Eurovision 2011: Avrupa Türklerden vazgeçemiyor…


Toplam Okunma: 3610 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:45
Kategori: Yarışmalar

Tarihinde dördüncü kez Eurovision’a katılan kardeş ülke Azerbaycan, Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen ve nerdeyse tüm yarışmacı ülkelerin İngilizce diliyle katıldığı 56. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Eldar Kasımov ve Nigar Cemal’in İngilizce seslendirdiği “Running Scared” adlı şarkıyla 221 puan alarak 25 ülkeyi geride bıraktı. Almanya gibi Türklerin yoğun yaşadığı bir ülkede Türkiye’nin yarıfinalde elenmesinin etkisi hayal kırıklığı olsa da Azerbaycan’ın birinciliği Almanya Türkiye Azerbaycan üçgeninde sevinçle karşılandı. Oylama sırasında Türk bayrakları sallayan Azerbaycan grubunun solisti Nigar Cemal, sonucun açıklanmasıyla birlikte sahneye elindeki Türk bayrağıyla koştu…

Yarışmaya katılan ülkelerin kendi yerel müzik etkilerinden uzaklaştığı ve müzikal açıdan orta yolu tercih ettikleri gözlendi.

43 ülkenin katıldığı oylamanın başında önce Yunanistan, daha sonra İsveç ilk sıraya yerleşti. Sonlara doğru atağa geçen İtalya 189 puanla ikinciliğe yerleşirken İsveç 185 puanla üçüncü oldu.

Puanlama sonucu:

Birinci Azerbaycan 221 puan
İkinci İtalya 189 puan
Üçüncü İsveç 185 puan

Türkiye Azerbaycan’a 12 tam puan verdi.

Azerbaycan daha önce katıldığı dört yarışmada sekizinci, üçüncü ve beşinciliği elde etmişti.

Türkiye 56. Eurovision yarışmasında Yüksek Sadakat grubunun seslendirdiği şarkıyla daha yarı finalde elenerek son 10 yılın en kötü sonucunu almış oldu.

Finalde yarışan ülkeler:
Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Sırbistan, Rusya, İsviçre, Gürcistan, Finlandiya, İzlanda, Macaristan, Litvanya, Azerbaycan, Yunanistan, Estonya, Romanya, Moldova, İrlanda, Bosna Hersek, Danimarka, Avusturya, Ukrayna, Slovenya ve İsveç.

57. Eurovision Şarkı Yarışması 2012 yılı Mayıs ayında Azerbaycan’da yapılacak.

”Neden Türk bayrağıyla sahneye çıktılar?..

Eldar Gasımova ve Nigar Cemal, İçtimai Televizyonu Genel Müdürü İsmail Ömerov ve televizyon yetkililerinin de katıldığı ortak basın toplantısında bir gazetecinin ”Neden Türk bayrağıyla sahneye çıktınız?” şeklindeki sorusuna Nigar Cemal, yarışma sırasında Eldar’ın elinde Azerbaycan bayrağı, kendi elinde ise Türk bayrağı olduğunu belirterek, birinciliklerinin açıklanmasının ardından heyecanla sahneye çıktıklarını söyleyerek şöyle devam etti:

“Azerbaycan’ın elde ettiği başarıdan dolayı sadece Azerbaycan halkını değil bütün Türk dünyasını kutlamak gerekir. Zafer bizim değil sizin. Eğer bir parça eksik olsaydı. Biz galip gelemezdik, yarışma boyunca destek verenlere teşekkür ediyoruz.”

Türkiye’nin yarı finalde elendiğini, bunun kendilerini üzdüğünü ifade eden Nigar Cemal: “Azerbaycan ve Türkiye bayrakları arasında bir fark görmüyorum.”

Gasımova ise yarışmada Türk bayrağını da Azerbaycan bayrağını da ellerinde tutmalarının anlamının ”Bir millet, iki devlet” olduğunu belirtti.

Birincilik coşkusunu Azerbaycan’lı spiker’in duygu dolu sunuşundan izlemek için:
http://www.youtube.com/watch?v=9GAWlRFf074&feature=player_embedded#at=13

Türkiye 2003′te birinci olmuştu…

Türkiye Eurovision yarışmasına ilk kez 1975 yılında Semiha Yankı’nın hala sevilen şarkısı “Seninle Bir Dakika” ile katıldı. 2003’te Sertab Erener’in “Everyway That I Can” şarkısı ile ilk kez birinciliği aldı.

Türkiye’nin Eurovision son 10 yıl sonuçları:

• 2010 - maNga - We Could Be The Same / 2. oldu
• 2009 - Hadise Düm Tek Tek / 4. oldu
• 2008 - Mor ve ötesi - Deli / 7. oldu
• 2007 - Kenan Doğulu - Shake It Up Şekerim / 4. oldu
• 2006 - Sibel Tüzün - Süperstar / 8. oldu
• 2005 - Gülseren - Rimi Rimi Ley / 13. oldu
• 2004 - Athena - For Real / 4. oldu
• 2003 - Sertab Erener - Everyway That I Can / 1. oldu
• 2002 - Grup Safir - Leylaklar Soldu Kalbinde 16. oldu
• 2001, Sedat Yüce Sevgiliye Son / 11. oldu




Hoşgeldiniz