Kültür Vergisi’ne devam…


Toplam Okunma: 2404 | En Son Okunma: 08.05.2024 - 05:46
Kategori: Haberler

İstanbul 2008 yılında “Kültür Başkenti” olmuş, giderlerinde harcanması için benzinin litresine 1.5 kuruş, motorinin litresine 1 kuruş katkı payı vergisi zammı yapılmıştı. Harcamaları ve etkinlikleri yönetmek üzere kurulan İstanbul 2010 Ajansı sivil toplumdan ümid edilen destekleri toplayamaması ve harcamaları işlevsel bir şekilde yönetememesi nedeniyle 30 Haziran 2011’de tasfiye edildi. Ama benzin ve motorindeki kültür vergisi halen yürürlükte… Bugüne değin 581 milyon TL toplanmış ve toplanmaya devam ediliyor…

Kültür ve Turizm Bakanlığı ise kendisinin veya başka bir devlet kurumunun başka şehirde düzenlediği bilimsel etkinlikte; konusunu araştırıp sonuçlarını kendi isteğiyle -bilim kurulunca kabul edilmiş bilimsel tebliğ olarak sunan sanatçısına harcırah ve yol parası ödemiyor.

. . .

Adam emek vermiş, sanatçıları içinde tebliğ sunma düşüncesi dahi yok iken, o detaylara inmiş, kütüphanelere girmiş, alana çıkmış; araştırma yapmış, yıllar yılı birikim ve de araştırmasının sonuçlarını sempozyumlarda/kongrelerde bildiri olarak sunmak istemiş.

Ama Kültür ve Turizm Bakanlığı kendi bünyesindeki sanatçısının katılımı ile ilgili yazdığı -izin/görevlendirme- resmi yazıların içeriğinde  sanatçısına yol parası ve harcırah vermemek için büyük bir titizlik gösteriyor.

Acaba “sen katılma, ne diye durup dururken bilimsel araştırma yapıyorsun, otur oturduğun yerde” mi denmek isteniyor?

. . .

Nedeni anlaşılamıyor…




Hoşgeldiniz