Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer: “Herkesin ortak söyleyebileceği şarkıların olmaması büyük bir problem”…


Toplam Okunma: 3682 | En Son Okunma: 15.05.2024 - 11:38
Kategori: Toplum ve Müzik

Millî Eğitim Bakanı Prof.Dr. Ömer Dinçer: “…Çocuklarımız şiir okumuyor, kitap okumuyor, müzik dersi veriyoruz do-re-mi-fa; o kadar. Bir enstrüman çalamıyor… Herkesin ortak söyleyebileceği şarkıların olmamasını büyük bir problem olarak görüyorum. Sosyal yönden eksik çocuk yetiştiriyoruz.”… Prof. Dr. Ali Uçan, Refik Saydam, Prof. Muammer Sun, Doç. Dr. Belir Tecimer, Betül Gençgönül’den oluşan MÜZED heyeti 7 Aralık 2011 günü Millî Eğitim Bakanı ile makamında görüştü. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip’in de hazır bulunduğu görüşme bir saat sürdü…

 
Soldan sağa: Prof. Dr. Ali UÇAN, MEB TTK Başkanı Prof. Dr. Emin KARİP, Millî Eğitim Bakanı Ömer DİNÇER, Refik SAYDAM, Prof. Muammer SUN, Doç. Dr. Belir TECİMER, Betül GENÇGÖNÜL

Görüşmede MÜZED’in dile getirdiği konular:

“16.10.2011 günü bir gazetede yayımlanan söyleşinizde “(…) Çocuklarımız şiir okumuyor, kitap okumuyor, müzik dersi veriyoruz do-remi-fa; o kadar. Bir enstrüman çalamıyor. Evet çocuklarımız matematik, fen, sosyal bilimler gibi temel derslerde eksik ama sosyal yönden de eksik çocuk yetiştiriyoruz. Şiir okuyabilen çocuklar yetiştirmeliyiz.” demektesiniz. Anayasamız ve Millî Eğitim Temel Kanunumuz da devlete; eğitim öğretim kurumlarına bu konuları birer görev olarak vermiş bulunmaktadır.”

“Üzerinde görüş birliği içinde olduğumuz bu belirleme ve önerilerin eğitim öğretim kurumlarında işlerlik kazanabilmesi için Müzik dersine haftada iki saat süre ayrılmalı, her okula en az bir müzik dal öğretmeni atanmalı, programlar, çağdaş, demokratik yöntemlerle yeniden yazılmalıdır. Anadolu Güzel Sanatlar liseleri ve Spor liseleri kuruluş felsefesine uygun olarak ayrı ayrı yapılandırılmalı ve öğretmen, bina, ara, gereç eksiklikleri giderilmeli, üniversitelerin Müzik “Ana Bilim dalları”, müzik eğitimciliğinde uzmanlaşma olabilmesi için geçmişte olduğu gibi “bölüm” olarak düzenlenmelidir. Halk Eğitimi Merkezlerine yeterli sayıda müzik eğitimcisi atanmalıdır, , Öğretmenler hizmet içinde yetiştirilmelidir. Millî Eğitim Bakanlığı içinde Güzel Sanatlar Eğitimi Genel Müdürlüğü kurulmalı, kanun hükmünde kararname ile kaldırılan Okul İçi Beden Eğitimi İzcilik ve Spor daire Başkanlığı yeniden oluşturulmalı; TTK üyelerinden en az biri güzel sanatlar eğitimi alanından atanmalıdır. Millî Eğitim mevzuatında alınacak kararların ve yapılacak değişikliklerin; öğretmenlerin, üniversitelerin, uzmanların, ilgili kitle örgütlerinin katılımlarıyla olgunlaştırılması, karar süreçlerinde mutlaka Anayasa’nın başlangıcında yer alan Atatürk ilke ve devrimleri, laik, demokratik cumhuriyet hedeflerine bağlı kalınarak, demokratik bir yöntem izlenmesi gereklidir.”

Müzed başkanı Refik Saydam okullarda müzik ders saatlerinin, müzik öğretmeni istihdamı ve güzel sanatlar eğitimine verilen önemin artırılmasını içeren; ülke genelinde müzik öğretmenlerinin, eğitimcilerinin, sanatçılarının, velilerin, her meslekten yurttaşların imzasını taşıyan (toplam 4769 imza) dilekçeleri üç klâsör hâlinde Bakana sundu. Ayrıca illerde müzik öğretmenleri koroları oluşturulabilmesi için hazırlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Müzik Öğretmenleri Koroları Yönetmeliği Taslağı”nı da görüşlerini içeren yazılı metne ekleyerek verdi.

MÜZED heyetinde yer alan diğer katılımcılar da söz alarak önerilen görüşlere kendi alanlarından örneklerle açıklık getirdiler.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in sözleri:

“Müzik dersleri okullarımızda gereği gibi yapılmıyor. Öğrencilik yıllarımdan belleğimde biri ilâhî, biri mehter marşı biri de Onuncu Yıl Marşı olmak üzere üç ezgi var. Onlar da zaten okulda öğrenilmiyordu. Müzik derslerimiz, öğretmenimizin yanımda oturan arkadaşa söylettiği iki türküyle geçerdi. Herkesin ortak söyleyebileceği şarkıların olmamasını büyük bir problem olarak görüyorum. Türkülerimiz, yörelerimizin halk müziği farklılıkları bilinmiyor. Öğrencilik yıllarımda Kıbrıs’ta katıldığım ve 80 ülkeden gençlerin geldiği uluslararası bir gençlik kampında herkes kendi ülkesini temsil eden şarkılar söyledi. Ama ben, söyleyeceğim bir şarkı bulamamanın sıkıntısını çektim.

