Sanat ve kültür alanında büyük/çılgın projeler…“Var mı?” Göktan Ay


Toplam Okunma: 3100 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:04
Kategori: Fikir Yazıları

Özellikle kültür ve sanat alanında çok büyük, önemli ve ses getirecek bir kadroya sahibiz. Ancak, bunu bir türlü kullanamıyoruz. İl düzeyinde kendimizi kabul ettiremiyoruz. Danışılmıyoruz… Sanat kurumlarımızı yönetenlere*** sormak istiyoruz; 2011-2023 büyük projeleriniz hazır mı?” diye.. Yoksa kurum içinde kalmaya, AB fonlarına verdiğimiz paranın %10 unu kullanan tek ülke olmaya, Kültür Bakanlığı ilgili fonlarından verilen desteklere ilgi göstermemeye, Sanat/kültür STK ları ile işbirliği yapmamaya, devam mı edeceğiz?..

Sanat ve kültür alanında büyük/çılgın projeler…“Var mı?” Göktan Ay

Şahsımın, projeler konusunda ne kadar hassas olduğunu biliyorsunuz. Siyasi partilerimizin seçim döneminde, önemli sayılabilecek projelerle ortaya çıkacak olmasına önce çok sevinilmişti. Ama, geçen zamandaki sertleşmeler ve internet hadiseleri projeleri geri plana itti. Neyse ki, son günlerde yine projelere dönüldü. 12 Haziran’dan sonra iş, seçim sonuçlarına göre kurulacak kabineye, hükümet programına ve ilgili bakanlıklara atanacak Sn. Bakanlarımıza ve onların kuracakları kadrolara göre şekillenecek. Bu arada yeni yapılanma ile Kültür Bakanlığı’nın tekrar bağımsız olması ile doğruya dönülmüş oldu.

“…Artık bütün şehirlerimizde kültürel mirasımızın ayrıntılı bir envanterine sahibiz. Sadece ülke sınırlarımız içindeki değil dünyanın çeşitli coğrafyalarındaki mimari eserlerimizin de restorasyonunu yapıyoruz. Ülke çapındaki kültür merkezi sayısını 42′den 98′e çıkardık. Özel müzelere destek verdik, sayısını 93′ten 141′e yükselttik. Yazarlarımızın eserlerini yabancı dillere çeviriyoruz. Devlet Tiyatroları’na verdiğimiz desteği 4 kat artırarak 3,5 milyon TL’ye yükselttik. Yerli sinema sektörüne verdiğimiz desteği 15 kat artırdık ve 90 milyon dolara ulaştırdık.”

Bunların hepsi AK Parti’nin kültür politikasında konu başlıkları… Türkiye Hazır, Hedef 2023 seçim kampanyasından çekip aldım.
Ya müzik çalışmaları?..
Dünyanın en önemli şarkıcıları ülkemize koşa koşa geliyorlar. On binlere konserler veriyorlar. Peki neden? Çünkü bu işe heveslenen organizatörler zorluk çekmiyor artık. Ve en büyük dünya starı İstanbul dendiğinde gözleri parlıyor. Koşa koşa geliyor…” *

Bu yazımda üzerinde duracağım, her zamanki gibi, isimler değil kurumlar ve kurumsal projeler olacak ve sadece müziği değil; resim, heykel, tiyatro, bale, halk oyunları, tasarım, geleneksel sanatlar v.b. içerecektir.

Özellikle kültür ve sanat alanında çok büyük, önemli ve ses getirecek bir kadroya sahibiz…

Bir kere daha tekrar edelim**: Kültür ve Turizm Bakanlığı Toplulukları/Orkestraları (38 adet), Üniversiteler Konservatuarları (35 adet), Üniversiteler GSF leri (15 adet), Üniversiteler Sanat ve Tasarım Fakülteleri (4 adet), Üniversiteler Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri (34 adet), Güzel Sanatlar Anadolu Liseleri (55 adet), yüzlerce STK, müzik merkezi, müzikevleri, özel orkestralar, sanatçılar, besteciler, söz yazarları, edebiyatçılar v.b….

