Çobanın hayatına bir renk Anadolu Filarmoni Orkestrası’ndan… Dr. Ayhan Sarı


Toplam Okunma: 4816 | En Son Okunma: 26.04.2024 - 03:18
Kategori: Eleştiri/Kritik, Fikir Yazıları, Yazarlarımız: A.Sarı

10 yıllardır Türkiye’de klasik batı müziğini sevdirme çabaları içinde olan -klasik deyimiyle- klasik batı müziği uğraşanları belli periyodlarda iyi niyetli çabalarla işe koyulurlar. Hep aynı sahnelerdir. Bir taşralı veya taşralı/köylü grubu bulunur, onun çevresinde söylem organize edilir. Medya da her zaman olduğu gibi konuya balıklama atlar. Mevzu konuşulur, yazılır. Sonrasında ise eski tas eski hamam herkes kendi gerçek hayatına döner… Şimdi konu iyice aşıldı. Bir çoban (göbeklisinden) bulundu ve köyüne gidildi…

 

Göbekli çoban Sabri Öztürk elinde blok flüt görüntüsüyle.
Çalgı tutuşu, tutturulmuş izlenimi yaratsa da klasik batı müziği dinlemek onların da hakkı…

 

Ve…
Her yerde manşet: “Çobana özel konser”…

Bu devirde bu romantizme hala inananların varolduğu, basının konu üzerine sansasyonel bir şekilde atlayacağı biliniyor.

Öyle de oluyor.

Prim yapma düşüncesini gözardı etmemek gerek…

Sorsanız “kanunu, curayı, gıdı gıdı’yı değerlendiriyor musunuz, bu doğrultuda çalgılaması yapılmış yeni çoksesli bestelerin bestelenmesine ön ayak oluyor musunuz?” diye… Cevap “Zaman içinde” olacaktır. O zaman da bir türlü gelmez…

.    .    .

Gerçek bir Anadolu Orkestrası / bestecileri(**) olmalı, hayal etmeli. Bu satırların yazarı 1985′den beri hayal ediyor. Simpozyumlarda, dergilerde yazıyor. Çoksesli Türk oda müziği topluluğu kuruyor. Geleneksel çalgılarımız için yazılmış yapıtları raf aralarından kurtarıp seslendiriyor.

Anadolu’nun bağlamasından, kanun, tanbur çalgısından ney / mey çalgısına müzikal değerlerinin renk olarak değil, asıl/temel olarak kullanıldığı bir tınıda(*)…

Orta Asya’da Uygur’da, Kazakistan’da, Azerbaycan’da bunu çoktan, hem de sömürge konumunda iken yaptılar.

Anadolu Filarmoni Orkestrası’nda kaç bağlama, kaç kanun, kaç tanbur vs geleneksel çalgı kadrosu olduğunu, olacağını, planlandığını merak ediyoruz…

Düşünce hep güzeldi. Ama sonuç çıkmadı. Hep eksik, öngörüsüz “ben yaptım oldu” planlamalarından, yönetmeliklerinden.

Hep göstermelik oldu / idi …

Kadro yokluğu belirtildikten sonra denilen şudur:

Devletin mevcut gelenkesl Türk müziği ve Senfoni/opera orkestrası üyelerinden kendi düşüncenize uygun sanatçı bulun, orkestrayı oluşturun…

Ümidimiz odur ki halk tarafından sevilmeyi o cenah içinde en çok isteyen ve de hakeden bu konuda istekli çabalarıyla yakından tanıdığımız İzmir Devlet Senfoni orkestrası eski müdürü tuba sanatçısı sn. Kenan Gökkaya ve keman sanatçısı sn. Cemil Günçer konuyu bu kez romantizm ötesinde doğru algılayıp, Türkiye’de bu işe, anlayışa emek vermiş müzik insanlarını da aralarına alarak gereken gücü oluşutururlar ve böylece doğru temeli atarlar.

Yoksa eskiden yapıldığı gibi yine devlet topluluk / orkestraları içinde mutsuz birilerine özel topluluk/orkestra kurulur, kurulduktan sonra da çalıştırılmadıklarını düşünen o eskiler gibi küskün bir şekilde mecburen keyiflerine bakmaya devam ederler.

Umarız bu kez Anadolu Filarmoni Orkestrası’nda uygun-süreğen oluşum yaşanır.

Ve:

Geleneksel müziğimiz batı müziğine alternatif orkestral bir yapı içinde Kapıkule’den öteye geçer, uçar gider…
___________________________________
(*) Bu ülkede dünyanın ilk “Kanun Konçertosu”(Hasan Ferit Alnar 1906-1978) ve onu seslendiren yalnızca iki kuşak/üç tane kanun sanatçımız var. Prof.Dr. Ruhi Ayangil (d.1953), Tahir Aydoğdu (d.1959) ve Dr. Halil Altınköprü (d.1974).
(**) Besteci olmazsa orkestra ne seslendirecek.

