“Şark Bülbülleri” konserinin ardından… Göktan Ay


Toplam Okunma: 3312 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:55
Kategori: Eleştiri/Kritik

25 Ekim 2011 akşamı, değerli sanatçı arkadaşım Melihat Gülses’in konsere davet mesajını alınca, hemen takvime baktım ve müsait olduğumu sevinerek gördüm. Sanat yönetmeni Necip Gülses’in yine güzel bir projesini izlemek şanstı benim için. Soğuk bir İstanbul akşamında salona yaklaşırken, insanların akın akın geldiğini görünce çok sevindim. Bunda Melihat Gülses kadar, Lübnanlı sanatçı Ghada Shbeir’in solist olmasının etkisi vardı…

Salona girince bir çok tanıdık yüzle karşılaştım. TSM nin önemli seslerinden Münip Utandı eşi ve kızı, Mithat Özyılmazel, Hamdi Demirci (Arapçası ile sanatçılar arasında güzel bir köprü kurdu), kaval virtüözü Sinan Çelik, sevgili THM sanatçısı Özlem Özdil, Aşiyan Musiki Derneği Korosu Şefi Sadık Kavas ve eşi Handan Kavas, sanatçı arkadaşım, şef İhsan Özer ve eşi Lütfiye Özer, TRT İstanbul Radyosu TSM Müd. Yard. Ahmet Şahin, TRT İstanbul Radyosu TSM sanatçısı Sn. Aytaç Ergen destek için ordaydılar.

Orkestra Türk ve Lübnanlı sanatçılardan oluşmuştu ve şefliğini kanun virtüözü Halil Yıldırım yapmaktaydı. Ney sanatçısı Samir Siblini, Ud sanatçısı Afif Abou Merhej’in soloları ilgi ile izlendi.

Ghada Shbeir’in sesi çok güçlü ve güzeldi, heyecanlı olmasına rağmen falso yapmadı, Sıcak ve samimiydi. Bunda Sn. Gülses’in yardımları etkili oldu.

Eserlerin bazılarının hem Türkçe, hem Arapça okunması, ezgi ve ritimlerin benzerliği bir zamanlar aynı imparatorluk altında olan insanların, kültürel anlamda yakın olduklarını gösterdi. Ancak, Ghada Shbeir’in okuduğu eserlerde arap ritminin ağırlığı hemen hissediliyordu.

Melihat Gülses, her zaman olduğu gibi, kibar, sakin, doğal bir şekilde eserleri seslendirdi. Bir İstanbul hanımefendisi olduğunu, konservatuar ve radyo kökenli olduğunu yorumu ile gösterdi. Aradaki konuşmaları güzel ve deprem acılarını paylaşması önemliydi.

Program, güzel seçilmiş repertuarı ile -karışık olarak hazırlanmıştı- su gibi akıp gitti. “Kalplerden dudaklara”, “Aşka gönül vermem aşka inanmam” ile başladı, “Acaba şen misin kederin var mı” ve “Ada sahillerinde bekliyorum” ile sona erdi.

Bize güzel bir konser akşamı yaşatan orkestra üyelerini ve sanatçıları, bu konsere imkan verdikleri için de İBB yi kutluyorum.

Yazımızı güzel bir şiir ile bitirelim;

SEVGİMİ ÖFKEYE ÇEVİRDİ ZAMAN

KAÇ DEFA ŞANS VERDİM,KAÇ DEFA SANA
YÜZÜME BAKIP TA CEVAP VER BANA
BUYDU OLACAĞI, İŞTE SONUNDA
SEVGİMİ ÖFKEYE ÇEVİRDİ ZAMAN

GÖKTEN YILDIZLARI İNDİRME BOŞA
BÜYÜK YALANLARIN GİTMİYOR HOŞA
VUR ŞİMDİ BAŞINI TAŞLARDAN TAŞA
SEVGİMİ ÖFKEYE ÇEVİRDİ ZAMAN

HAK ETMEDİN BENİ,BEN YİNE SEVDİM
DEĞERSİZ BİRİYDİN, ANLAM YÜKLEDİM
KURDUĞUM DÜNYAYI,YIKTIN KÜL ETTİN
SEVGİMİ ÖFKEYE ÇEVİRDİ ZAMAN

AKLIN VARSA EĞER, BAKMA ARDINA
HER SUÇU YÜKLEDİN BENİM SIRTIMA
KOPACAK YAKINDA DELİ FIRTINA
SEVGİMİ ÖFKEYE ÇEVİRDİ ZAMAN

FATOŞ KOÇARSLAN / 11 OCAK 2008




Hoşgeldiniz