Özel yetenek sahibi kişilerin bu niteliklerini koruyucu ve geliştirici özel eğitim ve öğretim programlarını tasarlamak, uygulamak ve uygulanmasını koordine etme konusu bakanlığımızın görevleri arasındadır ve bu konuda bir birim oluşturulmuştur. OBESİD’in yaptığı görevler ortada kalmamıştır. Kanun Hükmünde Kararname ile Bakanlığın görevlerini tanımlayan, kolaylaştıran biçimsel bir değişiklik yapılmıştır. Başka ülkelerin teşkilat yasaları da böyledir. Bundan endişe duyulmasına gerek yoktur. Sanat eğitiminin önemine inanıyorum. Önerileri dikkate alarak inceleyeceğim. Bu konuda önerilere her zaman açık olduğumu belirtmek isterim.”

MÜZED’in önerilerinin tam metni:

Sayı : 245
Konu : Müzik Eğitimcileri Derneğinin okullarımızdaki müzik derslerine ilişkin önerileridir.

Sayın Ömer DİNÇER
Millî Eğitim Bakanı
ANKARA
07.12.2011

16.10.2011 günü Haber Türk Gazetesinde yayımlanan röportajınızın bir yerinde; “Bizim öğrencilerimiz hiç mi âşık olduklarına şiir yazmıyor? Bunu anlamak mümkün değil. Çocuklarımız şiir okumuyor, kitap okumuyor, müzik dersi veriyoruz do-remi-fa; o kadar. Bir enstrüman çalamıyor. Evet çocuklarımız matematik, fen, sosyal bilimler gibi temel derslerde eksik ama sosyal yönden de eksik çocuk yetiştiriyoruz. Şiir okuyabilen çocuklar yetiştirmeliyiz.” demektesiniz. Çocuklarımızın ve gençlerimizin yetişmesinden sorumlu öğretmenlerin, yöneticilerin, velilerin bu düşüncelere katılmaması olanaklı değildir. Esasen Anayasamız ve Millî Eğitim Temel Kanunumuz da devlete; eğitim öğretim kurumlarına bu konuları birer görev olarak vermiş bulunmaktadır. Çocuklarımızın matematik, fen, sosyal bilimler derslerinin yanında güzel sanatlar yönünden de yetiştirilmesinin gerekliliğinin, ülkedeki eğitim öğretim etkinliklerinden birinci derecede sorumlu olan Bakan tarafından dile getiriliyor olması önemlidir; anlamlıdır.

Üzerinde görüş birliği içinde olduğumuz yukarıdaki saptamaların eğitim öğretim kurumlarında işlerlik kazanabilmesi için atılacak adımlar konusunda Müzik Eğitimcileri Derneğimizin; öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin isteklerine dayalı olarak geliştirilen önerileri şunlardır:

1. Müzik dersi için haftada iki saat süre ayrılmalıdır.
İlköğretim kurumlarının ilk üç sınıfı dışında müzik dersine haftada bir ders saati süre ayrılmıştır. Ortaöğretim kurumlarında da müzik dersi görsel sanatlar dersiyle zorunlu seçmeli olarak yine haftada bir saattir(40 veya 45 dakika.). Ayrıca müzik dersi, liselerdeki seçmeli dersler arasından da kaldırılmıştır. Müzik dersiyle kazandırılmak istenen amaçlara ulaşılamamasının en başta gelen nedenlerinden biri, derse ayrılan sürenin yetersiz oluşudur. Öğrenci yeterince şarkı söyleyemeden, çalgıyı tanıyamadan, programların öngördüğü uygulamaları yapamadan süre tamamlanmaktadır. Dersten beklenen yararın ve programlarda öngörülen kazanımların sağlanabilmesi için ilköğretim ve ortaöğretimin bütün sınıflarında müzik dersi ortak dersler arasında haftada iki saat olarak düzenlenmeli; müzik alanında kendini geliştirmek isteyen öğrenciler için ayrıca seçmeli müzik dersleri de yeniden konulmalıdır.

2. Her okula en az bir müzik dal öğretmeni atanmalıdır.
Hâlen okullarımızda görev yapan müzik öğretmeni sayısı gereksinmeyi karşılamaktan uzaktır. Yaklaşık olarak altı okula ve iki bin dört yüz öğrenciye bir müzik öğretmeni düşmektedir. Bu yetersizlik nedeniyle müzik öğretmenleri birkaç okula gönderilmekte, çoğunlukla da (özellikle ilköğretim sınıflarında) başka dallardan öğretmenler müzik dersine verilmektedir. Müzik dal öğretmeninin giremediği sınıflarda müzik dersleri diğer derslerin eksikliklerinin tamamlandığı veya sınavlar için test çözülen derslere dönüşmektedir. İlköğretimin ve ortaöğretimin bütün sınıflarında müzik derslerine bu alan için yetişmiş müzik dal öğretmenlerinin girebilmesi, dersin başarısı için zorunlu ön koşullardan bir diğeridir. Müzik eğitimi alanında öğretmen açığının asgariye indirilebilmesi için en azından atama bekleyen öğretmenlerin tümünün ataması yapılmalıdır. Her okula en az bir müzik dal öğretmenini yetiştirecek ve istihdam edecek koşullar adım adım yaratılmalıdır.

