TRT 4. Belgesel Günleri …


Toplam Okunma: 3001 | En Son Okunma: 28.03.2024 - 11:37
Kategori: Etkinlikler

Türkiye’de belgesel filmciliğinin gelişmediği bilinir… Belgeselcilerin çoğunun objeden ziyade kendilerini çekmeleri, hele denizaltı belgesellerinde dalgıçların nefes verirken hava regülatöründen halka biçimli hava kabarcıkları çıkarmaya çalışmaları ve bunu filmin başından sonuna kadar defalarca göstermeleri Türk denizaltı belgeselciliğinin ironik klasiğidir. TRT’nin Türk belgesel filmciliğine katkı amacıyla 03-07 Mayıs 2012 tarihleri arasında düzenleyeceği etkinlik ‘belgesel filmciliğinin neresindeyiz’ sorusu hakkında fikir edinmemizi sağlayacak…

Belgeselcilik bilimsel, kültürel yeterliliği, bilimsel bir bakış açısını, ileri çekim tekniklerini gerektirir. Bizde ise konu hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadan bir veya birkaç danışman bulunur, bir-iki kere adet yerini bulsun babında danışılır, konuşulur; sonra belgeselci filmi yine kafasına göre çeker. Kimse de eleştirmez…

Çünkü kriterler oluşmamıştır. Kaptan Cousto’dan başka belgeselci bilinmez…

Türkiye’de belgesel sinemacılığı desteklemek, ülkemizin binlerce yıllık tarihi ve kültürel birikimini izleyicilere ulaştırarak bir kültürel katma değer oluşturma amacıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen yarışmada amatör, profesyonel ve uluslararası olmak üzere 3 kategori var.

Bu yıl 4.sü düzenlenecek olan TRT Belgesel Günleri’nde ayrıca konuyla ilgili söyleşiler, yarışma dışı film gösterimleri, konser ve sergiler gibi yan etkinlikler de bulunuyor.

Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri Ön Eleme ve Değerlendirme çalışmaları tamamlandı (Nisan 2012).

41 ülkeden 340 belgesel filmin katıldığı etkinlikte, Ulusal Amatör Kategoride 140 eser arasından 14; Ulusal Profesyonel Kategoride 49 eser arasından 6; Uluslararası Kategoride ise 151 eser arasından 15 eser finalde yarışmaya hak kazandı.

Uluslararası kategoride finale kalan filmlerin ülke dağılımı: ABD, HİNDİSTAN, HOLLANDA (2) , İRAN, FİLİSTİN, LİTVANYA, İTALYA, RUSYA, UKRAYNA, TÜRKİYE-NİKARAGUA ( Ortak Yapım) , İSRAİL, DANİMARKA, TÜRKİYE, İSPANYA şeklinde gerçekleşti.

Finale kalan filmlerin halka açık ve ücretsiz gösterimleri, 3–7 Mayıs 2012 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek “TRT Belgesel Günleri”nde, filmlerin yönetmenlerinin de katılımıyla gerçekleşecek.

7 Mayıs 2012 tarihinde yapılacak ve canlı yayınlanacak Ödül Töreni ve Gala Gecesi ile son bulacak.

Belgesel alanında yeni örnekler ve farklı tarzlar, bakış açıları insanın görüşüne yeni ufuklar kazandırabilir…




Hoşgeldiniz