Gitardan ölünür mü?..


Toplam Okunma: 3018 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:17
Kategori: Haberler

Diyeceksiniz ki “ölünmez, olsa olsa yaşam uzatılır.” Ama maalesef öyle değil. 16 yaşındaki bir gencimiz(*) daha, babasının karne hediyesi olarak aldığı gitarı kullanırken oluşan elektrik çarpmasından hayatını kaybetti. Bu çalgıları denetlemekle sorumlu olan TSE yetkililerinin verdiği cevap ise fıkra başlığı gibi. Diyorlarki: “Alt yapımız var, yetkimiz yok”. Gerçekten de Sanayi Bakanlığı’nın denetim listesinde ‘müzik aletleri’ diye ayrı bir kategori bulunmazken, elektrikli ürünlerin denetimini üstlenen TSE’ye de bu konuda herhangi bir yetki verilmemiş!..

Elektrogitarların yüzde 90’ından fazlasının Çin’den geldiği Türkiye’de, müzik aletlerinin hiçbirinde denetim yapılmıyor. Sanayi Bakanlığı’nın denetim listesinde ‘müzik aletleri’ diye ayrı bir kategori bulunmazken, elektrikli ürünlerin denetimini üstlenen TSE’ye de bu konuda herhangi bir yetki verilmemiş. Yani elektronik gitar, amfisiyle, kablolarıyla her ne kadar elektrikli ürün olsa da TSE’ye verilen denetim listesinde diğer hiçbir müzik aletiyle birlikte adı geçmiyor.

Megavizyon İthalat İhracat ve Pazarlama’dan Hayrullah Öztürk:
 “Türkiye’de bu aletlerin yüzde 90’ı Çin’den geliyor. Her ‘Çin malı’ damgası kötü algılanmamalı. Dünyaca ünlü birçok marka ürününü Çin’de yaptırıyor. Gitar sorun yaratmaz. Asıl tehlike amfide. Topraklı priz kullanılması gerekiyor, amfi elektrik akımına karşı çok güçlü olmalı. Biz de şimdi elimizdeki amfileri yeniden kontrol edeceğiz. Fakat denetim de yok. Son dönemde elektrogitara olan ilgi artınca biz de biraz tedirgin olduk.”

Yamaha Distribütörü Senkop Müzik’ten Nezih Yazgan:
“Sorun tamamen amfiden kaynaklanıyor. Çünkü gitarda elektrik yoktur. Bu olayda muhtemelen prizde bir topraklama hatası ya da yanlış bağlama vardır. Amfinin önce mutlaka bir kontrol kalemiyle kontrol edilmesi gerek. Ve tabii ki çok ucuz ürünler alınmamalı. Zaten çocuklara elektrogitarı asla önermiyoruz. Maalesef bu olaydan sonra özellikle elektrogitar satışlarında ciddi düşüş bekleniyor” .
______________________________
(*) Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit’e bağlı Mecidiye Köyü’nde yaşayan dedesinin yanına gelen ve Halkalı Ticaret Lisesi’nde 2′nci sınıfa geçen Aykut Eren Ayan, İstanbul’da özel bir tekstil firmasında müdür olan babası Ali Ayan, annesi Mihriban Ayan ve kuzeni İlker Doğan’la birlikte, geçen cumartesi akşamı Mecidiye Köyü’nde oturan dedesi Faik Ayan’ın yanına geldi.
Oğlu ve torunlarının gelmesiyle çok mutlu olan Faik Ayan, bir süre sonra bahçede mangal yaktı.
Diğer akrabalarının da gelmesiyle aile, hep birlikte yemek yiyip, hasret giderdi.
Saat 22.30 sıralarında Ayan Ailesi’nin fertleri arasında sohbet koyulaşırken, Aykut Eren Ayan, kuzeniyle birlikte, “Dede sana gitar çalıp, şarkı söylemek istiyoruz” dedi.
Gitarı ile birlikte ses yükseltici cihazı da bulunan Aykut Eren Ayan, bahçeye uzatma kablosuyla düzeneği kurdu.
Gitarın fişini elektrik prizine taktıktan sonra gitarı eline aldı.
Aykut Eren Ayan, tam bu sırada “Bu gitar elektrik kaçırıyor galiba” dedi ve yere yığıldı.
Dede Faik Ayan önce torunun şaka yaptığını sandı, ancak daha sonra akıma kapıldığını anlayınca 112 Acil Servis’i aradı.
Gelen ambulansla Kocaeli Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Aykut Eren Ayan’ın yaşamını yitirdiği belirlendi.(1)
______________________
(1) http://www.cnnturk.com/2011/turkiye/06/20/elektro.gitar.olum.getirdi/620670.0/index.html




Hoşgeldiniz