3. Anadolu Güzel Sanatlar liseleri ve Spor liseleri ayrı ayrı yapılandırılmalıdır.
Güzel sanatlar ve spor bir toplum için son derece gerekli, önemli alanlardır. Doğası gereği birbirinden ayrı açılan ancak önceki yıl tek program içinde birleştirilen Güzel Sanatlar ve Spor liseleri bu alanlarda uzmanlaşma olabilmesi için kuruluş felsefesinde olduğu gibi Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi ve Spor Lisesi olarak ayrı ayrı yapılandırılmalıdır. Güzel Sanatlar liselerindeki bireysel çalgı ve ses eğitimi dersleri bu derslerin amacına, doğasına uygun olarak ders süresi boyunca öğretmeniyle bire bir yapabileceği dersler olarak düzenlenmelidir. Bu okulların nitelik düzeyinin yükseltilebilmesi için öğretmen açıkları kapatılmalı, bina, çalışma ortamı, araç, gereç eksiklikleri giderilmelidir.

4. Müzik “Ana Bilim dalları”, “Bölüm” olarak düzenlenmelidir.
Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlar 1 Kasım 1924’te bağımsız okul olarak (Musıki Muallim Mektebi adıyla) kurulmuş, 1936’dan itibaren Eğitim enstitülerine (sonradan Eğitim fakültelerine) bağlı bölümler olarak devam etmiş ancak daha sonra YÖK’ün aldığı bir kararla Eğitim fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi bölümlerine bağlı Ana Bilim dalları biçiminde düzenlenmiştir. Müzik öğretmeni yetiştiren kurumların; ilköğretim öncesi, ilköğretim, ortaöğretim, Güzel Sanatlar liseleri gibi alanlarda uzmanlaşabilmesi bakımından yeniden bölüm olarak düzenlenebilmesi için YÖK nezdinde girişimde bulunulmalıdır. Eğitim fakültelerinin İlköğretim Sınıf Öğretmenliği bölümlerinde son yıllarda iki yarıyıla düşürülen müzik öğretimi dersi; sınıf öğretmenlerinin müzik alanında yeterli donanımı alamadan yetiştirilmesine yol açmaktadır. YÖK nezdinde yapılacak girişimlerle sınıf öğretmenliği bölümlerindeki müzik öğretimi dersi önceden olduğu gibi en az üç yarıyıla çıkarılmalı; seçmeli müzik dersleriyle de desteklenmelidir.

5. Halk Eğitimi Merkezlerine yeterli sayıda müzik eğitimcisi atanmalıdır.
Özellikle örgün eğitim dışında kalan yurttaşların ilgi duydukları alanlarda yetişmelerinde, yurt genelinde hizmet veren Halk Eğitimi merkezlerinin önemli bir yeri vardır. Halk Eğitimi merkezlerinin en başta gelen eğitim öğretim etkinlikleri arasında güzel sanatlar ve özellikle müzik olmasına karşın bu kurumlarda kadrolu müzik öğretmeni sayısı adeta sembolik durumdadır. Çalgı eğitimi, koro vb. müzik alanlarıyla ilgili kurslar, çoğunlukla ücretli öğretmenlerle veya ustaöğreticilerle yapılmaktadır. Halk Eğitimi merkezlerinde açılan kursların nitelik ve başarı düzeyinin yükseltilebilmesi ve amaca ulaşılabilmesi için bu kurumlara mutlaka kadrolu müzik öğretmenleri atanmalıdır. Öte yandan bu kurumlarda görev yapmakta olan ve müzik öğretmenliği alanında öğrenim görmemiş olan halk oyunları öğretmenlerinin kendi istekleri dışında örgün eğitim kurumlarına atanması uygulamasına son verilmelidir. Halk Eğitimi merkezleri açısından halk oyunları da önemli bir kurs alanıdır ve bu alan boşaltılmamalıdır.
Halk Eğitimi merkezlerinde düzenlenen özellikle sanatsal alanlardaki kurslara bugüne kadar örgün eğitim kurumlarında okuyan çocuklar ve gençler (okul saatleri dışında) de katılabilmiştir. Ancak 14.09.2011 tarihinde yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 12. Maddesinin a. ve c. bentlerine göre bazı Halk Eğitimi merkezlerinde açılan sanatsal kurslara, korolara örgün eğitim kurumlarında okuyan öğrenciler alınmamaktadır. 3797 sayılı Kanunda da benzer ifadeler olmasına karşın (18. Madde, b. bendi) geçmişte böyle bir sorun yaşanmamıştır. Halk Eğitim merkezlerinde özellikle sanatsal kurslara, etkinliklere katılmak isteyen örgün eğitim öğrencilerine engel olunmamalıdır.

6. Öğretim programları çağdaş, demokratik yöntemlerle yeniden yazılmalıdır
Öğretim programları Atatürk ilke ve devrimlerinin ışığında, Türk toplumunun istek ve beklentilerine; çağın gereklerine uygun olarak öğretmenlerin, uzmanların, öğretmen yetiştiren fakülte temsilcilerinin, alanda etkinlik gösteren demokratik kitle örgütü temsilcilerinin katılımlarıyla yeniden düzenlenmeli, geliştirilmelidir. 2005’ten itibaren müzik dersi uygulamalarında ders kitabına son verilerek (yalnız öğretmen kılavuz kitabı ve öğrenci çalışma kitabı/ dosyası) hazırlanmış, öğretmenlerin yoğun eleştirisini alan ve gereksinmeyi karşılamaktan uzak olan bu materyaller bile tam olarak öğretmen ve öğrencilere ulaştırılamamıştır. Müzik derslerinde ders kitabı uygulamasına tekrar geçilmeli, nitelikli yetkin ders kitapları hazırlanmalıdır.

