Fazıl Say “Klarnet Konçertosu – Hayyam” Dünya Prömiyeri Hamburg’da…


Toplam Okunma: 4571 | En Son Okunma: 25.04.2024 - 14:48
Kategori: Değerlerimiz, Konserler

Fazıl Say’ın yeni yapıtı ”Hayyam Klarinet Konçertosu’‘nun dünya prömiyeri, 16 Temmuz 2011 Cumartesi günü Schleswig-Holstein Müzik Festivali kapsamında Hamburg Kiel’de yapılıyor. İranlı şair Ömer Hayyam’ın (1048-1131) yaşamından ve dörtlüklerinden esinlenen Say, yeni bestesinde Hayyam’ın hayatını müziğe taşıyor. Konserin solisti Dünyaca ünlü klarinet sanatçısı Sabine Meyer. Ankara Bilkent Senfoni Orkestrası’nı Işın Metin yönetiyor…

Fazıl Say yapıtını bitirmeden önce şöyle diyordu:

“Klarinet Konçertosu Hayyam şu ana kadar yazdığım en iyi müziktir. Son bölümü (Felsefesi ve Ölümü üzerine). İlk iki bölümü ise tıkanıklıkta. 2. bölüm, Hayyam, şarap ve sevgilileri, her sevgili bir enstruman olacak; altoflüt? Obua? Çello? Keman? Piccolo? Trompet? Antiksimbal? Ama Yekta dedi ya “İçinden adalar vapuru geçen senfoni”, diye İstanbul için, yani ben şimdi “İçinden şarap geçen klarinet konçertosunu nasıl çözerim?..”

Yapıt dünya prömiyerinin ardından 17 Temmuz Pazar günü de Lübeck’te sanatseverlerle buluşacak. Say, bu konçertonun oldukça değişik bir eser olduğunu ifade ederek şöyle devam ediyor:

”Ömer Hayyam, gerek felsefesi, gerekse dörtlükleriyle hayatım boyunca beni etkilemiştir. Bu eserde Hayyam’ın dörtlükleri bestelenmedi. Eserde söz yok. Bu eserde klarinet, orkestra eşliğinde Hayyam’ı anlatıyor”

Hayyam’ın hayatını anlatan ve 30 dakika süren yapıt klasik konçerto biçiminde. Yani 3 bölüm.

İlk bölümde 1000 yıl önce Hayyam’ın yaşadığı topraklara İran’a gidilerek Hayyam’ın çocukluk ve gençlik dönemi, iyi ve kötü arasındaki farkın bilincine vardığı ilk zamanlar anlatılıyor.

İkinci bölümün konusu ise Hayyam’ın aşkları. Bu bölümde, klarinete eşlik eden viyolonsel, Hayyam’ın eşini simgeliyor.

Son bölümünde ise Hayyam’ın hayatın bilincine, olgunluğuna vardığı erdemli yaşları Fazıl Say’ın orkestral bakışından yansıtılıyor.

Schleswig Holstein Müzik Festivali’nin sloganı “Merhaba Türkiye”

Dünyanın en önemli klasik müzik festivallerinden Schleswig Holstein Uluslararası Müzik Festivali’nde Bilkent Senfoni Orkestrası konuk ülke konserlerini açacak. Festivalde Bilkent Senfoni ve Bilkent Ensemble konserler verecek.

Konserlerde Ulvi Cemal Erkin’in “Köçekçe”, Rimski-Korsakof’un “Op.35, Şehrazad” başlıklı yapıtları seslendirilecek; Fazıl Say’ın “Hayyam” başlıklı Klarnet Konçertosu’nun dünya prömiyeri gerçekleştirilecek. Fazıl Say’ın festivalin siparişi üzerine bestelediği konçertosunu çağımızın önde gelen klarnet sanatçısı Sabine Meyer yorumlayacak.

Bilkent Senfoni Orkestrası üyelerinden oluşan Bilkent Ensemble festival kapsamında 18 Temmuz’da Hamburg’da “Avantgarde Orient!” başlıklı bir konser verecek.

Topluluk Vseslava Kudinova (keman), Nil Cetiz (keman), Ece Akyol (viyola), Didem Erken (viyolonsel), Burak Noyan (kontrbas), Albena Petrova Sezer (flüt), Selçuk Akyol (obua), Nusret İspir (klarnet), Ozan Evruk (fagot), Laszlo Gyarmati (korno), Julian Lupu (trompet), Cem Güngör (trombon), Elif Önal (piyano), Çağatay Akyol (arp) ve Kerem Öktem’den (vurmalı çalgılar) oluşuyor.

Işın Metin’in yöneteceği konserde genç kuşak Türk kompozitörlerin eserleri sanatseverlerle buluşacak.

Konserde Ahmed Adnan Saygun “Sonatin, Op.15″, Evrim Demirel “Saz Semaisi No.2″, Orhun Orhon “Piyano için Müzik”, Füsun Köksal “Around Circles”, Uğraş Durmuş “Trioirt”, Mahir Cetiz “Logos”, Onur Türkmen “Bir Topluluk İçin Çizgiler”, Turgut Pöğün “İkinci Kalite” ve Tolga Zafer Özdemir Döngü Etütleri” yorumlanacak.




Hoşgeldiniz