“TRT Müzik Ödülleri” Sahiplerini Buldu… Tuğba Aydın(*)


Toplam Okunma: 4534 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:18
Kategori: Haberler

Bu yıl ilki düzenlenen ve halktan gelen sms oylarıyla belirlenen TRT Müzik Ödülleri Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda 08 Mart 2011’de gerçekleştirilen törenle (**)sahiplerini buldu. Gece TRT 1 ekranlarında da canlı olarak yayınlandı. Sunuculuğunu Ömer Önder ve Şebnem Dönmez’in yaptığı ödül töreninde diğer dalların yanı sıra yılın THM kadın sanatçısı Sabahat Akkiraz, erkek sanatçısı Volkan Konak; yılın TSM Kadın sanatçısı Melihat Gülses; erkek sanatçısı ise Gökhan Sezen seçildi…

Juri üyeleri; besteci ve aranjör Atilla Özdemiroğlu, program yapımcısı Hakan Eren, sanatçı Fuat Güner, TRT Müzik Kanalı Koordinatörü Necati Göksel, Televizyon eleştirmeni Yüksel Aytuğ, söz yazarı Zeynep Talu ve yorumcu İzel Çeliköz idi…

Genel olarak bakıldığında ödül töreni programının akıcı bir şekilde devam ettiğini ve teknik aksaklıklar yaşanmadığını söylemek mümkün. Pek çok törende yaşanan ödül veren ve alan kişilerin uzun konuşmaları, sanki özellikle uyarılmışlar gibi görünüyordu ki ödül vermek üzere sahneye çıkan televizyon eleştirmeni ve yazar Yüksel Aytuğ’un da dikkatini çekmişti. Dedi ki: “Kimse uzun uzun nutuk atmadı. Bu yenilikçi bir tutumdur”…

Gecede ödül alan sanatçılar:
Yılın çıkış yapan sanatçısı “Olur ya” şarkısıyla Barbaros;
Yılın Türk halk müziği kadın sanatçısı Sabahat Akkiraz,
Türk halk müziği erkek sanatçısı Volkan Konak;
Fantezi müzik sanatçısı Sinan Özen,
Türk sanat müziği kadın sanatçısı Melihat Gülses;
Türk sanat müziği erkek sanatçısı Gökhan Sezen;
Yılın grubu Gripin;
Yılın pop müzik kadın sanatçısı Sıla;
Yılın pop müzik erkek sanatçısı Mustafa Ceceli oldu.

Ayrıca yılın albümü olarak:
Emre Aydın’ın “Kağıt Evler”
Yılın şarkısı: Sözleri merhum Aysel Gürel’e ve müziği Tarkan’a ait olan “Sevdanın son vuruşu”
Yılın müzik programı: Volkan Konak’ın “Kuzeyin oğlu” isimli programı seçildi.

Türk müziğine yaptıkları katkılardan dolayı merhum Abdurrahman Kızılay, Müzeyyen Senar ve Neşet Ertaş Onur Ödülü’ne layık görüldü.

Ödül töreninden notlarımız:
Ödül alan sanatçıların TRT izleyicisi tarafından seçildiği belli oluyordu. TRT izleyicisi oyunu TRT’den aşina olduğu isimlerden yana kullanmış. Örneğin TRT Müzik kanalında her hafta program yapan Sinan Özen’in tercih edilmesi…

TSM kadın sanatçı kategorisinde yer alan Emel Sayın, Muazzez Ersoy, Muazzez Abacı, Umut Akyürek’in arasından TRT Sanatçısı Melahat Gülses’in ödüle layık görülmesi hak ettiği bir sonuçtu.

Tarkan’ın ödülünü almak üzere yine törende bulunmayışı geçmiş yıllardaki Kral TV müzik ödüllerini hatırlattı.
Ancak pop erkek kategorisinde en çok oyu alan kişi Mustafa Ceceli idi. Yine geçmiş yıllarda çoğu kez Tarkan’ın aday olarak yer aldığı listede ikinci bir sanatçının şansının çok az olduğu düşünülürse pop müzikteki değişimlere dikkat çekilebilir.

Ceceli’ye ödülünü vermek üzere sahneye gelen sanatçı Fuat Güner zarfı açarken açıkça “umarım düşündüğüm kişidir” diyerek “şarkı söylemenin dışında piyano da çaldığı için” Ceceli’ye olan beğenisini belli etti.

Tören boyunca TRT’ye “böyle bir ödül töreni gerçekleştirmek için neden 40 yıl beklediniz?” şeklinde eleştiriler yöneltildi.

Ödül alan sanatçılardan Sabahat Akkiraz’ın konuşması 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün anlam ve içeriğine uyuyordu ve alkış aldı. Akkiraz, ödülü töre ve namus cinayetlerinde katledilen kadınlar için aldığını ifade ederken Gripin grubu da ödülü annelerine ithaf ettiler.

Fahir Atakoğlu, Sertap Erener, Erkan Oğur, İbrahim Hakkı Demircioğlu, Atakan Ünüvar, MFÖ, İstanbul Caz Orkestrası ve İstanbul Oda Orkestrası gecenin canlı performans sanatçıları idiler.
____________________________________
(*) İTÜ TMDK Müzikoloji ve Müzik Teorisi Bölümü Doktora Öğrencisi
(**) İzlemek için bkz: http://www.trt.net.tr/trtmuzik/arsiv




Hoşgeldiniz