Yazıya konu olan haber şöyleydi:

12 mart 2012 Salihli / İzmir

ÇOBANA ÖZEL KONSER…
İzmir merkezli kurulan Anadolu Filarmoni Orkestrası, Anadolu turnesi programı kapsamında, Salihli Belediyesi, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve Opel Türkiye’nin desteğiyle üç gün boyunca Salihli merkezi ile Çamurhamamı ve Allahdiyen köylerinde, köylülere ve öğrencilere mini konserler verdi. Etkinliğin ilk günü Salihli Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gündüz öğrencilere gece ise konuklara Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Tasavvuf Musikisi, Klasik Batı Müziği, Opera ve Operetlerden oluşturulan çok zengin bir repertuvar sunuldu.

Roller değiştirilerek paylaşılmış…

Salihli Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Uğur Okay, Anadolu Filarmoni Orkestrası’nı ağırlamaktan büyük mutluluk ve onur duyduklarını belirterek, “Sanat ve kültüre büyük önem veren Salihli halkına böylesi bir olanak sunan Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüze ve Filarmoni Orkestrası’nın tüm bireylerine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Erol Erdinç de “İzmir’de oluşturulan Anadolu Filarmoni Orkestrası’nın ardından Van Filarmoni Orkestrası’nın da hayata geçmesini bekliyoruz. Bu iki orkestra, öz müzik kültürümüzü ve dünya müziğini Anadolu halkına daha yakından tanıtmayı amaçlıyor. Halka giderek, köy köy dolaşarak misyonumuzu yerine getirmeyi amaçlıyoruz bu çerçevede Salihli’de bulunmaktan ve bize gösterilen ilgiden büyük memnuniyet duyduk” diye konuştu.

Orkestra sanatçıları, etkinliğin ikinci günü ise Çamurhamamı Köyü’nde ‘Çoban ateşi’ önünde, çoban 45 yaşındaki Sabri Öztürk’e özel konser verdi. Yöresel müziklere oynayarak eşlik eden Sabri Öztürk, çocukluğundan bu yana çobanlık yaptığını ve konser sayesinde unutamayacağı bir gün geçirdiğini belirtti. Öztürk, “Böyle bir orkestranın bana özel bir konser vermesinden dolayı gururlandım. Benim için sürpriz oldu. Kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi. Sanatçılar, Sabri Öztürk’e kaval, ressam Cahit Koççoban ve resim öğretmeni Nilgün Mıdık da karakalem portresini hediye edildi.


Soldan: Ressam/Heykeltraş Cahit Koççoban, Resim öğr. Nilgün Mıdık, Sabri Öztürk, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Prof. Erol Erdinç

Anadolu Filarmoni Orkestrası Kurucu Müdürü Kenan Gökkaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın talimatı ve Güzel Sanatlar Genel Müdürü Erol Erdinç’in desteğiyle Anadolu Filarmoni Orkestrası’nın kurulduğunu belirterek,
 “Amacımız köylerimize, kasabalarımıza, ilçelerimize, şehirlere güzel sanatları ulaştırmaktır” dedi.

Orkestranın Anadolu turnesindeki en önemli hedef kitlesinin, hayal ve düşünce dünyalarını geliştirme, yeni yetenekleri ortaya çıkarmak amacıyla çocuklar olduğunu vurgulayan Gökkaya, çocuklara konserlerde enstrümanlarını tanıttıklarını söyledi. Gökkaya, “Gizli kalmış Beethoven, Pavarotti, Mozart ve Aşık Veyselleri ortaya çıkarmak için köy köy gezeceğiz. Salihli’ye bağlı iki köyümüzü ziyaret ettik. Türk halk müziğimiz ve Türk halk edebiyatımızda kavalıyla çok büyük yer edinen çobanımızı da unutmadık. Çocuklarımıza da blok flüt hediye ettik. Köylerimizdeki gizli yetenekleri çıkartarak topluma kazandırmak istiyoruz. Çocuklarımızın müzik sanatıyla ilgili okullara yönlendirilmesi için yoğun çalışmalarımız olacak” diye konuştu.

Köy turnesine orkestranın bestelerini seslendirdiği eski bakanlardan İzmir’de yaşayan Yılmaz Karakoyunlu da katıldı.(1)

Mahalli müziklere oynayarak eşlik eden çoban Öztürk ise çocukluğundan beri aynı işi yaptığını, konser sayesinde unutamayacağı bir gün geçirdiğini ifade etti. Sabri Öztürk’e bir kaval, ayrıca ressam Cahit Koçban ve resim öğretmeni Nilgün Mıdık tarafından kara kalem porte hediye edildi.

Orkestra sanatçıları, geleneksel kültürdeki önemini ve değerini vurgulamak amacıyla etkinliğin ikinci günü Çamurhamamı Köyü’nde “çoban ateşi” önünde, çoban Sabri Öztürk’e de (45) özel konser verdi.

Yöresel müziklere oynayarak eşlik eden Sabri Öztürk, çocukluğundan bu yana çobanlık yaptığını ve konser sayesinde unutamayacağı bir gün geçirdiğini belirterek, “Böyle bir orkestranın bana özel bir konser vermesinden dolayı gururlandım. Benim için sürpriz oldu. Kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi. Sanatçılar, Sabri Öztürk’e kaval hediye etti.

İzlemek için bkz:
http://videonuz.ensonhaber.com/izle/anadolu-filarmoni-orkestrasi-cobana-ozel-konser
_________________________________________
(1) http://www.hurriyet.com.tr/kultur-sanat/haber/20125761.asp




Hoşgeldiniz