Adeta bir ordu gibiyiz!…

Ancak, bunu bir türlü kullanamıyoruz…

Kurumlar içi etkinlikler dışına taşamıyor, il düzeyinde kendimizi kabul ettiremiyoruz…

İl içindeki sanatsal/kültürel etkinliklerde aranılmıyor, danışılmıyoruz…

Başbakanımız, büyük illeri de kapsayan 2023 projesini açıkladı ve bir hedef koyup, iktidarında kendini bağlamış oldu. CHP ve MHP de projelerini açıkladılar. Bu güzel, olması gereken bir cesaret işi…

Şimdi, yukarda saydığımız sanat kurumlarımızı yönetenlere*** sormak istiyoruz;
2011-2023 Büyük projeleriniz hazır mı?” diye..

Bakın yaz geliyor, yoğun bir kış geçirmiş, çalışmış ve sınıfını geçmiş sanatçı adayı gençlerimizin katılabilecekleri, güç verecekleri projeler hazır mı?

Kadronuzdaki öğretim elemanlarınızı, sanatçılarınızı dinlendirecek, bu arada halkla buluşturacak projeleriniz hazır mı?
Ülkemizde fırtına gibi esecek, ortak bir festival hazırlığınız hazır mı?

Yaz tatillerinde illerde çalgı öğrenmek, kendini geliştirmek isteyen gençlerimize yönelik projeleriniz hazır mı?

Bulunduğunuz kurumu yükseltecek, ağırlığınızı ortaya koyacak, kurumun imzasını atacak projeleriniz hazır mı?

Yoksa 2011 Türkiye’sinde ;

Kurum içinde kalmaya,
AB fonlarına verdiğimiz paranın %10 unu kullanan tek ülke olmaya,
Kültür Bakanlığı ilgili fonlarından verilen desteklere ilgi göstermemeye,
Sanat/kültür STK ları ile işbirliği yapmamaya, devam mı edeceğiz?…

Karar veriniz artık…
Sizler makamdan değil, makam sizlerden güç alsın…
Kadrolarınıza güvenin…
Yıllardır “büyük düşünmek” lazım diyoruz…

Ama, onun da şartı; sağlam bir ekiple yola çıkmak, paylaşmak, projeler hazırlamak, geliştirmek ve uygulamaktan geçiyor…
Yine de geç kalmış sayılmayız!…
Hadi o zaman….
Yazımızı bestesi değerli arkadaşım Özgen Gürbüz tarafından Nihavent makamında bestelenmiş Hüsamettin Olgun’un bir güftesi ile bitirelim;

 “Ateş alevde değil asıl közde gizlidir
Güzellik gözde değil asıl özde gizlidir
Rengi değil gözlerin bakışıdır mest eden
Gözden kalbe süzülüp akışıdır mest eden
Nağme gönlün eseri, sanma sazda gizlidir
Bestenin güzelliği önce sözde gizlidir
Güzel sözün gönülden çıkışıdır mest eden
Dudaktan kalbe gidip yakışıdır mest eden”
____________________________________
*Işıklar, Aykut; Gerçekleşen hayalleri açıkça söyleyebilenler… Bugün, 31.05.2011
** Ay, Göktan; Müzik topluluklarımız / orkestralarımız var…. “Peki, sinerji var mı?” Musikidergisi.net, 14.03.2011, Kentimgazetesi, 30 Nisan-15 Mayıs 2011
** Dün, bugün ve yarın sanat kurumlarımızı yöneten ve yönetecek olanların çoğu ya mezunumuz/öğrencimiz ya da arkadaşımız….Hepsi ile zaman zaman bir araya geliyor, mesajlaşıyor/paylaşıyor/ konuşuyoruz. İdari görevler bir bayrak yarışı ile geliyor ve geçiyor. Önemli olan izler bırakmak, kurumları bir adım daha ileri götürmek olmalı… Çünkü, sanatçıların asıl işi yönetmek değil, üretmek…İdari işler sanatta üretimi engelliyor zaten. Görev bitince dönülecek yer de arkadaşların arası… O nedenle bu yazı -her yazımda olduğu gibi- kesinlikle kişileri kapsamamakta bir beyin fırtınası yapılmasını amaçlamaktadır. Sanat kurumlarındaki tüm sanatçı arkadaşlarıma sevgi ve saygılarımı sunuyorum….




Hoşgeldiniz