Mehtabiye Konseri…


Toplam Okunma: 4138 | En Son Okunma: 24.04.2024 - 07:46
Kategori: Festivaller

Heybeliada Gönüllüleri Derneği, unutulan eski bir geleneği “Mehtap Alemleri”ni canlandırmak amacıyla 15 Temmuz 2011 akşamına denk gelen mehtaplı gecede, mehtap ve deniz konulu şarkılardan oluşan mehtap faslı düzenliyor. Solistler: Bekir Ünlüataer – Ezgi KökerSaat 19.30’da Heybeliada sahilinde buluşulmasının ardından Çam Limanına hareket ile başlıyacak olan etkinlik 21.30’da Çam Limanı, Ada Beach’de gerçekleştirilecek konserle son bulacak…

Solistler:
Bekir Ünlüataer – Ezgi Köker

Eşlik:
Göksel Baktagir – Kanun
Yurdal Tokcan – Ud
Aziz Şükrü Özoğuz – Keman
Volkan Ertem – Violonsel
Mehmet Güntekin - Hanende

PROGRAM

19.30 Heybeliada sahilinde buluşma ve Çam Limanına hareket
20.35 Aya Yorgi Manastırı önünde mehtabı karşılama
21.30 Çam Limanı, Ada Beach’de konser
Konser’de Ada ve Mehtap şarkılarına ağırlık verilecek, Kandil de hatırlanacaktır.
Heybeliada’da oturmayanlar için ulaşım bilgileri (matbu tarifelerden alınmıştır):
Kabataş’tan
Şehir Hatları Vapuru 17.30 Varış 18.40
18.30 Varış 19.40
Deniz Otobüsü (eski İDO) 18.05 Varış 18.50
19.00 Varış 19.45
Motor 18.15 Varış 19.45
Kınalıada’dan
Şehir Hatları Vapuru 18.10 Varış 18.40
Burgazada’dan
Şehir Hatları Vapuru 18.25 Varış 18.40
Büyükada’dan
Şehir Hatları Vapuru 18.55 Varış 19.10
Deniz Otobüsü (eski İDO) 18.45 Varış 18.55
Motor 19.15 Varış 19.30
Bostancı’dan
Şehir Hatları Vapuru 18.15 Varış 19.10
Motor 19.00 Varış 19.30

Not: Dönüş için Mavi Marmara Koop. motorları ile Çam Limanından hareket edilecek.

MEHTAP ALEMLERİ’NDEN NOTLAR
“…Fakat temmuz ya da ağustos aylarının hangi günlerinde mehtaba çıkılacağı, sazlı sözlü deniz âlemlerinin ne zaman yapılacağı, başka faktörleri de devreye sokardı. Çünkü bulutsuz ve saf mehtaplı bir gece istendiği gibi, mehtaba çıkılan geceye başka bir saz âleminin de rastlamaması gerekirdi. Böyle bir durum, yani aynı gecede birbirinin seslerini bozabilecek ve sazı takip edecek kayıklarla sandal kafilesini birbirinden ayıracak iki saz takımının Boğaz’daki varlığı bir ‘skandal’ sayılırdı. Neden, derseniz; bu gecelerin sahipleri vardı. Mehtaplı bir gecedeki saz âlemini düzenleyen, zaten bütün Boğaziçi’ne karşı bir sorumluluk üstlenmiş olduğunu bilirdi… Kayıklarla mehtaba çıkarılacak saz heyetinde kimlerin yer alacağı önemli olup, su saz heyetinin geçmiş mehtaplarda, hele de o yılın daha önceki mehtaplarında müzik icra edenlerden aşağı kalmaması gerekirdi…

Pekiyi; nasıl olurdu da, dönemin ‘sansürlü’ gazeteleri bu tür bir haberi veremedikleri halde, temmuzun ya da ağustos veya eylülün, ‘Arabî 13, 14 ya da 15′ine’ denk düşen gecesinde, mehtaba çıkılacağını bütün İstanbul öğrenirdi?.. Evet efendim, sadece Boğaziçi köylerinin ahalisi değil, bütün İstanbul bilirdi o geceyi!.. Çünkü Hem Şirket-i Hayriye vapurlarında mevzu ağızdan ağza yayılır hem de kira kayıkçılarının, ekmek parası adına yürüttükleri fısıltı gazetesi faaliyeti etkili sonuçlar verirdi…

…Önceleri kayıklarda gerçekleştirilen bu alemler, Şirket-i Hayriye’nin girişimi ile sonraları daha da geniş kapsamlı bir hale alır. 1930’ların ortalarına gelindiğinde Şirket-i Hayriye İdaresi, Boğaziçi’nde mehtap alemlerini yeniden canlandırmak üzere harekete geçer.

Bu alemlerin ilki 4 Ağustos 1936 Salı günü gerçekleştirilir. Çiçeklerle süslenmiş ve rengarenk ışıklarla aydınlatılmış bir sal hazırlanır. Bu sal üzerinde bir saz heyetinin yanı sıra, bir zeybek ekibi de sahne alır.

Gecenin yıldızları, alaturka musikinin önemli icracılarından Denizkızı Eftalya ve Şehir Tiyatrosu aktörlerinden Hazım Körmükçü’dür.

Şirket-i Hayriye İdaresi üç vapuru talep çok olursa kullanılmak üzere hazırda tutmayı ve iki vapuru hareket ettirmeyi düşünürken, halkın 37,5 lira gibi ucuz bir fiyata böyle bir eğlenceye çok rağbet etmesi üzerine, Şirket-i Hayriye on dört vapur hareket ettirmek durumunda kalır.

Sahne olarak kullanılan salın etrafını çeviren vapurların yanında çok sayıda kayıkla da halk bu konvoya katılır.

Bu gezinti Bebek’ten başlar, Kanlıca’ya, Yeniköy’e, buradan da Beykoz ve Büyükdere’ye uzanır.

İstanbul halkının büyük beğeni ve ilgisini kazanan mehtap alemleri bir süre daha devam eder.

Bu eğlencelerin yıldızları arasında alaturka musikinin değerli isimleri Safiye Ayla ve Şadi Işılay da yer almıştır.(1)
_________________________________
(1) Abdülhak Şinasi Hisar (1887-1963), ‘Boğaziçi Mehtapları’, 1942
Bkz: http://www.musikidergisi.net/?p=1545




Hoşgeldiniz