. Ya da doluydu.

İkinci görevli geldiğinde bu kez piyanonun fişini prize takmaya kararlı görünüyordu. Öyle de yaptı. Açma düğmesine bastığımda piyanoya elektrik gelmiş, tuşlardan “klasik piyano” sesi duyulmaya başlamıştı bile.

Çalgının sadece sustain/ses uzatma pedalının etkisi pek yeterli gelmedi. Ama gerek tını, gerekse tuş hassasiyeti bakımından bildiğimiz mekanik piyanoya çok yakındı.

.   .   .

Sonradan öğrendim ki fişi prize takma kararlılığını gösteren kişi, servisin sahibi (yöneticisi ?..) Yaşar Bey’in kendisi imiş.
Büyüklerin ve çocukların servislerine geldiklerinde cesaretli olanlarının piyanoyu görünce çalmaya çalıştıklarını, bu çocukların arasında piyano dersi alanların da bulunduğunu güleryüzle anlattı.

Belli ki oraya gelen müşterilerden piyanoyu çalma girişiminde bulunmaları onları mutlu ediyordu. Ya da kimin eğitimli, kimin eğitimsiz olduğunu anlama tecrübesine Yaşar Bey artık ulaşmıştı…

Ben akorsal gidişler ile tuşlara dokunmaya başladığımda showroomun hoparlörlerinden yayınlanan müziğin kesildiğini fark ettim.

.  .  .

Piyanonun sesini kıstım…

.  .  .

İşte böyle dostlar. Bir otomobil bakım servisinde kendi ülkemde, Türkiye’de yaşadıklarımdan bir kesiti aktarmaya, hiçbir reklam düşüncesi olmadan, sadece müziğin, karşılaşılması tahmin edilmeyen bir unsuruyla karşılaşmış olmanın heyecanını sizlerle paylaşmaya çalıştım.

.  .  .

Burası neresi mi?

İzmir, Bornova’da Konak’tan, Alsancak’tan Bornova’ya giderken Ağaçlı yol başlangıcında bulunan 3. Sanayi Sitesi’ndeki Renault Yaşar Yetkili Satış ve Bakım Servisi…
________________________________
(*) Dr. Ayhan Sarı,�
ayhan.sari@yahoo.com.tr




Hoşgeldiniz