Klarnetin canlı heykeli: Mermer Klarnet…


Toplam Okunma: 13812 | En Son Okunma: 13.04.2024 - 00:30
Kategori: Çalgılar

1949 yılında hayvanlarını otlatırken çakı bıçağı ile yaptığı kavallardan sonra klarnet yapımına merak salan bugün 80 yaşında bulunan klarnet yapımcısı Ahmet Özdemir Ordu’nun Bayadı Köyü’ndeki atölyesinde ana gövdesini beş parça mermerden ürettiği klarnet’in ağaçtan yapılan klarnet ile birebir aynı özellikleri taşıdığını belirterek, haklı övüncüyle çalgısına ”klarnetin heykeli” benzetmesini yapıyor…

Ahmet Özdemir “ustalık eserim” dediği mermer klarnetin yapım öyküsünü şöyle anlatıyor:

“Mermerden yaptığım bu klarnetten önce genellikle abanoz ağacı, zeytin, gül ve erik ağaçlarından klarnetler yaparak satıyordum. Halen de bu ağaçlardan klarnet yaparak gelen siparişleri değerlendiriyorum. Hep değişik malzemelerden klarnet yapmayı istemişimdir. Yaklaşık 13 yıldan bu yana mermerden klarnet yaparak bir ilki başarmak istiyordum. Yıllar önce kafama koyduğum planı, aşama aşama gerçekleştirdim.

Tek işim bu olmadı ama son 8 ay bu işe yoğunlaştım.

İlk başlarda klarnetin çalmayacağını düşündük, ancak her şeyini ağaçtan yaptığımız klarnetler ile birebir yapınca diğer klarnetlerden bir farkının olmadığını anladık. Sonra bu klarnetin üzerindeki malzemeleri altın kaplama ile süsledik.
5 ayrı parçadan oluşan mermer klarnet benim ustalık eserim. Dünyada örneği olduğunu sanmıyorum.

Abanoz ağacı, zeytin, gül ve erik ağaçları derken mermerden de klarneti yaparak bu işte ne kadar usta olduğumu gösterdim. Ben aslında zümrüt yeşili bir mermer parçası arıyordum. Bulamadım. Tokat’a gittim, oradaki mermer ocağının da tükendiğini söylediler. En sonunda Afyonkarahisar mermerini kullandım, Mermer, sesi en güzel veren maddelerden biri. O nedenle mermer klarnetin de sesi çok güzel çıkıyor.”

Ahmet Özdemir çalgıya her ne kadar değer biçilemiyeceğini ifade etse de rakam vermek gerektiğinde fiyatı 300 bin TL olarak belirtiyor.

Ordu ili tanıtım broşürlerinde ve kısa filmlerinde de yer alan klarnet yapım ustası Ahmet Özdemir, 2006 yılında abanoz ağacından yaptığı klarneti, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki konseri sonrasında efsanevi oyuncu ve yönetmen Woody Allen’a hediye etmiş, 2009 yılında da işindeki başarısı nedeniyle “Yılın Ahisi” seçilmişti.
____________________________________________
(1) http://www.orduolay.com.tr/news.php?id=377

Sesiyle izlemek için bkz:
http://www.aa.com.tr/tr/mermerden-klarnet-yapti-2.html

Serkan Çağrı Ahmet Özdemir Atölyesinde mermer klarneti çalarken:
http://www.izlemex.tv/serkan-cagri-mermer-klarnet-taksimi/

http://www.videoface.gen.tr/mermer-klarnet-hq.html




Hoşgeldiniz