Etkinlikler kitlelere AVM’ler aracılığıyla mı ulaşmaya başladı?.. Göktan Ay


Toplam Okunma: 4961 | En Son Okunma: 25.04.2024 - 15:23
Kategori: Arabesk Dönüşüm

Yazılarımızda AVM lerde kültür merkezlerinin/çok yönlü salonların olmamasını eleştirmiş, ilçe ve büyükşehir belediyelerinin bunu zorunlu hale getirmelerini dile getirmiştik.* Şişli AVM zengini ama sanat etkinlikleri açısından salon sıkıntısı içinde… Antalya’da ise kültür sergi salonları ziyaretçi sayısı ile AVM ziyaretçisi arasındaki fark iyice açılmış durumda…

Etkinlikler kitlelere AVM’ler aracılığıyla mı ulaşmaya başladı?.. Göktan Ay

Yazılarımızda gün geçtikçe artmaya başlayan AVM lerde kültür merkezlerinin/çok yönlü salonların olmamasını eleştirmiş ve İlçe Belediyelerin ve Büyükşehir Belediyelerinin, plan onaylama süresinde bunu zorunlu hale getirmelerini dile getirmiştik.* Bugün, AVM zengini olan Şişli Belediyesi’nin dahi sanat etkinlikleri için salon sıkıntısı içinde olması buna en güzel örnektir.-İlçede Cevahir İş Merkezi, Astoria, Nişantaşı City, Trump Towers, Anthill v.b.de maalesef kültür merkezi yok…-Profilo AVM sağolsun-

Basında yer alan habere göre; Antalya’da, Antalya Müzesi, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi ve bir elin parmaklarını geçmeyen küçük sergi salonlarında da sergi ve etkinlikler gerçekleştiriliyormuş. Ama bunları ziyaret edenlerin sayısı AVM’leri ziyaret edenlerin binde biri bile değilmiş…

Sanki, Antalya’da öyle de; Ankara’da, İzmir’de, İstanbul’da farklı!

“Türkiye’de Türkler yaşar, onlarda böyle yaşar” bilinen ve maalesef uygulamalarla doğru çıkmış bir sözdür.

Burada, madalyonun bir de diğer yüzü, sanatın tanıtımı ve yaygınlaşması konusu var… AVM’ler müşteri çekmek yada çekiciliğini arttırmak için bir çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Bunların başında da kültür/sanat aktiviteleri ve sergiler geliyor. Ancak görünen o ki, mağazalar/iş yerleri boş kalırken, ortak alanlar, oturma yerleri gezmeye gelenlerle dolup taşıyor- özellikle soğuk günlerde- İşte o zaman sanat etkinlikleri zorunlu olarak izlenmeye başlıyor.

Örneğin Antalya’da AVM lerde yapılan etkinliklerden bazıları şunlarmış**;

Leonardo Da Vinci sergisi 5 M Migros’ta.
St. Petersburg Balmumu Müzesi sergisi Deepo’da
Dinazorlar Sergisi 5 M Migros’ta
Köpekbalıkları sergisi 5 M Migros’ta
Nasuh Mahruki Everest Tırmanışı fotoğraf sergisi Shemall’da
Runtalya Maratonu kayıt noktası her sene bir AVM’de
Gezici Ufo Müzesi 5 M Migros’ta
Türkiye Otokros finalinin startı 5 M Migros’ta
Türk Hava Kurumu’nun “Atatürk ve Havacılık” sergisi 5 M Migros’ta
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çocukların gösterileri 5 M Migros’ta
“Minicity” ve “Miniatürk” gibi minyatür kentlerin esin kaynağı olan “Minimundus” sergisi 5 M Migros’ta
Öğrencilerin gerçekleştirdiği “Atıkların Geri Dönüşümü” adlı sergi Shemall’de
“Hot Monster” Canavar arabalar gösterisi 5 M Migros’ta
Dünya Felsefe Günü kutlamaları Deepo’da

AVM’lerde açılan onlarda resim ve fotoğraf sergisi ile Ramazan aylarında düzenlenen etkinlikler ayrı…

Keza sinema/tiyatro denince akla yine AVM’ler geliyor..