7. Öğretmenler hizmet içinde yetiştirilmelidir.
Müzik öğretmenlerinin gelişmelere uyum sağlamaları ve kendilerini yenileyebilmeleri için düzenlenen hizmet içi eğitim etkinlikleri çok yetersiz durumdadır. Son yıllarda derneğimiz eğitim fakülteleri, konservatuvarlar ve il Millî Eğitim müdürlükleriyle işbirliği yaparak değişik illerde müzik öğretmenlerine yönelik seminer etkinlikleri gerçekleştirmektedir. Hizmet içi eğitim etkinliklerinin daha yaygın, kapsamlı biçimde Bakanlık tarafından gerçekleştirilmesine gereksinim duyulmaktadır.

8. Güzel Sanatlar Eğitimi Genel Müdürlüğü kurulmalıdır
Güzel sanatlar alanının eğitim sistemi içinde ihmal edilmesinin en önemli nedenlerinden biri de Bakanlık içinde bu alanın sahipsiz olmasıdır. Geçmişte olduğu gibi Bakanlık içinde yeniden oluşturulacak Güzel Sanatlar Eğitimi Genel Müdürlüğü, güzel sanatlar alanında duyulan merkezî yapılanma gereksinimini karşılayacaktır. Bu birim Güzel Sanatlar liselerinin yanı sıra ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okutulan müzik, resim, sanat tarihi vb. sanat derslerinin programlarının, ders kitaplarının hazırlanıp Talim ve Terbiye Kuruluna sunulmasından; ülke genelinde düzenlenecek sanatsal yarışma ve şenliklerin düzenlenmesinden sorumlu olabilir. Güzel Sanatlar Eğitimi Genel Müdürlüğünün kurulmasıyla bu alan gerçek önemine ve işleyişine kavuşabileceği gibi diğer genel müdürlüklerin iş yükü de azaltılmış olacaktır. Eğitim öğretimle ilgili önemli kararların alındığı Talim ve Terbiye Kurulunun üyeleri arasında müzik alanından da bir temsilcinin yer alması sağlanmalıdır. TTK üyeleri arasında müzik veya güzel sanatlar alanından hiçbir üyenin bulunmadığı geçmiş dönemlerde müzik ders kitaplarından mesleki eğitim alanından üyenin sorumlu olması gibi durumlar yaşanmıştır.

Öte yandan spor, izcilik ve sosyal etkinlikler alanında çok önemli işlevler gören Okul İçi Beden Eğitimi İzcilik ve Spor Daire Başkanlığının, Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca kaldırılması; bu birimin yaptığı çok önemli işlerin ortada kalmasına yol açmıştır. Bu yanlıştan dönülerek Bakanlığın en önemli birimlerinden biri olan Okul İçi Beden Eğitimi İzcilik ve Spor Daire Başkanlığı yeniden oluşturulmalıdır.

9. Millî Eğitim mevzuatında yapılacak değişiklikler
14.09.2011 tarihinde yürürlüğe giren ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu lağveden “Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”nin yürürlüğe giriş süreci Türkiye kamuoyunda olduğu gibi eğitimciler arasında dikkat çekici bulunmuş, endişeye yol açmıştır. Yapılan değişiklikler ilgili birimlerde olgunlaştırılmamış, kitle örgütlerinin, eğitimcilerin görüşlerine gereksinim duyulmamış, ivedilik taşıyan bir konu olmamasına rağmen parlamentoya bile getirilmemiştir. Kanun Hükmünde Kararname’de Kanun’un Milli Eğitim Bakanlığının görevleri tanımlanırken 2. maddesinin a. bendinde yer alan “ Atatürk İnkılâp ve İlkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk Milliyetçiliğine bağlı, Türk Milletinin milli, ahlaki, manevi, tarihi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren, ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan, insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş vatandaş olarak yetiştirmek üzere(…)” ibaresinin çıkarılmış olması. Sizin “Bu konu zaten Millî Eğitim Temel Kanununda da yer almaktadır” biçimindeki açıklamanıza karşın öğretmenler arasında eğitimimizin geleceğine ilişkin endişeye, tedirginliği ve tepkiye yol açmıştır.

Çağın gereklerine uygun olarak elbette Millî Eğitim mevzuatında geliştirmeler, değişiklikler ve yenilikler yapılacaktır. Ancak bu değişikliklerin, geliştirmelerin olgunlaştırılmasında, karar süreçlerinde mutlaka Anayasa’nın başlangıcında yer alan Atatürk ilke ve devrimleri, laik, demokratik cumhuriyet hedeflerine bağlı kalınarak, demokratik bir yöntem izlenmelidir.

10. Ekli Millî Eğitim Bakanlığı Müzik Öğretmenleri Koroları Yönetmeliği taslağının Bakanlığın ilgili birimlerince incelenmesini yönetmelik olarak yayımlanmasını öneriyoruz.

Eğitim sistemimizin ve özellikle güzel sanatlar eğitiminin geleceğiyle ilgili alınacak kararlarda, program, kitap, şûra, komisyon vb. her türlü çalışmalarda Müzik Eğitimcileri Derneği yurt genelindeki deneyimli uzman birikimiyle katkı sunmaya hazırdır.
Gereğini saygılarımla bilgilerinize arz ederim.

