Fazıl Say “Ney Konçertosu” dünya prömiyeri Almanya’da…


Toplam Okunma: 3471 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:57
Kategori: Haberler, Konserler

Fazıl Say üretkenliğine devam ediyor. Son yapıtı Musikalische Akademie des Nationaltheater-Mannheim Orkestrası’nın siparişi üzerine bestelediği Hezarfen Ahmet Çelebi’nin İstanbul Galata Kulesi’nden Üsküdar’a uçuş öyküsünü konu alan Hezarfen Ney Konçertosu… Korçerto’nun dünya ilk seslendirilişi Almanya’nın Manheim kentinde 5 Mart 2012’de gerçekleştiri- liyor. Ney Konçertosu’nun solisti geleneksel müziğimizin tanınmış neyzeni Burcu Karadağ. Sanatçıya şef Dan Ettinger yönetimindeki Musikalische Akademie des Nationaltheater-Mannheim Orkestrası eşlik edecek.

İstanbul Galata Kulesi’nden Üsküdar’a kadar kendi yaptığı kanatlarla uçan Hezarfen Ahmet Çelebi’nin sıradaşı hikayesini anlatan ney konçertosu ”İstanbul 1632 Baharı”, ”Galata Kulesi”, ”Uçuş” ve ”Cezayir Sürgünü” adlı birbirine bağlı dört bölümden oluşuyor.

”İstanbul 1632 Baharı” adlı ilk bölümünde Hezarfen’in o günün sabahındaki endişeleri ve korkuları;
”Galata Kulesi” isimli ikinci bölümde Hezarfen’in uçuşunun başlayacağı Galata Kulesi’ne gelmesi sırasında gösterisini izlemek için büyük bir kalabalığın toplanmasına karşın onun sadece uçmayı düşünmesi;
”Uçuş” adlı üçüncü bölümünde Hezarfen, Galata Kulesi’nin tepesinden kendini boşluğa bırakması;
son bölümünde ise ”Cezayir Sürgünü” betimleniyor.


Konser duyurusu

Fazıl Say, Hezarfen’in uçuşu sırasındaki büyük hayalperestliğini ve içindeki eşi benzeri olmayan duyguyu dile getirmek için ney ve kudümün yanı sıra orkestralamada yeni çalgıları da kullanmış.

Bunlar: Waterphone, ufodrum, sansula, vibratone

İlgili renk çalgıları hakkında:

Waterphone: Richard Waters’in 1970 yıllarda icat ettiği Waterphone müzik enstrumanı. Daire biçimli bir gövde üzerine koni oluşturacak biçimde dizilmiş değişik uzunluktaki metal çubuklardan oluşan bir müzik aleti. Çeşitli nesneler ile vurularak çalınır. Korku/gerilim vb efekt arka plan sesleri için idealdir.
Bkz: http://www.youtube.com/watch?v=hFyv6t3OS3c

Ufodrum: güğüm şeklinde çelikten yapılmış metal/bakır vb değişik tonlar çıkaran diller açılarak yapılmış, dibinde sesi vermesi için bir delik bulunan, müzisyenin dillere parmakları yahut enstrümanın yanında gelen yumuşak uçlu bagetler ile vurarak çaldığı çalgı. Diller notalara ayarlanmış olup vurulduğunda komşu dillere de etki eder ve böylece birden fazla ses aynı anda birbirine karışır. Üzerinde 8 adet nota bulunur. Re ve mi pentatonik kalıplarında 5 ayrı gam diziliminde versiyonu vardır.
http://www.webmuzikmarket.com/HAPIUFO-Steel-Drum,PR-8488.html
http://www.youtube.com/watch?v=PW-GZ05htLE

Sansula: Def benzeri gerili bir deri üzerinde fare kapanına benzer el büyüklüğündeki dikdörtgen şekle monte edilmiş ince metal yassı çubukların eli ile didilmesiyle ses elde edilen çalgı.
http://www.facebook-paylas.com/hokema-sansula-basic–first-approach-davide-hearth-1639548415.html

Wibraton: Ortası el tutamacına kadar yarılmış alüminyum 30-40cm uzunluğundaki boruya bir tokmakla vurulması sonucu çıkan sesin aletin üzerinde bulunan tek deliğin açılıp kapatılması sonucu değiştirilmesiyle elde edilen efektif etki çalgısı…
http://www.youtube.com/watch?v=B4l0jGwZzmA&feature=player_embedded

Konçerto ertesi gün 6 Mart 2012’de aynı salonda tekrar seslendirilecek.

____________________________________
Musikalische Akademie des Nationaltheater sitesi için bkz:
http://www.musikalische-akademie.de/akademiekonzert06.html




Hoşgeldiniz