Müzik Zekâsı Laboratuarı’nda EEG ve fMRI teknikleri…


Toplam Okunma: 3205 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:17
Kategori: Haberler

Amerika, Atlanta’daki Georgia Teknoloji Enstitüsü (GT) Müzik Zekâsı Laboratuarı’nın Hint asıllı direktörü müzik profesörü Parag Chordia, matematik ve fen öğrenimi sırasındaki uygun müzik desteğinin beyinde ‘yapıcı kıvılcımlar’ oluşturduğunu, problemleri çözme sürecinin nörolojik kökenleri noktasında müziğin anahtar parça olduğunu belirtiyor. Chordia ve ekibi araştırmalarında, beyinin elektrik aktivitesinin grafiksel kaydını veren EEG(*) ile bazı hareketler ya da duygular sırasında beyinde hangi bölgelerin aktivite gösterdiğini saptama işlemi olan fMRI(**)yı kullandı…

Bir grubun matematik eğitimi sırasında uygun tonda jazz müzik çalındı.

EEG ve fMRI sonuçlarını değerlendiren bilim adamları “gerçek zamanlı matematik yeteneğinin” müzik çalınması sırasında arttığını ve beyinin değişik bölgelerinin harekete geçtiğini belirledi.

Araştırma sonucunda tesbitlerden bi de kullanılması gereken müzik çeşidinin, öğrenim gören kişilerin yaş gruplarına göre farklılıklar gösterdiği idi.

Chordia şöyle diyor: “İyi bir mühendis olabilmek ve işinizde son derece yenilikçi ürünler ortaya koyup bilimin ötesine uzanabilmek için yaratıcı olmanız gerekir. Müzik, bu konuda sadece bir oyalama aracı ya da ders dışı bir kavram değil, aslında zihin ve yaşam için temel bir öğe”…
__________________________________
(*) EEG : Elektroensefalografi: Beyin dalgaları aktivitesinin elektriksel yöntemle izlenmesini ölçen yöntemdir. Halk arasında “beyin elektrosu çekme” diye adlandırılır. İnsanın sinir sistemi, yaklaşık 10 milyar sinir hücresi içerir. Bunların çoğu beyinde, geri kalanı omurgada ve bedenin öbür kesimlerinde, ilgili sinirlerde yer alır. Her beyin hücresi 5.000-50.000 sinir hücresiyle bağlantılıdır. Sinir akıları sinir lifleri boyunca taşınır ve beyinde elektrik dalgalarına yol açar. Bu elektrik dalgaları kafa derisinde ölçülebilir.

(**) fMRI : “Functional magnetic resonance imaging”. Belli bazı hareketler ya da duygulanımlar sırasında beyinde hangi bölgelerin aktivite gosterdigini saptamak için yapılan mr (magnetic rezonans) incelemesi. Bu teknik Prof. Dr. Fırat Kutluk yönetiminde (Dokuz Eylül Üniversitesi GSF Müzik Bilimleri Bölümü) “müzik türünün duygulanımda etkisi” konularında araştırma yöntemi olarak kullanılmaktadır.

(***) Bkz: EEG ile fMRI - http://www.youtube.com/watch?v=bD87feyYS_w&feature=related




Hoşgeldiniz