“……Mega Center Alışveriş Merkezi 2002 yılında bölgemizin yıllardır yaşadığı sorunların bir sonucu olan Olağanüstü Hal’in kalkmasıyla eş zamanlı olarak faaliyete geçmiş olmasından gurur ve mutluluk duyuyoruz. Amacımız; Mega Center’ı göz bebeğimiz olan Diyarbakır ile çevre il ve ilçe halkının hak etmiş oldukları gibi, hem gönüllerince alışveriş yapabileceği hem de hoşça vakit geçirebilecekleri sosyal etkinliklerin yaşandığı bir kültür merkezi haline getirmek…..”***

“….Geçen yılın Temmuz ayından bu yana Urfa City de görev yapıyorum. AVM mize yeni bir soluk, yeni bir heyecan katma çabacı ile hareket ediyoruz. AVM lerde bazı kuralların oluşturulması gerekiyor. Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nin kendine has özellikleri, bazı alışkanlıklar, iş yapma süreçlerimizi etkileyebiliyor.

Ben, AVM ler arasında iletişim kopukluğu yaşandığını düşünüyorum. Alışveriş ve yaşam merkezi konsepti artık bir kültür olarak görülüyorsa AVM lere gitmek, orada otururken, yemek yerken, kapıdan içeri girerken birtakım ziyaret kurallarının belirlenmesi gerekir diye düşünüyorum. Açılan AVM ler arasında kuralsal bazda eksikliklerimiz var. Birtakım kriterlerimiz olması gerektiğine inanıyorum……”****

Her gelişme bir sorunu da beraberinde getiriyor doğal olarak…

Baraj yapmak, santraller kurmak istiyorsunuz; doğa yok oluyor, insanlar zorda kalıyor, nefes alacak ortamlar kayboluyor…Yeşil alan/park yerine AVM ler yapıyor, sadece iş merkezi olarak düşünüyoruz……Siteler yapıyor, otoparkı ihmal ediyoruz…

Ancak, çözüm yine de insan odaklı olmalı…

O halde bu yeni konsepte uymak, ona göre planlamak, organize olmak lazım…

Ne dersiniz?…
__________________________________________

* Bu konuda, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu’yu bir kez daha tebrik etmek gerekir. Zorlu Center’da 65 milyon euro harcanarak 30 bin metrekare alanlı uluslararası bir kültür merkezi inşa edilecek. Yılmaz Erdoğan’ın Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) ile anlaşıldı. ‘BKM Mutfağı’ Zorlu Center’a taşınacak.
3 bin 500 metrekare alanda tiyatro okulu kurulacak. Tiyatro bünyesinde 750 kişilik tiyatro ve 300 kişilik stand-up salonu bulunacak. Ayrıca, 2 bin 350 kişilik dev konser salonu yapılacak. Broadway ve Las Vegas müzikallerinin sahneleneceği salonda, sahne 6 metre aşağı inebilecek. Dekor değişimi sahnenin 15 metre üzerinde yapılabilecek. Modern akustik sistemi kurulacak. Sadece sahne düzeni ve akustik sistemi için 40 milyon euro harcanacak. Kültür merkezinde sanat galerilerinin de olması planlanıyor. Projenin içinde ayrıca, elektronik kütüphane kurulacak. Kafelerin de bulunacağı kütüphane için İstanbul’da tarihi bir kütüphaneyle anlaşıldığı belirtildi. Kütüphane’de bulunan kitaplar elektronik ortama aktarılacak. Teşekkürler Sn. Zorlu…
** www.fullantalya.com
*** Yıldızhan, Mahmut; 14. AVM Sohbetleri, Dedeman Gaziantep Hotel & Convention Center, 9 Haziran 2011
**** Başer, Suat; 14. AVM Sohbetleri, Dedeman Gaziantep Hotel & Convention Center, 9 Haziran 2011




Hoşgeldiniz