Eurovision 2012’de 3. Türk …


Toplam Okunma: 3372 | En Son Okunma: 28.03.2024 - 10:37
Kategori: Haberler, Yarışmalar

Hollanda’yı Azerbaycan’da yapılacak Eurovision 2012 şarkı yarışmasında temsil edecek olan Joan Franka (Ayten Kalan)’nın açıklaması sürpriz oldu. Joan Franka “Babam Türk, annem ise Hollandalı, o yüzden yarı Türk, yarı Hollandalıyım. Bu halimle gurur duyuyorum. Her iki ülkeyi de temsil edeceğim”… Türkçe adının Ayten olduğunu kaydeden Franka, Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, küçük yaşlardan itibaren şarkı söylediğini, Eurovision’a gideceği için mutlu ve gururlu olduğunu belirtiyor.

Mersin’den gelen babası Ali Kalan’ı 2 yaşındayken kaybettiğini anlatan Franka, küçük yaşlarda yaşadığı maddi sıkıntılardan dolayı Türkiye’ye hiç gidemediğini, ama şimdi babasının doğduğu toprakları görmeyi çok arzuladığını ifade etti.

“Mersinli Ayten” az bildiği Türkçesi ile Türkiye’ye “Selam, sizi çok seviyorum” mesajı da gönderdi.

Hollanda’da doğup büyüdüğü için Türkçe konuşamadığını aktaran Franka, “21 yaşındayım, yarı Türk yarı Hollandalıyım. Babam Mersin’den gelen Ali Kalan, ben 2 yaşındayken öldü. Mersin’de akrabalarımız var. Onlarla çok fazla iletişimim yok ama görmeyi istiyorum. Babamın doğduğu toprakları, memleketini görmeyi çok isterim. Nasıl yaşamış, oradaki akrabaları ne yapıyor görmek isterim. Küçüklüğümden beri hayal ediyordum oraları” diye konuştu.

Müzik kariyerinde basamakları birer birer tırmanan “Mersinli Ayten”, bundan sonra Türkiye hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için çaba göstereceğini kaydetti.

Müzikal anlamda Türkiye’de iş yapmak istediğine de değinen Joan Franka, “Hollanda’da büyüdüğüm için Türkçe fazla konuşamıyorum. Ama bundan sonra Türkiye hakkında daha çok bilgi edinmeye çalışacağım. Şu anda durumum çok iyiye gidiyor. Müzik alanında geliştirdim kendimi. Bundan sonra Türkiye’ye müzikal alanda işler yapmam için gitmek isterim. Bu planım var. Umarım işler iyi gelişir, giderim” dedi.

Yarı Türk yarı Hollandalı olduğu için Azerbaycan’da iki ülkeden hangisi kazanırsa mutlu olacağını ifade eden Franka, bu konudaki duygularını şöyle anlattı: “Bu bir futbol maçı gibi. Hollanda ile Türkiye karşılaştığında ikisini de destekliyorum. Kim kazanırsa, fark etmez, mutlu olurum. Azerbaycan’da da öyle olacak, ben kazanamazsam da Türkiye kazanırsa mutlu olurum.”

Türkiye adına Eurovison’a gidecek olan Can Bonomo’yu da tanıdığını ve müziğini çok beğendiğini ifade eden Franka, “Rakip miyiz bilemiyorum. Bu bir yarışma dediğim gibi. İkimizden kim kazanırsa sevinirim” diye konuştu.

Küçüklüğünden beri Türkçe müzik kasetleri dinlediğini ve içlerinde en çok Bülent Ersoy’un şarkılarını sevdiğini belirten Joan Franka, Türk müziğinin tınılarından hoşlandığını söyledi. Babasının annesine verdiği kasetleri sık sık dinlediğini ifade eden Franka, bir çok ülkede tanınan Tarkan’ı da tanıdığını ve çok sevdiğini söyledi.

Hollanda’da düzenlenen “O Ses” adlı yarışmada birinci olan Joan Franka, Hollanda’yı Eurovision’da “You and Me” şarkısıyla temsil edecek.




Hoşgeldiniz