Refik SAYDAM
Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED)
Genel Başkanı

EKLER
1. Müzik ders saatlerinin artırılması, müzik öğretmeni istihdamı ve güzel sanatlar eğitimine verilen önemin artırılmasını içeren; ülke genelinde müzik öğretmenlerinin, eğitimcilerinin, sanatçılarının, velilerin, her meslekten yurttaşların imzasını taşıyan (toplam 4769 imza) dilekçeler klâsörü (üç klâsör)

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA
ANKARA

Ülkesinin ve çocuklarının geleceğinden sorumluluk duyan bir yurttaş olarak Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün öngördüğü çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma hedefi yolunda okullarımızda güzel sanatlar eğitimine daha çok önem ve ağırlık verilmesini istiyorum. Eğitim sistemimizdeki ders dağılımlarının 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nda emredilen “Türk Milletinin bütün fertlerini(…) beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek”(Türk Millî Eğitiminin Genel Amaçları Madde 2) amacına uygun olarak düzenlenmesini istiyorum. Bu doğrultuda ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarımızın bütün sınıflarında zorunlu ortak dersler arasında müzik dersi için haftada iki saat süre ayrılmasını ve her öğretim kurumuna en az bir kadro olmak üzere gereksinmeyi karşılayacak ölçüde müzik dal öğretmeni atanmasını talep ediyorum. Güzel Sanatlar ve Spor liselerinin bu alanlarda uzmanlaşma olabilmesi için önceden olduğu gibi Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi ve Spor Lisesi olarak ayrı ayrı yapılandırılmasını; Güzel Sanatlar liselerindeki bireysel çalgı ve ses eğitimi derslerinin bu derslerin amacına, doğasına uygun olarak ders süresi boyunca öğretmeniyle bire bir yapabileceği dersler olarak düzenlenmesini talep ediyorum.
Gereğini saygılarımla bilgilerinize sunarım.
ADI SOYADI MESLEĞİ İLİ İMZASI

