“Mevlid Kantat”… Besteci ve Şef: Selman Ada …


Toplam Okunma: 4295 | En Son Okunma: 09.05.2024 - 09:32
Kategori: Haberler

Devlet ve Opera Balesi, Kuran-ı Kerim’in indirilişinin 1400. yıldönümü nedeniyle bir ilki gerçekleştirecek. Süleyman Çelebi’nin Mevlid Kasidesini, Selman Ada ‘kantat’ formunda besteledi. Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilecek Mevlid Kantat’ın dünya ilk seslendirilişi 20 Nisan 2011’de, Sultanahmet Meydanı’nda KTB Devlet Opera Balesi sanatçılarından 430 kişilik orkestra ve koro tarafından sahnelenecek. Mevlid Kasidesi’ne İngilizcesi için Kevin Costner, Michael Jackson’ın kardeşi Jermaine Jackson, İspanyolcası için ünlü oyuncu Antonio Banderas geliyor.

Projenin mimarı, Michael Jakson’dan bugün beş milyon dolarlık Madonna’ya değin birçok dünya starını Türkiye’ye getiren Ahmet San… Ortalama maliyeti bir milyon dolar olan Mevlid Kantatı dünya prömiyeri bedelinin teknik çekim için 200 bin dolarını TRT, 500 bin dolarını Telekom, 300 bin dolarını Diyanet İşleri Başkanlığının vereceği konuşuluyor. Ancak paranın gelmediğini belirten San, Star Gazetesi’ndeki röportajında(1) şunları söylüyor:

“…’Farklı ne yapabilirim?’ dedim. Bir projem vardı, yapamadım. Hollywood yapımı bir Mevlana filmi hayal ettim. Ancak ürktüm. Çünkü Mevlana ile Şems arasındaki ulvi dostluk bilerek yanlış yollara kanalize edilebilirdi. Bu, benim hem kendime saygımı yok ederdi hem de ülkeden hatta gezegenden yok olmamı gerektirebilirdi. Vazgeçtim. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ndeki bir arkadaşım beni besteci, orkestra şefi Selman Ada ile tanıştırdı. Mevlid’in 10 yıllık dünya haklarını satın aldık. Selman Ada bu eseri 55 dakikalık klasik formatta bir oratoryo, senfonik eser olarak besteledi. 450 kişilik bir ekip sahneleyecek. Mevlid Kasidesi’nin şiirsel İngilizce sunumunu sahnede, Michael Jackson’ın kardeşi Jermaine Jackson, İspanyolcasını ünlü oyuncu Antonio Banderas yapacak. Fransızcası için Gerard Depardieu’ya öneride bulunduk. ‘Niye olmasın?’ dedi. İngilizcesi için Kevin Costner mikrofon başına geçecek. Performans DVD’ye kaydedilip 60 ülkede satılacak… Hz. Muhammed’i müzikle anlatan bir eserle dünyanın pek çok ülkesindeki eve gireceğiz. Bu bana Red Hot Chili Peppers, U2 veya Radiohead konserlerinden daha çok heyecan veriyor… “

Mevlid Kantat Dünya Prömiyeri’nin tanıtım toplantısında konuşan Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü Rengim Gökmen ise yapıtın kurumlarının bir projesi olarak ortaya çıktığını belirterek Devlet Opera Balesi sanatçılarından 110 kişilik orkestra 320 kişilik opera korosu ile iki solist tarafından sahneleneceğini açıkladı:

Rengim Gökmen sözlerine şöyle devam etti:

”Uluslararası bir projeye imza atıyoruz. Ulusal sanatçılarımızdan, tamamen ulusal değerlerimizden bir eser olmasının ötesinde, etkileri evrensel anlamda hissedilecek bir projeyi ortaya koyuyoruz. Dünya prömiyeri bu dev projenin bir başlangıcı olacak. Bu proje belki yıllarca sürecek. Ulusal anlamda Türkiye’de çeşitli turneleri olacak. Dünyada da önemli merkezlerde tekrar etmesini arzu ettiğimiz bir etkinlik. İstanbul’un adını sanatla ve kültürle duyurabileceğine inanıyoruz. Bu projenin de bunda önemli bir payı olacağı düşüncesindeyiz.”
_________________________________________

(1) Özkan Güven’in Ahmet San Röportajı “Mevlid Kantat U2 konserinden daha çok heyecan veriyor” Star Gazetesi, 10 Nisan 2011
http://stargazete.com/pazar/mevlid-kantat-u2-konserinden-daha-cok-heyecan-veriyor-haber-342865.htm

Yapıttan görüntüler:
http://www.izlesene.com/kanal/cihanhaber/video_3326083

Selman Ada mini röportaj:
http://video.ntvmsnbc.com/mevlid-kantat.html




Hoşgeldiniz