Halit Recep Arman “Türk Marşı Varsa; Sayende…” Panel…


Toplam Okunma: 3480 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:56
Kategori: Kongre.simp.panel

9 Ekim 2011 Pazar günü Saat: 14.30’da İstanbul / Caddebostan Kültür Merkezi’nde Aşina olduğumuz, ama kimin yazdığını pek de merak etmediğimiz bir müzik türünün, yani marşlarımızın bestecisi Halit Recep Arman’ın 30 yıl once, 6 Ekim 1981 günü aramızdan ayrılmasının anısına bir panel düzenleniyor. “Bugün, Toplum ve Müzik” tartışma zincirinin devamı olan panele Tamer Yıldırım, Bora Bilgin ve Ersin Antep konuşmacı olarak katılıyorlar…

” BUGÜN, TOPLUM VE MÜZİK ” TARTIŞMA ZİNCİRİ - 12

9 Ekim 2011 Pazar / Saat: 14.30-16.30/ Caddebostan Kültür Merkezi A Salonu

Panel: “Türk Marşı Varsa; Sayende: Halit Recep Arman”…

Konuşmacılar:
Bora Bilgin (Müzik Eğitimci-İcracı) & Av.Tamer Yıldırım (Armoni Orkestrası Şefi)
Düzenleyen ve Yöneten: Ersin Antep (Müzikbilimci)

Halit Recep Arman… Ersin Antep

Etem Ruhi Üngör; ölümünden sonra Musiki Mecmuası’nda haykırmaktaydı: “Ey Genelkurmay! Amiral Yapın Bu Değerli Müzik Adamımızı!” Türkiye’de müzik alanında pek adı bilinmeyen bir sanatçıdır; Halit Recep Arman… 30 yıl önce bugün, yani 6 Ekim 1981′de Kasımpaşa Deniz Hastanesi’nde gözlerini yumdu. Mezarı; Anadoluhisarı Aile Kabristanı’ndadır. Ama eserleri ile yaşamaya devam ediyor.

Armoni orkestraları bugün Türk marşı çalabiliyorsa; onun sayesindedir. Zira kullanılan geniş repertuarın büyük kısmını tek başına O; bestelemiştir.

Halit Recep Arman; birçok öğrenci yetiştiren bir öğretmen, önemli bir bestecidir. Bilinmeyenleri arasında, Türk ezgilerinden yola çıkarak yazdığı dermeceler serisi ve Cumhuriyet öncesi revaçta olan uvertür, fantezi, vals gibi türlerde verdiği pek kıymetli eserleri bulunmaktadır. Flütçü ve armoni orkestrası şefidir. İstanbul Radyosu’nda birçok armoni orkestrası kaydının yönetkenidir.
Arman’ı özel kılan bir diğer yanı ise; Afganistan’a 1930′lu yıllarda iki kez Ordu Müzik Müşaviri olarak gitmiş olması ve Afganistan’da uzun yıllar kullanılan İstiklal Marşı’nı bestelemiş olmasıdır.

Çalışkan ve bilinçli tavrıyla pek çok eser meydana getirmiştir. Tarihte Bahriye Muzikaları kitabı ve birçok marş, orkestra eseri bulunan Arman; bir bakıma öğretmeni Veli Kanık gibi çok çalışkan bir müzik adamı olmasına rağmen, yine öğretmeni gibi pek ön plana çıkmak istememiş, askeri müzik alanında çok büyük katkılar sağlamasına karşın hep arka planda kalmıştır. Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrine alınarak Konya’da 5. Fırka Muzikası Şefliği görevinde de bulunan bu büyük usta; Afganistan Muzika Okulu’nu ve Numune Muzikası’nı da kurarak ilerletmiştir. Emekliliğinde de boş durmayan Arman; Bahriye Muzikaları’nda ve Bahriye Muzika Mektebi’nde öğretmenlik yapmıştır. Trakya, Mesudiye, Dumlupınar, Gölcük, İzmir Ufukları gibi ünlü marşların, Türk Halk Müziği Dermeceler isimli orkestral eserinin yanında şan-piyano eserleri, uvertürleri, zaman zaman seslendirilen başka birçok yapıtı bulunmaktadır. Günümüzde her askeri ve hatta sivil armoni orkestrasının repertuarının neredeyse yarısını Halid Recep Arman’ın eserleri oluşturmaktadır. Bahriye ve Türk askeri muzika geleneğinin içinde en önemli yeri tutan Arman için maalesef hiçbir vefa gösterilememiştir.

Kendisi uzun bir süre de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda da çalışmış ve pek çok askeri muzikanın yapılanmasında emek sarf etmiş olsa, asker müzisyenlerin hepsinin mutlaka eserini seslendirdiği, eser analiziyle besteciliği öğrendiği ve sorulduğunda ilk aklına gelen kişi olsa da; yeterince hatırlanmamış, takdir edilmemiştir.(1)
___________________________
(1) Hürriyet, Gösteri Dergisi, Yaz 2008




Hoşgeldiniz