Ülkemizdeki Düet’ler… Göktan Ay


Toplam Okunma: 3553 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:08
Kategori: Fikir Yazıları

Son yıllardaki yaz konserlerinde de moda olduğu üzere tek solist salonu dolduramayınca, yeterli ilgiyi görmeyince ikili konser modellerine geçildi…“NTV’nin “düet” fikri gayet hoş. Ama çiftlerin birbirini tanıması gerekirdi. Öyle eşleşmeler vardı ki; Yıldız Tilbe ile Feridun Düzağaç mesela. Ne alaka? Düet yapar gibi yapıp kendi kafasına göre solo şarkı söylediler. Bu hepsi için geçerliydi.”(7)…

Ülkemizdeki Düet’ler… Göktan Ay

Celal Sahir, “Başımla gönlüm” adlı şiirde bakın ne demiş…

“Başım dedi: Dinlen; gönlüm dedi: Koş!
Başım dedi: Durul; gönlüm dedi: Coş!
Başım yüreksizdi, gönlüm başıboş;
Varlığım arada oynadı gitti.
Başımla gönlümü edemedim eş;
Biri yüz yaşında, biri yirmi beş.
En sonunda sardı saçağı ateş;
Varlığım arada kaynadı gitti…”

Yılbaşı akşamı TV “özel eğlence” programlarını izleyince, yazları yapılan konserleri görünce, yukarıdaki şiir aklıma geldi, kısaca düetler “arada kaynadı gitti”.

Bu yazımın konusu da programlardaki “düet”ler oldu… Hani son yıllarda yaz konserlerinde de moda oldu ya… Tek solist salonu dolduramayınca, ikili modellere geçtik.. Peki sonuç veya uygulama doğru mu? Müzik yazarlarımızdan da fazla ses çıkmıyor bu konuda, demek ki henüz dikkate değer bulunmamış… Biz de konuyu bir araştıralım/değerlendirelim dedik.

Sözlüklerde, düet tanımları şöyle;

1/ İki ses için ya da iki müzik çalgısı için düzenlenmiş müzik parçası. Karşılıklı iki kişi tarafından söylenen şarkı.(1)
2/ Düet, çift, atışma(2)
3/ Karşılıklı iki kişi tarafından söylenen şarkı.(3)
4/ İki kişi tarafından söylenmek ya da iki müzik aygıtıyla çalınmak üzere bestelenmiş müzik parçası. Kısa olanlarına düetto denir.(4)
5/ İki çalgı ya da iki ses için müzik yapıtı. Bu yapıtı yorumlayan ikili.(5)
6/ İki ses ya da çalgı için beste, düo terimi aynı anlama gelmekte birlikte genellikle çalgılar için kullanılır ve iki ayrı çalgı ya da seslerin birlikte yorumunu belirttiği gibi iki bölmeli eser düo, iki çalgılı bir eser düet olarak tanınır. (6)

“NTV’nin “düet” fikri gayet hoş. Ama çiftlerin birbirini tanıması gerekirdi. Öyle eşleşmeler vardı ki; Yıldız Tilbe ile Feridun Düzağaç mesela. Ne alaka? Düet yapar gibi yapıp kendi kafasına göre solo şarkı söylediler. Bu hepsi için geçerliydi.”(7)

Demek ki;
Önce “ikili” olacak…

a) iki ses
veya
b) iki çalgı olacak.

Ayrıca, bu ikili için hazırlanan/tasarlanan “beste” olacak, herhangi bir beste olmayacak -ki bu çok önemli bir özellik-…
Kısaca eser; iki sesin rengine, volümüne, tarzına v.b. yada iki çalgının özelliklerine, uyumuna, rengine göre bestelenecek…
O zaman, hazır bilinen bir besteyi ikiliye okutmak veya çaldırmak istiyorsak; bari seslerin renklerine, tınısına, volümüne, tarzına, uslübuna, gürlüğüne v.b. dikkat etsek…çok mu zor!?

İkili çıkıp, eseri bildiği gibi okumak/çalmak ya da okuyamamak/çalamamak popüler isimlere bir şey kazandırmaz, aksine kaybettirir…
O zaman, biraz araştıralım ve işin doğrusunu yapalım..adını doğru koyalım…

Bilime ve bilgiye önem verelim…
Hepimiz kazanalım…

Arada kaynayıp gitmesin!
Ne dersiniz?
______________________________
(1) www.cep-x.com
(2) www.turkcebilgi.com
(3) www.nedir.net, www.anlambilim.net
(4) www.vikipedi.com
(5) Sözer, Vural; Müzik Ansiklopedik Sözlük, Remzi Ktb. 5. Basım, Ocak 2005, İstanbul
(6) Aktüze, İrkin; Ansiklopedik Müzik Sözlüğü, Pan Yayıncılık, 3. Baskı, Ocak 2010, İstanbul
(7) Koloğlu, Sinan; Düet fikri iyi. Ya gerisi? Milliyet, 02.01.2011




Hoşgeldiniz