Sığır bağırsağı tellere AB’den yasak geliyor…


Toplam Okunma: 3275 | En Son Okunma: 27.04.2024 - 13:48
Kategori: Haberler, Çalgılar

Avrupa Birliği, Brüksel’de yapılan görüşmeler sonucunda 2009 yılında bazı çalgı üretici firmalar için verdiği kiriş çalgı telinin sığır bağırsağından yapılabilmesi iznini, müzisyenlere “deli dana” hastalığı bulaşması riskini öne sürerek çalgılarda kullanımına kısıtlamalar getiriyor. Kiriş telli yaylı çalgılar üreten İtalyan Aquilla Corde kasım 2011 başında çalgılarının pazarlama hakkı süresinin dolduğunu ve izninin yenilenmediğini açıkladı…

Kiriş teller daha çok eski dönem çalgılarında, barok dönemde bestelenen müziğin tınısını, etkisini insan kulağına aslına uygun olarak duyurmak amacıyla ve ülkemizde de yaygın olarak üç telli kemençede tercih ediliyor.

Daha dayanıklı olması, volümünün daha gür çıkması, akordu daha uzun süre muhafaza etmesi ve de çalgı teli teknolojisinin geliştirilmesi gibi nedenlerle çelik tellerin kullanımı yaygınlaşmış, kanun gibi çalgılarda misina teller tercih edilmeye başlanmış, kiriş teller gözden düşmüştü.

Kiriş tel tenis raketlerinde de kullanılıyor. Hatta üç telli İstanbul kemençesi icracılarımızın çoğu tel gereksinimlerini eskimiş tenis raketlerinden temin ediyorlar.

Tenis raketlerinde kullanılan kiriş telin sığır bağırsağından yapılmış olanına yasak gelip gelmediği konusunda bilgi bulunmuyor…




Hoşgeldiniz