“Türk leşleri” Benzetmesine RTÜK’ten Uyarı Cezası…


Toplam Okunma: 2533 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:18
Kategori: Haberler

Haber Türk Televizyonu’nun “Tarihin arka odası” adlı programında “Türk Beşleri” olarak anılan, Adnan Saygun, Cemal Reşit Rey, Ulvi Cemal Erkin, Hasan Ferit Alnar ve Necil Kazım Akses için Murat Bardakçı’nın ağzından Fatih Altaylı’nın benzetmesi “Türk leşleri” tabirinin kullanılması nedeniyle kanala uyarı cezası verildi. Gerekçe ise kurulun “Kişilerin manevî şahsiyetlerine eleştiri sınırları ötesinde saldırıda bulunulduğuna” kanaat getirmesiydi…

Oy çokluğu ile alınan karar toplantısında ”Basın özgürlüğü’’ gerekçesiyle karşı oy kullanan RTÜK Başkanı Davut Dursun gerekçesini şöyle açıkladı:

“Basın ve ifade özgürlüğü gibi temel haklar, haber, düşünce ve bilgileri yorumlama ve eleştirme özgürlüğüdür. Bu ifade de özgürlükler kapsamındadır’’

Diğer karşı oy kullanan RTÜK üyesi Taha Yücel ise görüşünü “Sanatçıların eserlerinin eleştirilmesi de fikir ve ifade özgürlüğü kapsamında bulunmaktadır’’ şeklinde belirtti.

Karar metni şöyle:

Toplantı Tarihi : 08.02.2011
Toplantı No : 2011/06
Karar No : 21

HABER TÜRK logosuyla yayın yapan CİNER MEDYA TV HİZMETLERİ A.Ş. unvanlı kuruluşun 25 Aralık 2010 tarihinde yayınladığı “Tarihin Arka Odası” adlı programın; 3984 sayılı Kanunun 4756 sayılı Kanunla değişik 4 üncü maddesinin (ı) bendinde belirlenen “Kişilerin manevi şahsiyetlerine eleştiri sınırları ötesinde saldırıda bulunulmaması…” ilkesine aykırı bulunması nedeniyle, yayın kuruluşuna uyarı müeyyidesi uygulanmasına Prof. Dr. Davut Dursun, Dr. A. Vahap Darendeli ve Taha Yücel’in karşı oyları ve oy çokluğu ile karar verilmiştir.
Karara ait muhalefet şerhi/şerhleri




Hoşgeldiniz