Selim Giray ve Gülmira Mahmud konseri İTÜ MİAM’da…


Toplam Okunma: 3691 | En Son Okunma: 16.05.2024 - 05:59
Kategori: Konserler

Amerika Pittsburg Eyalet Üniversitesi’nde keman, viyola hocası ve orkestra şefi Doç.Dr. Selim Giray ile hem Çin hem de ABD’de solist, eşlikçi, eğitimci ve akademisyen olarak çalışan ABD’de doktora eğitimli ilk Uygur piyanist Gülmira Mahmud’un İstanbul Maçka’da bulunan İTÜ MİAM Kayıt Stüdyosu’ndaki konseri 20 Mart 2012’de. Konserin başlama saati 20.00…

 

Budapeşte Resital Programı…

Oryantal Fantezi, Op. 24 (1869?) Henryk Wieniawski (1835–1880)

Sonat, Op. 20 (1941) Adnan Saygun(1907–1991)

I. Andante
II. Molto vivo
III. Largo
IV. Allegro

Selim Giray, keman; Gülmira Mahmud, piyano

Şincan Süiti No. 2 Shi Fu
  I. Tarım İnsanları (Uygur) (1969) (1929–2007)
 II. Komuz [Kopuz] Re Teli Şarkısı (Kırgız ) (1981)
III. Noktürn (Kazak) (1959)
IV. Kartal Kemiği Flütü Dansı (Tacik) (1980)

Gülmira Mahmud, piyano

ARA

Süit, [Demet] Op. 33 (1955) Adnan Saygun
  I. Prelüd
 II. Horon
III. Ağır Zeybek
IV. Sepetçioğlu

Boğaziçi Mehtapları, Op. 4 (1997) Emre Aracı
  I. Allegro ma non troppo–moderato (d 1968)
 II. Adagio
III. Allegro

Selim Giray, keman; Gülmira Mahmud, piyano

KISA, REZİDANS PROGRAMI

Oryantal Fantezi, Op. 24 (1869?) Henryk Wieniawski (1835–1880)

Sonat, Op. 20 (1941) Adnan Saygun(1907–1991)
III. Largo
II. Molto vivo

Selim Giray, keman; Gülmira Mahmud, piyano

Şincan Süiti No. 2 Shi Fu
I. Tarım İnsanları (Uygur) (1969) (1929–2007)
IV. Kartal Kemiği Flütü Dansı (Tacik) (1980)

Gülmira Mahmud, piyano

ARA

Süit, [Demet] Op. 33 (1955) Adnan Saygun
  I. Prelüd
 II. Horon
III. Ağır Zeybek
IV. Sepetçioğlu

Boğaziçi Mehtapları, Op. 4 (1997) Emre Aracı
  I. Allegro ma non troppo–moderato (d 1968)
 II. Adagio
III. Allegro

Selim Giray, keman; Gülmira Mahmud, piyano

Doçent Dr. Selim Giray
Doçent Dr. Selim Giray, Pittsburg Eyalet Üniversitesi’nde keman, viyola hocası ve orkestra şefi olarak görev yapmaktadır. 2007–2011 yıllarında Ohio Light Opera’da Başkemancı ve Yardımcı Şef olarak her yaz ortalama 20.000 dinleyiciye ulaşmış, Başkemancı olarak altı CD’de görev almıştır. Giray, 2000 ve 2003 yılları arasında ABD’nin en köklü okulları arasında sayılan Interlochen Yaz Kampı’nda hocalık yapmıştır. Kemancı olarak, Giray dört kıtada konserler vermiş radio ve televizyon programlarına katılmıştır. Solistliğinin yanısıra, oda müziği konserleri ve resitaller de vermiştir. En son, New York Carnegie Hall’da pianist Gulimina Mahamuti ile bir resital vermiştir. Sözkonusu resitalde sanatçılar Emre Aracı’nın Boğaziçi Mehtapları eserinin keman piyano versiyonunun prömiyerini gerçekleştirmiştir.

2010 Yılında Giray, piyanist June Chun-Young ile ERMMedia şirketinin Naxos distribütörlüğünde çıkardığı bir CD kaydetmiştir. Giray’ın New York Filarmoni Orkestrası’nın eski başkemancısı Eliot Chapo ile yaptığı söyleşi Strad dergisinin 2010 Temmuz sayısında yayımlanmıştır. 2008 yılında, Peermusic Yayımevi (Hamburg) Giray’ın Adnan Saygun’un keman konçertosu edisyonunu basmıştır. 2002 yılında, TC Kültür Bakanlığı Ahmed Adnan Saygun’un Keman Yapıtları: Bir Kemancıya Rehber adlı kitabı basmış, ve ertesi yıl, Edwin Mellen Basımevi aynı kitabı A Biography of the Turkish Composer Ahmed Adnan Saygun and a Discussion of his Violin Works başlığıyla yayımlamış ve uluslararası kütüphanelere dağıtmıştır.

Giray, Saint-Saëns’ın “Introduction and Rondo Capriccioso” ve Chausson’un “Poème” isimli eserlerini Hays Senfoni Orkestrası ile seslendirmiş, The Hays Daily News gazetesi sözkonusu performansı şöyle tanımlamıştır “Giray dinleyiciyi kendisine hayran bıraktı…büyüleyici kadanslarıyla göz kamaştırdı …ve tutkulu çalışıyla hem hararetli hem de sakin saadeti ifade etti.” Rotary Vakfı’nın 2004 yılında verdiği sponsorlukla, 2006 ve 2007 yazı boyunca İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlı Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde [MİAM] hocalık yapmış, 2006 yazında, CAKA [Cihat Aşkın’ın Küçük Arkadaşları] projesinde, Prof. Cihat Aşkın’a tek yardımcı hoca olarak görev almıştır. Ayrıca, İstanbul Oda Orkestrası’nın başkemancısı sıfatıyla, İslamabad Büyükelçiliği’mizde de bir dizi konser vermiştir.

