TV ‘de “Müzik ve Yol” programı… Göktan Ay


Toplam Okunma: 3718 | En Son Okunma: 08.05.2024 - 19:11
Kategori: Eleştiri/Kritik

Tv lerde kültür/müzik programlarını izliyorsunuz- dur. Tabiî ki kanalların çoğalması ile TRT günlerindeki o herkesin izlediği programlar kalmadı. Ertesi gün aynı diziyi, programı izleyenler, tartışanlar da nostaljide kaldı. Bakınız yeni şiirler/şarkılar/türküler/besteler dahi zor yayılıyor ülkemizde… Hala eski şarkıları/türküleri/popüler eserleri birlikte söylüyoruz…

Mesajlar geliyor yöresel Tv lardan, ama kablo tv abonesi olduğumuz için onları takip edemiyoruz doğal olarak…

Ancak, yerel TV lerde çok güzel programlar olduğunu da biliyoruz. Çeşitler, renkler, diziler, belgeseller çoğaldı. Bu iyi mi oldu, kötü mü bilemiyoruz!.. Bu; gelişmenin, iletişim çağının bir sonucu olsa gerek.

Ancak, ulusal kanallar arasında bir program var ki diğerlerinden ayrılıyor gibi:

Müzik ve Yol / Habertürk TV

Programın bir özelliği sunucusu elbette… Ülkemizde yaşayan İngiliz müzisyen Paul Dwyer’ın gözünden Türkiye’deki müzikal gelenekler amaçlanıyor programda…

Program; sıcak, samimi, mütevazi, doğal, katılımcı, haber verici, tanıtıcı, bilgilendirici v.b. yönleri ile öne çıkıyor.

Eleştirilere baktığımızda çok kişi tarafından takip edildiği de anlaşılıyor;

1/ genellikle paul dwyer’ın sunduğu program; şurası hayret verici ki bu adam bizim bile anlamakta zorlanacağımız yerel ağızla konuşan bir yığın kimse ile kırk yıllık arkadaşmış gibi muhabbet ediyor; şaşırmamak elde değil; yine de program çok güzel bir program oluyor, helal olsun, umarım rating belasına kurban gitmez. (aegeus, 10.07.2011 13:27)

2/ her bölümünde türkülere bir daha aşık oluyorum bu programı izlediğimde. iskoç etekli sarışın bir amcanın bize kültürümüzü hatırlatması ise ayrı bir tezat oluşturuyor. ama bazen düşünmüyor da değilim, benim bile anlayamadığım bazı kelimeleri kullanan aşıkları bu adam nasıl anlıyor? (derkampf, 15.03.2011 20:58 ~ 22:22)

3/ her evde bir ud ve bağlama bulunuşuyla ünlenmiş amasya’dan yaptıkları nefis program ile takdirlerimi kazanan habertürk yapımı. yerel sanatçıların duygusal türkülerini kartpostallık amasya manzaraları ile birleştirerek hem göze, hem kulağa hitap eden harika bir bölüm izlettirdiler. yabancı asıllı sunucunun türk sanatçılarla birlikte gitar çalışını dinlemek de ayrı bir keyif. emeği geçenlerin eline sağlık.(amorfolyus, 11.03.2011 05:25)

4/ bu sabah keşfettiğim paul dwyer’in gitar çalışına şapka çıkarttığım program. yok efendim si bemol 2 varmışda olmazmış, al işte yapan yapıyor, daha çok insan tarafından keşfedilmesi dileği ile… bugünkü programda keltlerin 9/8 lik müziğini dinledik. her programında bir şeyler öğreniyorum.(tommikks, 25.12.2011 09:09)

5/ gerçekten kaliteli bir program. tv’yi istila eden dandiklerin yanında gerçekten ışıldıyor. nasıl başlıyor bitiyor anlamıyorum sıklıkla. kısa sürüyor yani. (kucoc, 03.10.2011 17:32)

Dikkat edilince, satır aralarında programın neden beğeni ile izlendiğini anlayabiliyorsunuz. Gerçekten, lafı fazla uzatmadan, karşısındakini kırmadan, güzel bir sunuşla müziğe geçiş yapmak en önemli özellikleri.

Hepsinden önemlisi Paul, yapmacık değil doğal, ayrıca iyi bir müzisyen…

Bakalım bu programa ilk ödülü kim, hangi dernek/vakıf verecek…

Benim yıllarca devam ettirdiğim, sponsorsuzluk nedeni ile ara verdiğim “İstanbul Türk
Müziği Günleri”
devam etseydi ilk olmayı çok isterdim…

Bekleyip, görelim…




Hoşgeldiniz