Viyana Filarmoni’den Türk müziğine sürpriz…


Toplam Okunma: 4368 | En Son Okunma: 13.05.2024 - 14:16
Kategori: Haberler

Uluslararası çoksesli müzik severler için bir konser klasiği olan Viyana Filarmoni Orkestrası(1842) yeni yıl konserinde bu yıl Türk müziğine bir sürpriz yaptı. Mariss Jansons’un yönettiği ve dünyada 70 televizyon ve 300 radyo tarafından yayınlanan konserde Zülfü Livaneli’nin “Leylim ley” şarkısının senfonik yorumu eser arasında yayınlanan klip görüntüsü olarak verildi. Zülfü Livaneli’nin(*) tepkisi ise “Benim de haberim yoktu. Güzel bir yeni yıl sürprizi oldu” sözleriydi…

Yeni yılın ilk gününün öğle saatlerinde, TRT Haber kanalında canlı olarak yayınlanan Mariss Jansons yönetimindeki konserin bu yılki ilklerinden biri de alışılmış Avusturyalı besteciler ve Struss’dan başka repertuarda Çaykovski’ye (1840 – 893) yer verilmesiydi.

Avusturya’da bulunan ve dünyanın en iyi senfonik orkestralarından biri olan Viyana Filarmoni Orkestrası, 1842 yılında besteci Carl Otto Nicolai tarafından kuruldu. Daha çok kendi milletlerinden olan Beethoven ve Mozart seslendirmekle tanınan orkestra, Viyana Devlet Operası sanatçılarının operadan bağımsız olarak filarmonik konser dizileri sunma kararı alarak ilk kez 1842’de Viyana Filarmoni Orkestrası ismiyle yapılandı. Orkestra üyelerinin demokratik kararlarıyla yönetilmektedir. Alınan kararlar, içinde sanatçıların da bulunduğu 12 kişilik bir uygulama ekibi tarafından hayata geçirilir. Sürekli şefi bulunmayan topluluğun konserleri 1933′ten bu yana dünyaca tanınmış konuk bir şef tarafından yönetilir.

1875-1882 yılları arasında Avusturya’lı ünlü şef Hans Richter (1843 – 1916 )tarafından yönetilen orkestra, bu dönemde Brahms’ın (Hamburg 1833 – 1897 Viyana) 2. ve 3. senfonilerinin ilk seslendirilişini gerçekleştirdi. İlk yurtdışı konserinin şefi ise orkestrayı 1898-1901 arasında yöneten Güstave Mahler (Bohemya 1860 – 1911 Viyana) idaresinde verdiği Paris konseriydi.

Orkestranın önemli bir özelliği de 18. yüzyıl sonu Avrupa müzik anlayışını ve sesini koruması olup, çalgılarda değişiklikler yerine onları eski yapısında ve tınısında kullanmasıdır. Örneğin klarnet, trombon, timpani, obua gibi çalgılar farklıdır.

Konserlerini gerçekleştirdikleri Viyana’daki ünlü “Altın Salon”un efsanevi akustik özelliği ve iç mimarisi orkestra ile bütünleşmiş olup salonda konser izleyen kişinin atmosferine ayrı bir etki sağlar.

Viyana Filarmoni Orkestrası üyeleri arasına kadın sanatçıları, siyah ve sarı derili sanatçıları daimi üye olarak katmakta isteksiz davranması nedeniyle eleştirilmektedir. Kadın Müzisyenler Birliği’nin çabaları sonucu 1997′den itibaren kadın arp, viyola, viyolonsel sanatçılarını kabul etmek zorunda kalmış, 2001′de Asyalı melez bir kemancı daimi üye olmuş, 2005′te ise Avustralyalı Simone Young, Viyana Filarmoni’yi yöneten ilk kadın şef ünvanını almıştır.

Orkestranın geleneksel hale gelen yeni yıl Konserlerinde ağırlıklı olarak Strauss ailesine mensup bestecilerin eserleri seslendirilir.

2012 Yeni yıl konserinin repertuarı:

Viyana Filarmoni Orkestrası ve Viyana Çocuk Korosu

Şef: Mariss Jansons

Program
Johann and Joseph Strauss: „Vaterländischer Marsch (Fatherland March)“
Johann Strauss: „Rathausball-Tänze (City Hall Ball Dances)“, Waltz, op. 438
Johann Strauss: „Entweder – oder! (Either - Or!)“, Fast Polka, op. 403
Johann Strauss: „Tritsch-Tratsch (Chit-Chat)“, Polka, op. 214
Carl Michael Ziehrer: „Wiener Bürger (Viennese Folk)“, Waltz, op. 419
Johann Strauss: „Albion Polka“, op. 102
Joseph Strauss: „Jokey Polka (Jockey Polka)“, Fast Polka, op. 278 -Intermission-
Joseph Hellmesberger, Jr.: Danse Diabolique (Diabolic Dance)
Joseph Strauss: „Künstler-Gruss (Artists Greeting)“, Polka française, op. 274
Johann Strauss: „Freuet euch des Lebens (Enjoy Life)“, Waltz, op. 340
Johann Strauss, Sr.: „Sperl Galopp“, op. 42
Hans Christian Lumbye: Copenhagen Railway Steam Gallop
Joseph Strauss: „Feuerfest (Fireproof)“, Polka française, op. 269
Eduard Strauss: „Carmen-Quadrille“, op. 134
Peter I. Tchaikovsky: „Panorama“ from the Ballet „Sleeping Beauty“, op. 66
Peter I. Tchaikovsky: „Waltz“ from the Ballet „Sleeping Beauty“, op. 66
Johann and Joseph Strauss: „Pizzicato Polka“, no opus number
Johann Strauss: „Persischer Marsch (Persian March)“, op. 289
Joseph Strauss: „Brennende Liebe (Burning Love)“, Polka Mazur, op. 129
Joseph Strauss: „Delirien (Delirium)“, Waltz, op. 212
Johann Strauss: „Unter Donner und Blitz (Thunder and Lightning)“, Fast Polka, op. 324
_______________________________
(*) Livaneli’nin eserleri daha önce de Berlin Filarmoni, Londra ve Moskova’nın da aralarında olduğu birçok önemli orkestra tarafından seslendirilmiş ve 2000 yılında Paris’te ünlü şef Zubin Mehta tarafından yönetilmişti.
(**) Fotoğraflar: 2012 Yeni yıl konserinden, Viyana Altın Salon




Hoşgeldiniz