Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü “Caz Korosu” Avusturya’daki “Dünya Koro Şampiyonası”na gitsin mi?..


Toplam Okunma: 4934 | En Son Okunma: 05.05.2024 - 18:05
Kategori: Haberler

Boğaziçi Üniversitesi Müzik Klübü (BÜMK) Caz Korosu, 40 kişilik kadrosuyla Temmuz’da Avusturya’da düzenlenecek olan Dünya Koro Şampiyonası‘nda Türkiye’yi temsil etmek için çalışıyor. BÜMK Caz Korosu 2010’da Çin’de düzenlenen, 90 ülkeden 400 koronun katıldığı 6. Dünya Koro Olimpiyatları’nda çağdaş müzik kategorisinde dünya ikincisi, oda korosu ve caz kategorilerinde ise dünya üçüncüsü olmuştu.. Koro, bu kez 93 ülkeden 20 bin katılımcının yer aldığı yarışmada Türkiye’yi temsil etmek için Avusturya’ya gitmek istiyor. Yaklaşık 60 bin avro’luk bir maddi desteğe ihtiyaçları var. Bu destek için de sponsor arıyorlar. Koro üyeleri de buna dikkat çekebilmek için İstanbul metrosu(*) ve metrobüs hattında minik birer konser verdi…

Boğaziçi Üniversitesi Müzik Klübü (BÜMK) Caz Korosu 80 ülkeden 300 kişinin katılacağı bir uluslararası yarışma için büyük bir istek ve merakla hazırlanıyor.

Koroyla Galata’da buluşuyoruz.

22 kişilik gruba nasıl poz verdireceğimizi düşünürken koronun şefi Masis Aram Gözbek’in “Arkadaşlar! Haydi toplanalım” cümlesiyle koro poz verecekleri merdivenlere doğru ilerlemeye başlıyor. Böylece röportaj başlamadan aralarındaki güçlü bağa ve uyuma şahit oluyorum.

World Choir Games’e Türkiye’den katılan tek korosunuz. Öbür korolardan farkınız nedir?

Masis Aram Gözbek: Türkiye’de koro geleneği yok. İlgi çok düşük olduğu için bu işi yapan insanların da hedefleri de düşük oluyor. Mesela Almanya’da ilkokul yıllarında insanlar koro kuruyor ve küçük yaştan itibaren bu işle ilgilenmeye başlıyor. Sabırlı, istekli olmak bu işin olmazsa olmazı çünkü masraf çok, harcanan emek çok ve maalesef engeller çok.

Korodakiler nasıl seçildi?

Nazlı Dönmez: Repertuarda komplike şarkı çok. Bu yüzden öncelikli olarak bir müzik kulağına sahip olmak şart. Ses güzelliği de önemli tabii ama önceliğimiz o değil.

Siz akapella grubusunuz. Yani enstrüman yok, onun yerine insan sesi kullanıyorsunuz. Bu tarz Türkiye’de pek yaygın değil. Neden akapellayı tercih ettiniz?

Hilal Karamil: Bu bir Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü geleneği. Biz son üç yıldır her sene farklı bir tarzla bu geleneği yeniliyoruz. 2000’de akapella caz tarzına geçtik. Daha sonra Latin ve son olarak da hem enstrüman hem akapella bir arada devam ediyoruz.

Hangi dillerde şarkı söylüyorsunuz?

Fati Fehmiju: Türkçe, Portekizce, İspanyolca ve İngilizce. Aslında İspanyolca ve Portekizce bilmiyoruz. Ama zamanla ve çok çalışmayla bu işin de üstesinden geldik.
“Hem ses hem uyum hem görüntü önemli”

Bu yarışmalar neye göre değerlendiriliyor? Sese göre mi? Yoksa koro içerisindeki uyum mu önemli?

Nur Damla Küçük: Bir adamın ayakkabısının bağcıklarının birinin uzun ötekinin kısa olması bile jüri için kriter. Hem görüntü, hem ses, hem koronun uyumu… Kısacası her şeye tepeden tırnağa bakıyorlar.(1)

‘METRODA MİNİ KONSER’
5 Haziran akşamı internete koyulan ‘Metroda Mini Konser’ adlı videoları büyük ilgi çeken koro üyeleri, videonun gördüğü ilgi karşısında şaşkınlığa uğramış. Zira Deniz Özgün’ün çektiği, Zeynep Gabralı’nın yayılmasını sağladığı video, yüz binleri bulan bir izlenme oranına sahip. Orkestranın şefliğini 2007 yılından bu yana yürüten 24 yaşındaki Masis Aram Gözbek:

“Temmuz ayında Avusturya’da Dünya Koro Şampiyonası’na katılacağız. Türk eserlerini de seslendireceğimiz yarışmada hedefimiz dünya şampiyonu olmak. Aylardır aralıksız çalışıyoruz. Ama bir sponsor bulamazsak yarışmaya gidemeyeceğiz. Yeni hedefimiz özveriyle çalışıp Türkiye’nin adını daha yukarılara taşımak. Bizi kim desteklerse desteklesin yüzlerini kara çıkarmayacağız”

Geçtiğimiz yıl sponsor arayışlarının en zor kısmında Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğünden destek aldıklarını belirten Gözbek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da destek beklediklerini söylüyor.

YEDİ YIL ÖNCE KURULDU
1994′te kurulan Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü Caz Korosu, 2008′de Avusturya’da düzenlenen dünyanın sayılı ‘a cappella’ yarışmalarından Vokal Total’de hem pop hem caz kategorisinde Gümüş Diploma ödülüne layık görüldü ve geçtiğimiz üç ay içinde 25 konser verdi. 11 farklı ilden konser teklifi alan koro, Temmuz’da, şampiyona öncesi bir konser daha verecek ve yarışmada seslendirecekleri şarkıları söyleyecek. (2)
________________________________________

(1) http://www.kenthaber.com/Haber/kultur-sanat/Dosya/haftanin-konugu/juri,-korodakilerin-sesine-degil-pabucuna-bile-bakar/c7c2ed9b-1a5d-4a5f-ad70-7d77498a266c

(2) http://www.sabah.com.tr/kultur_sanat/muzik/2011/06/10/turk-korosu-metroda-destek-ariyor

(*) Boğaziçi Üniversitesi Müzik Klübü (BÜMK) Caz Korosu’nun İstanbul Metrosu’ndaki konserini izlemek için:
http://webtv.sabah.com.tr/webtv/videoizle/bogazici-caz-korosu




Hoşgeldiniz