İnsanlık tarihinin en eski telli çalgı kalıntısı bulundu (mu?)…


Toplam Okunma: 4042 | En Son Okunma: 18.04.2024 - 15:00
Kategori: Basından, Çalgılar

İskoçya’nın Skye adasındaki High Pasture Mağarası’nda bulunan ve henüz nasıl bir çalgı olduğu anlaşılamayan 1,500 yıllık bir telli çalgının gövdesi olduğu düşünülen parça, Historic Scotland tarih kurumunca inceleme altına alındı. High Pasture Mağarası, 1972′den bu yana Bronz ve Demir Çağı’na ait eserleri arayan arkeologların kazı çalışmaları yaptığı bir yer olarak biliniyor…

Arkeolog Rod McCullagh, bulunan sözkonusu enstrüman parçasının yanmış olduğunu ve bugüne kadar bulunan en eski telli çalgıların, İskandinavya’da Vikinglerin kullandığı M.S 600 yılı civarına ait harplar olduğunu belirtiyor.

İki bin yıl öncesine kadar antik eserler barındıran High Pasture Mağarası’nda yapılan keşif, bilim insanlarının antik çağlardaki müzik anlayışında da önemli bir revizyon sağlayabilir.

Yanmış enstrümanın ait olduğu dönemde, isanların sadece flüt, boru ve metal enstrümanlar ve son derece ilkel yapılmış davullarla müzik yaptığı düşünülüyordu.

McCullagh, “Mağarada yaptığımız keşifler, binlerce yıl öncesinin ritüellerin, ziyafetlerin ve törenlerin izini taşıyor” dedi.
High Pasture Mağarası’nın bulunduğu vadide, yaklaşık 320 metre uzunluğunda gizli girişler yer alıyor. Bölgede Bronz ve Demir Çağı’na ait olduğu kadar, tarih öncesi dönemden kalma taştan evler de bulundu.

Arkeologlar, 2005 yılında yapılan kazılarda, Demir Çağı’ndan kalma olduğu düşünülen iki bin yıllık bir merdiven boşluğunda üç insan kalıntısı bulmuştu. Ayrıca, çok sayıda kemikten, taştan ve boynuzdan yapılma eşya çıkarıldı.
__________________________________________
Bkz:
http://www.high-pasture-cave.org/index.php/news/comments/181/




Hoşgeldiniz