“Avea Sıra Dışı Müzik Konserleri” ne demek?.. Göktan Ay


Toplam Okunma: 3471 | En Son Okunma: 25.04.2024 - 15:33
Kategori: Cevabi Yazılar

Son 15 gündür(15 Mart 2011) İstanbul reklam panolarını Avea’nın düzenlediği “Avea Sıra Dışı Müzik Konserleri” etkinliği kaplamaktadır. Çağrılan sanatçıların değerli ve yabancı olması, doğal olarak popüler basında gereken ilginin gösterilmesine yol açtı. Bir süre bekledim; müzikbilimciler, köşe yazarlarımız konuya ne zaman değinecek diye… Maalesef söz konusu konser solist ve gruplarının ağırlığı ile gözden kaçmış olsa gerek!.. Konumuz: Terminoloji… Etkinlikteki, “terminolojik iki hata” üzerinde durmak istiyoruz; Birincisi, “sıra dışı” ne demek?..

Etkinliğin haberi şöyleydi:

“2010 yılında geleneksel ile moderni, yerel ile küreseli harmanlayan usta isimleri “Avea Sıra Dışı Müzik Konserleri” ile müzikseverlerle buluşturan Avea, bu yıl da kendi kültürlerinden kopmadan dünya çapında üne kavuşmuş sanatçıları dinleme olanağı sunuyor. Bu yıl ikincisi gerçekleşen “Avea Sıra Dışı Müzik Konserleri”, İspanyol diva Luz Casal’ın ardından, dünyanın önemli ud ve cümbüş icracılarından ve bestecilerinden Ara Dinkjian Quartet’i İstanbullu müzikseverlerle buluşturuyor. Ud virtuözlüğünün yanı sıra ülkemizde Sezen Aksu’nun seslendirdiği “Yine mi Çiçek”, “Sarışınım”, “Vazgeçtim”, Ahmet Kaya’nın seslendirdiği “Ağladıkça”, Alpay “Dağların Arkasında Yar” ve daha bir çok şarkının besteci olarak da bilinen sanatçı 13 Mart Pazar akşamı saat 20.00’de Aya İrini’de Gunanlı kemençeci Sokratis Sİnopoulos, vurmalı ustası Arto Tunç Boyacıyan ve tuşlu çalgılarda Baturay Yarkın ile birlikte sahnede olacak.” *

“İspanya’nın Sezen Aksu’su olarak görülen Luz Casal, verdiği konserle İstanbulluları büyüledi. Tarihi Aya İrini Kilisesi Müzesi’nde birbirinden güzel şarkılarını seslendiren Casal, müzik severlere unutulmak bir gece yaşattı.”**

Biz sanat etkinliklerine büyük firmaların ve kuruluşların destek vermesini her zaman takdirle karşılıyoruz. Ancak, sponsorluğun sadece uluslararası sanatçılara verilerek, Türk müziği alanında yapılmak istenen etkinliklere destek verilmemesini de doğru bulmuyoruz. Yazılarımızda bu konudaki görüşlerimizi dile getirmeye çalışıyoruz.

Ancak, uzun bir süre bekledim; müzikbilimciler, müzikologlar, köşe yazarlarımız bu konuya ne zaman değinecek diye… Maalesef, çağrılan sanatçıların ağırlığı ile gözden kaçmış olsa gerek!

Konumuz: Terminoloji…Etkinlikteki, “terminolojik iki hata” üzerinde durmak istiyoruz;

Birincisi, “sıra dışı” ne demek?
Sözlük karşılığı; sıradan olmayan, sıradanlığı kırmış. Kısaca olağan/bilinen ve alışılmışın/bilinenin dışında yapılan iş…Peki bu etkinlikte böyle bir durum var mı? Bu sanatçılar daha önce ülkemizde konser vermediler mi? Vermedilerse, ilk defa vermeleri sıra dışı sayılıyor mu? Bu soruların cevabı elbette “hayır”dır….

İkincisi, “müzik konserleri yada müzik konseri ne demek?”
Konser; Ses/Saz sanatçılarının müzik eserlerini seyirciler önünde çalması veya söylemesidir. Müziğin ne olduğunu ise bu sitede yazmam yanlış olur. Etkinlik; sanat alanında yapılan her sergilemeyi kapsamaktadır. Demek ki, müzik ile ilgili bir etkinlik “konser salonlarında” verilir ve adı “konserdir”…ama asla müzik konseri” değildir…

Bu etkinliğin önemli bir terminoloji hatası ile devam ettirilmesi kimin suçudur bilmiyorum. Müzikoloji dernekleri ve müzikologların bu konularda hassas olmaları gerekmez mi?..

Unutmayalım ki; her kişi farklı olmak/farklı etkinlik yapmak için yeni terimler üretemez, bilim her zaman galip gelmeli ve uyarısını yapmalıdır…

Bu nedenle söz konusu etkinliğin 3. sünün “Avea Konserleri” olarak düzeltilmesinde zorunluluk vardır.

Bir kıssadan hisse;

Hamlet diyor ki Horatio’ya:
“Yaptığının farkında değil mi bu adam? Türkü söylüyor mezar kazarken.”
Horatio cevap veriyor:
“Alışmış, umursamıyor artık”…
_______________________________________________________
* 365gunmuzik.com, magazinci.com
** haber50.com




Hoşgeldiniz