Holografik konserler geliyor…


Toplam Okunma: 3840 | En Son Okunma: 13.05.2024 - 07:45
Kategori: Haberler

1996 yılında silahlı çatışmada öldürülen ünlü rap’çi Tupac Shakur’un ABD Kaliforniya eyaletinde gerçekleş- tirilen Coachella Festivali’nde sahne alacağı duyurulunca önce herkes bunu bir şaka zannetti. Organizasyon şirketi; Tupac’ın, hayranlarıyla “bir araya geleceğinde” ısrar edince de biletler birkaç saat içinde tükendi. Ve konsere gidenler gördükleri “mucizeye” inanamadı. Tupac kanlı canlı karşılarında şarkı söylüyor, hatta yakın dostu Snoop Dogg ile düet bile yapıyordu…

Japonya’da son bilgisayar teknolojisi ile Crypton Future Media tarafından 3 boyutlu hologramı oluşturulan anime (canlandırma) karakteri Hatsune Mitu, ülkenin en popüler şarkıcısı konumuna geldi.Herkes onu dinliyor, onu konuşuyor. Gerçek olmasa da turnesinin konser biletleri kapış kapış. İnternette en çok izlenenler arasında… O artık Japonya’nın yeni yıldızı.

16 yaşında bir kız görünümündeki Hatsuna Mitu’nun sesi, Japon şarkıcı Saki Fujita’dan alınan ses örnekleri ile yaratıldı. Fujita’ya Japonca’da bulunan her ses teker teker farklı tonlarda söyletildi ve daha sonra bu örnekler bilgisayar ortamında birleştirilerek Mitu’nun şarkıları oluşturuldu. Hayranları internet üzerinden satın alabilecekleri bir program sayesinde Mitu’nun performanslarını bilgisayar ekranlarından izleyebiliyorlar.

Artık ABD ve Japonya’da düzenlenen holografik konserlerde, yıllar önce ölen sanatçılar sahnede canlandırılıyor…

İlki 2010′un nisan ayında Japonya’da gerçekleşen ve “hologram” adı verilen konserde, bir çizgi film karakteri olan Hatsune Miku sahneye çıktı ve binlerce kişiye 3 boyutlu olarak dev bir konser verdi. Ancak hologram konserleri asıl gündeme taşıyan, geçtiğimiz haftalarda ABD’de gerçekleştirilen bir rap konseriydi. 13 Eylül 1996′da silahlı çatışmada öldürülen ünlü rap’çi Tupac Shakur’un Kaliforniya eyaletinde gerçekleştirilen Coachella Festivali’nde (13-15 ve 20-22 Nisan 2012) sahne alacağı (15 Nisan 2012) duyurulunca önce herkes bunu bir şaka zannetti.

Organizasyon şirketi Tupac’ın, hayranlarıyla “bir araya geleceğinde” ısrar edince de biletler birkaç saat içinde tükendi. Ve konsere gidenler gördükleri “mucizeye” inanamadı. Tupac kanlı canlı karşılarında şarkı söylüyor, hatta yakın dostu Snoop Dogg ile düet bile yapıyordu.

Türkiye’de ilk defa Kotex Young’un sanal yıldızı Kita ile Keremcem sahnede canlı performansta hayranları ile buluştu. Kita ve Keremcem 23 mayıs Cumartesi akşamı 5,000 kişilik Bostancı Gösteri Merkezinde unutulmaz bir konser verdi. Konserde kita’yı sahneye çıkarmak için 2FRESH hologram teknolojisi ile 3D animasyonu kusursuzca birleştirdi. Türkiye’de ilk olan hologram konser, Dünya’da da Madonna’nın Gorillaz ile konserinden sonra ilk olma özelliğine sahip…

Hologram konserlerinin bilgisayar teknolojisi ile oluşturulmasında ilk işlem şarkıcıların eski konserlerinden görüntüler alıması. Sonra bu görüntüler teknoloji yardımıyla 3 boyutlu olarak sahnenin farklı yerlerine yansıtılıyor.

Bu teknoloji sayesinde artık hayatlarını kaybetmiş olan sanatçıları da sahnede canlı imiş gibi izlemek mümkün olacak.

Aramızdan ayrılmış hangi sanatçıyı canlandırılmış olarak sahnede izlemek istersiniz?.. Hiç düşündünüz mü?

. . .

Artık düşünebilirsiniz…

______________________________________________
Canlandırma Hatsune Miku’yu izlemek için bkz:
http://www.youtube.com/watch?v=deC2uxu0XA4

13 Eylül 1996′da silahlı çatışmada öldürülen ünlü rap’çi Tupac Shakur’un, Kaliforniya Coachella Festivali’ndeki hologram konseri için bkz:
http://www.youtube.com/watch?v=TGbrFmPBV0Y

Keremcem ve canlandırma Kita’nın klibi bkz.
http://www.youtube.com/watch?v=ydew750H6p0

Keremcem ve canlandırma Kita’nın hologram canlı konseri bkz.
http://www.youtube.com/watch?v=7mIuawn7RmY&feature=related




Hoşgeldiniz