2. Millî Eğitim Bakanlığı Müzik Öğretmenleri Koroları Yönetmeliği taslağı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MÜZİK ÖĞRETMENLERİ KOROLARI YÖNETMELİĞİ (TASLAK)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlarlar
Amaç
Madde 1. Bu Yönetmeliğin amacı; illerde ve ilçelerde Millî Eğitim Müdürlüklerine bağlı olarak oluşturulacak olan “Müzik Öğretmenleri Koroları”nın kuruluşunda ve işleyişinde uygulanacak esas ve usulleri belirlemektir.
Kapsam
Madde 2. Bu Yönetmelik; Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumlarında görev yapmakta olan veya emekli olmuş bulunan müzik öğretmenleriyle, müzik dersine girmekte olan diğer dal öğretmenlerinden kurulacak olan müzik öğretmenleri korolarını kapsar.
Dayanak
Madde 3. Bu Yönetmelik; 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nun 43. maddesi ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun’un 2. maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4. Bu Yönetmelikte geçen;
a. Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
b. Koro: Müzik öğretmenlerinden oluşturulacak müzik öğretmenleri korosunu
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Müzik Öğretmenleri Korolarının Amacı Kuruluşu ve İşleyişi
Amaç
Madde 5. Müzik öğretmenleri korolarının Amaçları şunlardır:
Müzik öğretmenlerinin meslekî açıdan sürekli olarak gelişmelerine ve kendilerini yenilemelerine elverişli bir ortam yaratılmasına; müzik öğretmenlerinin ve öğrencilerinin müzik dağarcığının nitelikli müzik eserleriyle zenginleştirilmesine; öğrencilere-velîlere, öğretmenlere-ailelerine ve halka konserler verilmesine; böylelikle Millî Eğitim Bakanlığının eğitsel müzik kuruluşları olan müzik öğretmenleri koroları yoluyla, müzik eğitiminin Atatürk ilkeleri doğrultusunda gelişmesine, Cumhuriyet Türkiyesi’nin ulusal ve evrensel müzik kültürünün yurt çapında yaygınlaştırılarak halkın günlük yaşayışına katılmasına-kazandırılmasına imkân sağlamak ve katkıda bulunmak.
Madde 5- Müzik öğretmenleri korolarının görevleri şunlardır:
a. İl Millî Eğitim Müdürlüğünce bildirilen gün, saat ve yerde düzenli çalışmalar yaparak çağdaş Türk müziğinin ve evrensel müzik dağarcığının seçkin eserlerinden oluşan konser programları hazırlamak;
b. Yılda en az iki ayrı konser programı hazırlayarak her programı değişik dinleyici gruplarından oluşan çok sayıda kişiye (çeşitli okullarda, konser vermeye elverişli salonlarda ve açık hava konserlerinde icra ederek öğrencilere-velilere, öğretmenlere-ailelerine ve halka) dizi konserler yoluyla sunmak;
c. İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yaparak millî ve özel günlerde, resmî bayram günlerinde ve törenlerde, günün anlamına uygun programlar hazırlayarak konserler vermek;
ç. Bu türlü konserler yoluyla, öğrencilerin- velilerin, öğretmenlerin-ailelerinin ve halkın müzik gelişimine katkıda bulunmak;
d. İl Millî Eğitim Müdürlüğünün bilgisi içinde, radyo televizyon programları yapmak, CD-plak-kaset yapmak, müzik festivallerine; koro şenliklerine, yarışmalarına katılmak
Kuruluş ve İşleyiş
Madde 6. Kuruluş ve İşleyiş
a. Her ilde, o ilin valisi tarafından İl Millî Eğitim Müdürlüğünün görevlendirilmesi yoluyla bir Müzik Öğretmenleri Korosu kurulur.
Vali, koronun kuruluşu, çalışmaları, ihtiyaçlarının karşılanması, konserleri vb. her türlü etkinlikleri ile ilgili konularda yetkili ve sorumludur; yetki ve sorumluluklarını bu yönetmelik uyarınca ve Millî Eğitim Müdürlüğü yoluyla kullanır.
b. Müzik Öğretmenleri Korosu, bulunduğu ilin adını alır(Samsun Müzik Öğretmenleri Korosu, Adana Müzik Öğretmenleri Korosu gibi..).
c. Müzik Öğretmenleri Korosu, en az 24 en çok 80 müzik öğretmeninden oluşur. Çalışan veya emekli yeterli sayıda müzik öğretmeninin bulunmadığı durumlarda koroda başarılı olabilecek derecede müzik yeteneği ve hazırlığı olan başka ders öğretmenleri ve ilkokul öğretmenleri de Müzik Öğretmenleri Korosunda görevlendirilebilir.
ç. Müzik öğretmeni sayısının 80’den çok olduğu büyük illerde (ulaşım imkânları da gözönünde tutularak) birden çok Müzik Öğretmenleri Korosu kurulabilir. Bu durumda korolar, bulunduğu ilin ve ilçenin adını alınlar(İstanbul Kadıköy Müzik Öğretmenleri Korosu, İstanbul Bakırköy Müzik Öğretmenleri Korosu, İstanbul Beykoz Müzik Öğretmenleri Korosu gibi..).
Madde 7. Millî Eğitim Müdürlüğü her yıl Eylül ayının ilk haftasında il merkezlerinde ve yakın ilçelerde görevli müzik öğretmenlerinin tümünü toplantıya çağırır. İl Millî Eğitim Müdürü’nün başkanlığında yapılacak olan bu toplantıda:
a. Müzik Öğretmenleri Koroları Yönetmeliği açıklanarak okunur;
b. Müzik öğretmenleri korosunda görev almak isteyen öğretmenler belirlenir(Koroda, soprano-alto-tenor-bas seslerinin mümkün olduğu kadar eşit sayıda gözönünde tutulur.) .
c. Her ses grubu için(Soprano-Alto-Tenor-Bas) o grubun üyelerince görüşmeler yoluyla bir grup başı seçilir. (Grup başı seçileceklerde, “ses eğitimi ve grup çalışması” yaptırabilecek nitelikler aranır.).
ç. Koroyu oluşturan bütün müzik öğretmenleri arasından görüşme-danışma yoluyla bir koro şefi ve bir koro şef yardımcısı seçilir. (Seçileceklerde koro şefliği yapmaya elverişli nitelikler aranır.).
d. Müzik öğretmenleri arasından iyi piyano çalan bir kişi eşlikçi piyanist olarak seçilir. Bulunmadığı takdirde, il sınırları içinde bulunan ve eşlikçi piyanist olarak görev yapabilecek niteliklere sahip bir piyanist de görevlendirilebilir.
e. Üyeler arasından, koro ile ilgili her türlü işi yürütmek üzere bir koro sekreteri seçilir.