Giray, ABD’de yıllardır çeşitli yarışmalarda jüri üyesi ve klinisyen olarak görev almaktadır. En son, Amerikan Yaylı Sazlar Hocaları Birliğinin (American String Teachers Association) 2011 Şubat’ında Kansas City’de yapılan ulusal konferansında bir tebliğ sunmuştur. 250 başvuru arasından seçilen bu sunumun konusu: “Yaylı Sazlar Görüş Açısı ile Orkestra Şefliği”dir. Giray’ın sözkonusu tebliği yine aynı başlıkla Amerikan Yaylı Sazlar Hocası dergisinin 2012 Şubat sayısında çıkmıştır.

Selim Giray, yedi yıllık doktora çalışması süresince, New York Filarmoni, Dallas Senfoni gibi Amerika’nın başta gelen orkestralarının başkemancılığını yapmış olan, Eliot Chapo ile yüksek düzeyde keman eğitimi yapmıştır. Bundan önce, North Carolina Eyalet Orkestrası ve East Carolina Üniversitesi tarafından verilen Orkestra Bursu’na layık görülmüş, iki yıl bu orkestrada çalarak, Fritz Gearhart ile keman çalışmalarını sürdürmüştür. İstanbul doğumlu olan Giray, İstanbul Devlet Konservatuvarı mezunudur ve bu okulda Saim Akçıl ile keman çalışmıştır.

Giray, Pittsburg Eyalet Üniversitesi’ndeki hocalığı süresince, Romanya’dan, Çin, Paraguay, Güney Kore ve Türkiye’ye uzanan uluslararası bir keman ve viyola stüdyosu oluşturmuştur. Giray’ın öğrencilerinin kazandığı çeşitli konçerto ve oda müziği yarışmalarının yanısıra ABD’nin en önemli yarışmalarından sayılan Amerikan Yaylı Sazlar Hocaları Birliği Solo Yarışması’nın 2006 Kansas Eyalet Birinciliği sayılabilir. Dr. Giray’ın öğrencileri Yale, Rice ve Florida Eyalet Üniversitesi gibi okullara tam bursla kabul edilmiş, bazı öğrencileri de Chicago Orkestrası, Kansas City Senfoni Orkestrası, Houston Senfoni Orkestrası ve Detroit Senfoni Orkestrası gibi ileri gelen kurumlarda üyeliğe layık görülmüşlerdir. Selim Giray, Anton Krutz tarafından yapılmış modern bir kemanla çalmaktadır. Sanatçı ile ilgili güncel bilgilere www.selimgiray.com sitesinden ulaşabilirsiniz.

Gülmira Mahmud
ABD’de doktora eğitimli ilk Uygur piyanist Gulimina Mahamuti [Gülmira Mahmud], Şincan Özerk Bölgesi, Karamay şehrinde doğmuştur. Hem Çin hem de ABD’de solist, eşlikçi, eğitimci ve akademisyen olarak aktif bir kariyer sürdüren Mahamuti, halen Ohio Wesleyan Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent olarak görev yapmaktadır. Sanatçı, ABD, Kanada ve Çin’in birçok şehrinde konserler vermiş, radio ve televizyon programlarına konuk olmuştur.

2011’in Aralık ayında kemancı Selim Giray ile New York Carnegie Hall’da bir resital vermiş olan Mahamuti, 2012 Mart’ında Macaristan ve Çin’de bir dizi resital için davet almıştır. Solist olarak, Southeast Kansas Senfoni Orkestrası ile Saint-Saëns’ın Hayvanlar Karnavalı eserini, Harbin Senfoni Orkestrası ile Chopin’in Andante Spianato ve Grand Polonaise’i ve Xinghai’ın “Sarı Nehir” Piyano Konçertosu’nu seslendirmiştir. Schoenberg Retrospektifi Festivali’nin açılış konserinde Op. 11 Drei Klavierstücke’ün yorumculuğuna layık görülmüş olan Mahamuti, 2012 Nisan’ında Mansfield Senfoni Orkestrası ile Britten’in Op. 13 Piyano Konçertosu’nu seslendirecektir.

Mahamuti, en son Chen Yi ve Shi Fu’nun eserlerinin yeraldığı bir CD kaydı yapmıştır. Mahamuti’nin Doğu İslam Müziği Bakış Açısıyla Shi Fu’nun Şincan Piyano Süitleri başlıklı yüksek lisans tezi, kısa zamanda Çinli ve Batılı araştırmacılar için önemli bir başvuru kaynağı olarak kabul görmüştür. Editör olarak, Çin’in önde gelen basımevlerinden Shanghai Yayım Evi ile Shi Fu’nun eserleri üzerinde çalışmalar yapmaktadır.

Mahamuti, piyano yorumculuğu üzerine Pittsburg Eyalet Üniversitesi ile Harbin Normal Üniversitesi’nde iki Yüksek Lisans diploması almış, Missouri Üniversitesi’nin Kansas City kampüsünde ABD’nin önde gelen piyanistlerinden Dr. Robert Weirich ile doktora yapmıştır.

Bkz:
www.gulimina.com




Hoşgeldiniz