Uzayda insanın canlı olarak seslendirdiği ilk şarkı…


Toplam Okunma: 6224 | En Son Okunma: 25.04.2024 - 07:24
Kategori: Tarih ve Anılar

12 Nisan 1961 tarihinde içinde Yuri Gagarin bulunan SSCB uzay gemisi “Vostok (Tr. Doğu)” uzayda dünyanın yörüngesine girdi. Bu, bir insanın uzayda göründüğü ilk andı. Orada bir saat 48 dakika dolaştı… Dönemin tüm sanat hareketleri uzaydaki ilk insan konusundan etkilendi… Gagarin 51 yıl önce (1961-2012) çıktığı uzayda şarkı söylemiş miydi?..

12 Nisan 1961 tarihinde SSCB uzay gemisi “Vostok (Tr. Doğu)” uzayda dünyanın yörüngesine girdi. Bu, uzayda insanın göründüğü ilk andı.

Gagarin, uzayda bir saat 48 dakika boyunca, 200 milden fazla bir alanda dolandı.

Gagarin’i taşıyan roket dünyaya geri döndüğünde, bir tarlanın ortasında turuncu uzay elbisesi ile ortaya çıkan kozmonotu gören köylü korkudan dona kalır. Gagarin ona “Korkma, ben de senin gibi bir Sovyet’im. Uzaydan geldim de, Moskova’yı aramam lazım yakınlarda telefon var mı?” der.

Gagarin Moskova’ya geldiğinde Sovyet Başkanı Kruşçev’e, (Ukrayna 1894 -1971 Moskova / iktidar 1956-64) uzayda Sovyetler’in marşlarından olan Anavatan duyar/The Motherland hears’ı mırıldandığını söyledi.

Uzayda ilk şarkı plağını dinlemek için:
http://www.box.net/shared/0xd2mvxxti

SSCB tarafından tüm dünyada seyahatler ve halkla ilişkiler çalışmalarıyla bir yıldız gibi gösterilen Gagarin, ilerleyen yıllarda içki sorunlarıyla boğuştu. Uzaya gitmeden önce hiç içmemişti.

Uzay gemilerinin pilotluk eğitimlerine dönen Gagarin, yaşadığı sorunlara rağmen, hayatının son yıllarında savaş pilotu olarak gökyüzüne döndü.

1968 yılında devriye uçuşu sırasında şüpheli bir kazayla çakılıp hayatını kaybetti. Külleri Kızıl Meydan’da Kremlin duvarlarına gömülüdür.

Youri Gagarine – “Allo Terre ? Ici Cosmos !”

Yuri Gagarin, uzaya çıktığında, seyahati öncesinde ve sonrasında, dönemin bir pop ikonu haline gelmişti. SSCB’nin hem bu populariteyi yaratıp hem de Gagarin’i yoğun olarak propaganda aracı olarak kullandığı gerçeği mevcut.

Gagarin ise, kendi döneminde bu propaganda faaliyetinin içinde olmaktan memnundu.

Sovyetler’in, kuruluşundan beri kültür sanat yapıtlarında görülen, “Uzayda sosyalizm” temasının yürüyen örneğini sadece komünistler değil, dünya da sempatiyle kucakladı. Dönemin gerçek radikalleri olan Sitüasyonist Enternasyonal bile, “uzayın istilasının insanlık için umut verici bir başlangıç ve kölelikten uzak, herkesin kendi efendisi olacağına dair bir yaşam alanı olacağı”1 öngörüsüyle selamlamıştır.

Dönemin tüm sanat hareketlerini doğrudan ya da dolaylı etkileyen bu umut havasından sorumlu kişi ise, tabii ki Yuri Gagarin oldu.

Gagarin, uzaya seyahatinde SSCB Komünist Partisi Merkez Komitesi’ne teşekkür ederken, dönüş yolculuğunda şarkılar söyledi.

Uzayda söylenen ilk şarkı, böylece, bir Sovyet marşı olan “Anavatan” ezgisi oldu.

Gagarin’in uzaydaki kayıtları, dönemin Moskova propaganda çalışmaları kapsamında İngilizce radyo yayınında verilmiş olabileceği gibi, sonradan ingilizceye de çevrilmiş olabilir.(1)
________________________________________

(1) http://www.futuristika.org/antidepo/yuri-gagarin-uzayda-sosyalizm-ve-muzik/




Hoşgeldiniz