f. Aynı toplantıda müzik öğretmenleri korosunun çalışma yeri ile çalışma gün ve saatleri, görüşmeler yoluyla tespit edilir. Çalışmalar haftada iki gün ve üçer saat olmak üzere kararlaştırılır. Çalışma günlerinin her ikisi hafta içinde öğleden önce veya sonra olabileceği gibi bunlardan birisi hafta sonundaki günlerden birinde de yapılabilir.
g. Yukarıdaki açıklanan yollarla belirlenen müzik öğretmenleri korosunun üyeleri, grup başları, koro şefi ve yardımcısı ile eşlikçi piyanist ve koro sekreterinden oluşan “müzik öğretmenleri korosu listesi” tamamlanmış olur.
Madde 8. İl Millî Eğitim Müdürü’nün Görevleri
İl Millî Eğitim Müdürü, müzik öğretmenleri korosunun kurulması, sürekli ve düzenli çalışması, geliştirilmesi, programlar hazırlaması ve konserler vermesi ile her türlü ihtiyacının karşılanması, etkinliklerinin en iyi şekilde yürütülmesiyle görevlidir.
Bu amaçla
a. Müzik öğretmenleri korosu listesinde yer alan bütün öğretmenleri, yazılı bir emirle müzik öğretmenleri korosunda görevlendirir.
b. Müzik öğretmenleri korosu listesini, koronun çalışma yerini ve günlerini içeren bir yazıyı, öğretmenin görevli bulunduğu okulun müdürüne göndererek okullardaki eğitim-öğretim etkinliklerinin aksatılmadan yürütülebilmesi için yıllık ders programının hazırlanması sırasında ders dağıtımının buna göre düzenlenmesini ister, sağlar.
c. Müzik öğretmenleri korosunun çalışabilmesi için en elverişli ve piyanolu bir salonu tahsis eder; piyano yoksa sağlar.
ç. Koronun görevleri ile ilgili maddelerde belirtilen konserlerin hazırlanması ve aksatılmadan sunulması ile ilgili konularda, koro şefinin ve sekreterinin de yardımlarıyla gerekli temasları ve yazışmaları yapar, yapılmasını sağlar, gereken tedbirleri alır.
d. Koronun ihtiyacı olan nota, kitap, çalgı vb. araç-gereci koro şefinin işbirliğiyle sağlar, sağlanmasına yardımcı olur; mevcutların korunması için koro sekreterini görevlendirir.
e. Her öğretim yılı sonunda, koro şefinin kendisine vereceği rapora da dayanarak, müzik öğretmenleri korosunun etkinlikleriyle ilgili bir rapor hazırlar; yapılan ve yapılması öngörülen konser, çalışma vb. etkinlikler ile ihtiyaçları ve durumu, aksaklıkları, tedbir ve tavsiyeleri içeren bu raporu, Millî Eğitim Bakanlığının ilgili birimine gönderir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Koro Sorumluları ve Görevleri
Madde 12. Koro şefinin görevleri şunlardır:
a. Koronun teknik ve müzikal düzeyini eser seçimi ile ilgili maddede belirtilen hususları gözönünde tutarak konser programında yer alacak eserleri seçmek, eser seçiminde diğer koro sorumlularının ve üyelerinin de görüşlerini almak, bu eserlerin notalarının sağlanabilmesi için Millî Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapmak;
b. Koronun teknik ve müzikal düzeyini geliştirmek amacıyla toplu ses eğitimi yaptırmak; programda yer alan müzik eserlerinin doğru, güzel ve müzikal bir şekilde icra edilmesi için koroyu titizlikle çalıştırmak; konser verebilecek düzeye getirmek ve konserleri yönetmek;
c. Her öğretim yılı sonunda koro çalışmalarının yürüyen ve aksayan yönlerini belirten, alınması gerekli tedbir ve önerileri içeren bir rapor hazırlayarak İl Millî Eğitim Müdürlüğüne sunmak(bu raporda öğretim yılı içinde yapılan etkinlikler ile gelecek öğretim yılında yapılması öngörülen etkinliklere ilişkin düşünceler de bulunur.);
ç. Koro şefi, yukarıda belirtilen görevlerin gerçekleştirilmesinde yardımcısını, grup başkanlarını, eşlikçi piyanist ve koro sekreterini görevlendirir.
Madde 13. Koro şef yardımcısının görevleri şunlardır:
a. Koro şefinin görevlerinin yürütülmesinde yardımcı olmak;
b. Koro çalışmalarının, konser provalarının ve konserlerin dörtte birini veya her dört çalışmadan, her dört provadan, her dört konserden birini koro şefi olarak yönetmek;
c. Koro şefinin bulunmadığı durumlarda, çalışmaları, provaları ve konserleri koro şefi olarak yönetmek; bu gibi durumlar için daima hazırlıklı olmak..
Madde 14. Koro sekreterinin görevleri şunlardır:
a. Koro şefinin ve yardımcısının vereceği görevleri yerine getirmek;
b. Koro listesi ve grup yoklama listeleri hazırlamak; her çalışmada, her provada, her konserde grup başkanlarından grup yoklamalarını almak, koro şefine bildirmek
c. Koro ve konserlerle ilgili her konuda yazışma taslakları hazırlamak; koro şefinin onayını alarak ilgili yerler sunmak
ç. Gerekli durumlarda İl Millî Eğitim Müdürünün ve/veya koro şefinin bilgisi içinde, koro ve konserlerle ilgili olarak üçüncü şahıslarla temaslarda bulunmak, basın-yayın organlarıyla ilişki kurmak, basın için duyuru hazırlamak;
d. Çalışma salonunun provalara elverişli durumda olmasını, programda yer alan eserlerin bulunmasını, çoğaltılmasını ve koro üyelerine dağıtılmasını, piyanonun bakım onarım ve akordunu, konser salonunun hazırlanmasını ilgililerin de katkılarıyla zamanında ve eksiksiz olarak sağlamak,
e. Millî Eğitim Müdürü ve koro şefi ile işbirliği yaparak ilin önde gelen görevlilerini, özel ve tüzel kişilerini kapsayan bir protokol listesi hazırlamak, yetkililere onaylatmak, gerektiğinde bu protokol listesinde yer alanlar ve başka davetliler için özel konser düzenlemek;
f. Koro arşivi oluşturmak, bu arşiv için gelen evrak-giden evrak dosyaları hazırlamak, basında yayımlanan koro ile ilgili yazıları düzenli bir şekilde biriktirmek, konser programlarını biriktirmek, koro ile ilgili mevzuatı kullanıma hazır tutmak; bunları Millî Eğitim Müdürlüğünün sağlayacağı bir çelik dolap içinde muhafaza etmek;
g. Koro sekreteri, bu görevlerin yürütülmesiyle ilgili çalışma odası, bilgisayar, kırtasiye vb. gereksinmeler için Millî Eğitim Müdürlüğünün veya Millî Eğitim Müdürlüğünce belirlenecek bir okulun imkânlarından yararlanır.
