Bach müziğinin acı dindirmeye etkisi…


Toplam Okunma: 4177 | En Son Okunma: 16.05.2024 - 09:59
Kategori: Eleştiri/Kritik, Haberler

Yıllar yılı gerek uluslararası çoksesli müzik bestecilerinin (özellikle Barok dönem) eserlerinin sağlıksal yararları üzerine tıp camiaları işbirliğiyle araştırmalar, denekler üzerinde deneyler, gözlemler yapılır. Sonuçlarda mutlaka tıp ilmine nazireler göndermeler bulunur ve tabii ki işin basın ayağı da devreye girer. Bütün bunlarda kültürel propogandanın ayak sesleri duyulmuyor da değildir… Geleneksel Türk müziğinin tedavi özellikleri ise bilimsel gözlem verilerinden uzak, biraz da hamaset içerikli(*) söylemlerde dillenir. Külliyeler örnek gösterilir. Müzik ve tedavi diye…

Denekler üzerinde gerçekleştirilmiş bilimsel verilere dayanan son araştırma, Alman besteci Johann Sebastian Bach (1685-1750 ) müziklerinin hasta ağrısını hafiflettiği üzerine…

Acaba Bach’ın çağdaşı Itri’nin (1635y-1712) veya sonrasında Dede Efendi eserlerinin tıbbi etkisi üzerine Türk tıp adamlarınca denekler üzerinde bilimsel kaç araştırma gerçekleştirilmiştir?..

Yoksa bizdeki müzikoloji ilmi henüz tıp adamlarıyla işbirliği yapabilecek(**) düzeye henüz erişmemiş midir?

Aşağıdaki araştırmanın ana noktasının “müziğin hastanın dikkatini dağıtması” üzerinde yoğunlaştığı görülüyor.

BBC’nin haberine göre(1) Amerikalı uzmanlar bir araştırma yapmış ve sonuçta barok müziğin ustalarından Johann Sebastian Bach’ın müziklerini dinlemenin acıları dindirdiği sonucuna ulaşmış.

Söz konusu çalışmada prostat biyopsisi sırasında, kulaklıkla klasik müzik dinletilen hastalarda müziğin hastanın dikkatini dağıttığı, bu nedenle de acı duygusu ve anksiyetenin azaldığı gözlenmiş.

88 erkek deneğin katıldığı araştırma kapsamında ilk grup kulaklık kullanmadı, ikinci gruba dış sesleri engelleyen kulaklıklar verildi ancak müzik dinletilmedi.

Üçüncü grup ise hem dış sesleri engelleyen kulaklık kullandı hem de Bach dinledi. Araştırma sonucunda müzik dinletilmeyen ilk iki grubun operasyon sonrası diyastolik kan basıncı yüksek kaldı.

Üçüncü grupta ise herhangi bir artış gözlenmedi. Müzik dinleyen hastalar ayrıca acılarının da azaldığını söyledi.

Araştırmayı gerçekleştiren uzmanlar bu şekilde ağrı/acı giderme yönteminin hem ucuz hem de kolay olduğunu eklemeyi ihmal etmediler…
__________________________
(*) GTM ve bestecilerinin eserleri üzerine yapılmış bilimsel verilere dayanan tıp araştırma sonuçlarını dünyaya duyurmaktan gurur ve mutluluk duyacağımızı belirtmek istiyoruz.
(**) Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzikbilim bölümünce; dinlenilen müzik türünün beyin üzerindeki etkilerinin MR yöntemiyle belirlenmesi şeklinde benzer araştırmalar yapıldığı bilinmektedir.
(1) http://www.ntvmsnbc.com/id/25313216/




Hoşgeldiniz