İzmir’de Folklor ve Müzik Müzeleri… Göktan Ay


Toplam Okunma: 4678 | En Son Okunma: 29.04.2024 - 01:28
Kategori: Toplum ve Müzik, Çalgılar

8. Milletlerarası Türk Kültürü Kongresi’ için İzmir’e gittiğimde, ziyaret ettiğim 2 önemli yeni kuruluş beni yürekten etkiledi. Hani hep kültürün merkezi İstanbul deriz ve bir şey yapmaz uykuya dalarız ya… İzmir’li müzikbilim insanları uyumamış, organize olmuşlar ve çok önemli 2 müzeyi İzmir’e kazandırmışlar…

Yazılarımdan hatırlayacaksınız, İstanbul’da kaynağı Ankara’dan gelen “Yaşayan İstanbul Müzesi” projesini İBB Başkanımıza sunmuştum, beğenmiş ilginç bulmuştu. Kendini bir sene içinde amorti edecek, uygulama/sergi/satış departmanlarının olduğu, yüzlerce kişiyi iş sahibi yapacak, unutulmuş sanatları öğretecek bir projeydi… Ancak görüşeceğiz demesine rağmen üstünden 1 sene geçti. Birkaç kez yazı/e-mail ile hatırlatmam da sonuç getirmedi. Kısmet değilmiş galiba…

İzmir’den 2 kuvvetli rüzgar esmiş:

Ege Üniversitesi Etnoğrafya Müzesi
ve
İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı Müziksev müzesi….


Ege Üniversitesi Etnografya müzesi

Ege Üniversitesi Etnoğrafya* Müzesi; Bornova’da üniversite kampusü civarında, 19.yy sonları ile 20.yy başları arasında inşa edilen Sirkehane’nin restoresi ile yeni açılmış. Müdür, Ege Ün. Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü kurucusu Sn. Cengiz Aydın. Aydın, emekli olunca bırakmamışlar, tecrübelerinden yararlanalım demişler ve yıllarca derlemelerini yaptığı malzemelerin sorumluluğunu vermişler. Dolayısı ile müzenin temelini halk oyunları bölümü öğretim elemanları atmış.

Proje ile Balkanlarda ve Türk Cumhuriyetlerinde müzik-oyun ve giysi derlemesi yapmışlar. Şimdi bunları değerlendirme zamanı gelmiş, giysiler ilk elden alınmış. Hoca, bizi görünce çok sevindi. Hala heyecanlı, yapamadığı, düşündüğü işleri anlatıyor. Bu arada gezenlerin çokluğu da gözümüzden kaçmadı… (Bkz: http://etnografyamuzesi.ege.edu.tr/ )

Müziksev; Alsancak’ta “Alsancak Köşkü” nün restoresi ile 2 katlı olarak İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı** tarafından açılmış.(25 Mayıs 2011) Orta Asya’dan günümüze kadar uzanmış halk çalgılarının ilk örnekleri olan 120 yi aşkın çalgı var. Seslendirmeleri de yapılmış, çalgıların sesini dinleyebiliyorsunuz. Ayrıca, luthiye odasında çalgıların yapımına katılabiliyor, kendi çalgınızı yapabiliyorsunuz Müdürü, yıllarca Devlet Türk Müziği Korosu’nun müdürlüğünü yapmış Sn. Güner Özkan.


Güner Özkan ve Ayhan Sarı İzmir Müzik Müzesi açma çalışmalarında çalgıların yerleşimi etütleri sonrasında bir akşam üstü bina iç bahçe çıkışında - Mart 2011

Hoca, çok heyecanlı, devamlı anlatıyor, telefonu hiç susmuyor. Zaten, müzenin ilk hazinesi “Güner Özkan Özel Koleksiyonu” olmuş. (Bkz: http://www.iksev.org/muzik_muzesi_tr.php)


İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı Müziksev müzesi

MÜZİKSEV’de düzenlenen Uluslararası Yaz Kursları, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları çeşitli ülkelerin müzisyenlerinin bir çatı altında buluşup kaynaşmasına katkıda bulunmakta.

Bahçede yapılan küçük salon, bölgenin salon sorununa da bir ölçüde çözüm getirmekte. Ayrıca bu salon; İKSEV’in geniş olanaklarıyla düzenleyeceği çeşitli düzeylerde kurslar, konferanslar, dinletiler, atölye çalışmaları ve sergilerle gençlerin daha köklü ve kaliteli müzik eğitimi alabileceği olanakları da sağlamakta.

Her 2 müzeyi de Başbakanlık Müşaviri Sn. Hürriyet Ersoy ile gezerken –Ah İstanbul diyerek- gurur duyduk.

Müzelerin hayata geçirilmesinde destekleri olan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’a, Dr. Nejat F.Eczacıbaşı’na ve her iki hocamıza da ülkemiz sanatçıları adına teşekkür ederiz.
_____________________________________
* Etnografya kelimesinin anlamı; cins ve topluluk manasına olan eıhnos ile yazma, çizme anlamına gelen grapho kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Etnografya Terim olarak insan topluluklarının çeşitli zaman ve yerlerde tabiata hakim olmak, sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için sarf ettikleri gayretlerin sonucunda ortaya çıkan maddi ve manevi kültürlerin tasviri analizlerini yapan bilim dalının adıdır.

** İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın İzmir’e katkısı çok büyük;Uluslar arası İzmir Festivali, İzmir Avrupa Caz Festivali, Ulusal Beste Yarışması, Kültür Kongreleri bazıları.




Hoşgeldiniz