Madde 15. Grup başkanlarının (soprano-alto-tenor-bas grup başkanlarının) görevleri şunlardır:
a. Koro şefinin vereceği görevleri yerine getirmek;
b. Koro şefinin uygun göreceği zamanlarda grup ses eğitimi ve grup parti çalışması yaptırmak, grubun verimli çalışmasını sağlamak;
c. Grup üyelerinin nota, giyim vb. araç-gereç gereksinmelerini saptamak, koro sekreterine bildirmek, üyelere zamanında ulaşması için ilgililere yardımcı olmak;
ç. Her çalışmada, her provada, her konserde grup listesine göre yoklama yapmak, sonuçları koro sekreterine bildirmek;
f. Grup birliğinin ve koronun bütünlüğünün sağlanması için her türlü etkinliğin meslekî disiplin ve işbirliği anlayışı içinde yürütülmesine, koronun başarılı olmasına yardımcı olmak..
Madde 16. Eşlikçi piyanistin görevleri şunlardır:
a. Koro şefinin kendisine vereceği toplu ses eğitimi, prova konser eşliği görevlerini yerine getirmek;
b. Programda yer alan eserlerin piyano partilerini (koro sekreterinin de yardımıyla) önceden sağlamak, gerekli ön çalışmaları yaparak her eseri prova ve konserlerde başarıyla icra etmek;
c. Piyanonun akort-bakım-onarım işleriyle ilgili konularda koro sekreteri ile işbirliği yaparak piyanoyu prova ve konserlere hazır durumda bulundurmak;
Madde 17. Koro üyelerinin görevleri:
a. Koronun her türlü etkinliğine katılmak;
b. Grup ve koro çalışmalarına, provalara ve konserlere önceden hazırlıklı olmak, gerekli durumlarda partiyi iyice öğrenmek için bireysel çalışma yapmak, koro etkinliklerinin meslekî disiplin ve müzikal düzey açısından nitelikli ve başarılı olmasına özen göstermek;
c. Koro şefi gerekli gördüğünde bir eserde yer alan solo partiyi söylemek;
ç. Koronun çalışma-prova-konser vb. her türlü etkinliğinde öteki üyelere ve sorumlulara karşı saygılı-hoşgörülü-anlayışlı ve yardımcı olmak, uyumsuz davranışlarda bulunmaktan kaçınmak;
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Konser Programlarında Yer Alacak Eserlerin Seçimi
Madde 18. Konser programlarında yer alacak eserler, aşağıdaki türler gözönünde bulundurularak seçilir:
a. Piyano eşlikli teksesli ve çoksesli okul şarkıları, marşlar ve kanonlar;
b. Çağdaş çoksesli Türk müziği dağarcığından seçme eserler;
c. Evrensel müzik dağarcığından seçme Türkçe sözlü eserler…
Her konser programında (a-b-c) fıkralarında belirtilen türlerdeki eserlerden örnekler bulundurulur.
Madde 19. Eserlerin seçilmesinde aşağıdaki kaynaklardan yararlanılır:
a. MEB Talim ve Terbiye Kurulunca tavsiye edilen kaynak, yardımcı ve asıl ders kitapları;
b. TRT Çocuk ve Gençlik koroları ile Ankara Radyosu Çoksesli Korosunun dağarcıkları
c. Kültür Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu ile Devlet Operaları Çocuk ve Gençlik koroları dağarcığı;
ç. Üniversitelerin müzik bölümlerinde kullanılan koro dağarcığı;
d. Özel ve tüzel kişilerin düzenlediği yarışmalarda ödül kazanmış eserler;
e. Devlet Konservatuvarı yayınları
f. Türkiye Filarmoni Derneği arşivi ve yayınları
g. Koro şefinin ve koristlerin sağlayacakları eserler
Madde 20. Malî Hükümler
a. Müzik Öğretmenleri Koroları, aşağıda gösterilen kaynaklardan yararlanır:
(1) Millî Eğitim Bakanlığınca tahsis edilen ödenekten;
(2) Valilikler, belediyeler, özel ve resmî kurumlar ve kişilerce yapılacak (bina, araç-gereç, giysi, çalgı, para vb.) her türlü yardımlardan;
(3) Okul Aile Birliği, Okul ve Öğrencileri Koruma Derneği ile sağlanacak işbirliği sonucunda yapılacak konser, gösteri ve yayınlardan elde edilecek her türlü gelirlerden
(4) Her türlü bağışlardan
b. Müzik öğretmenleri korolarının gelir ve giderlerine ilişkin işlemler, İl Millî Eğitim Müdürlüğünce yürütülür.
(1) Gelirler, bu yönetmeliğin kapsamına giren her türlü etkinliğin yürütülebilmesi için gerekli olan ihtiyaç yerlerine sarf edilir (piyano, nota, CD, DVD, kaset alımı; taşıt kirası, giyim giderleri vb.).
(2) Millî Eğitim Müdürlüğü, gelirlerin sağlanması ve giderlerin yerine sarf edilmesi konularında koro yönetmenini, koro sekreterini ve onlara yardımcı olmak üzere koro üyelerinden uygun olanları görevlendirir.
(3) Millî Eğitim Müdürlüğü, koronun etkinlikleriyle ilgili konularda Okul Aile Birlikleri, Okul ve Öğrencileri Koruma Dernekleriyle işbirliği yapılmasın sağlar.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Madde 21. Çeşitli Hükümler
a. Herhangi bir nedenle koro şefi, koro şef yardımcısı, koro sekreteri, grup başları ve eşlikçi piyanist görevden ayrılırsa, yerine aynı yöntemle başka müzik öğretmenleri seçilir, görevlendirilir.
b. Koro görevlilerinden herhangi birisi özürsüz olarak üç provaya veya bir konsere katılmadığı takdirde, koro şefinin Millî Eğitim Müdürlüğüne önerisi üzerine o üyenin müzik öğretmenleri korosu ile ilişkisi kesilir. Bu durumda olan bir üye, öteki öğretim yılında tekrar koroya girebilir.
c. Müzik öğretmenleri korosunda görevlendirilen öğretmenlerin prova ve konser çalışmaları ek görev statüsü içinde mütalâa edilir. Bu çalışmalar karşılığında, okulundaki ek ders saatleri ve kulüp faaliyetleri ücretleri dışında koro üyesi öğretmenlere haftada üç saat; koro şefine, şef yardımcısına ve eşlikçi piyaniste haftada altı saat ek ders ücreti ödenir.
Madde 22. Yürürlük
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 23. Yürütme
Bu yönetmelik hükümleri, merkezde Millî Eğitim Bakanlığı ve illerde de valiliklerce yürütülür.(1)
______________________________________
(1) http://www.muzed.org.tr/index.php/basn-acklamlar/54-muezed-heyeti-milli-egitim-bakani-oemer-dincer-ile-goeruestue




Hoşgeldiniz