Dılşad Said ilk kez Türkiye’de…


Toplam Okunma: 3386 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:56
Kategori: Konserler

Cumhuriyetin ilk yıllarında(*) ana amaçlardan olan, GTM’de sentez söylemi; o zamandan 2012’ye hemen her platformda konuşuldu, tartışıldı… 1938′den sonra gelenler ise uygulayamadı veya uygulamadılar… Sonuç Türk - Batı müziği kutuplaşması ile boşa geçirilen zamanlardı ve karşı söylemi “Kapıkule’den öteye geçmek” olarak dillerde dolaşır olmuştu… Yakın kültürel coğrafyamız içinde önce İran kökenli Kemancı Ferid Feryad’ı (Farid farjad) tanıdık. Şu sıralarda e-postalarda gördüğümüz Dılşad Said’in (keman) tanıtım söylemi hiç yabancı değil. Şöyle ki:

“Geleneksel Doğu ve Batı Müziği’ni sentezleyen tarzıyla tanınmış Irak Kürt kökenli Dılşad Said’in Doğu müziğinin vazgeçilmezleri; balaban, bağlama ve kavalın tınılarının, batı enstrümanları; bas gitar, perküsyon ve kemanla harmanladığı konser dizisinin son tarihi 03 Haziran 2012…

Geleneksel Doğu ve Batı Müziği’ni sentezleyerek, bu alanda kendini dünyaya kabul ettirmiş bir isim olan Dılşad Said, sürprizlerle dolu konserleriyle Türk müzikseverlerin karşısına çıkıyor.

Dılşad Said Saddam Hüseyin tarafından doğum günlerinde saraya çağırılıyordu. Fakat “Saddam bestesi yap” baskı ve tehditlerinin yükselmesi üzerine ülkesini terk etmişti.

Doğu müziğinin vazgeçilmezleri; balaban, bağlama ve kavalın tınılarının, batı enstrümanları; bas gitar, perküsyon ve kemanla harmanlanacağı konserler 3 Haziran’da sona erecek.

Dılşad Said’e Sinfonetta Classica Linz Orkestrası eşlik ediyor.

Sürprizlerle dolu bir organizasyona hazırlandıklarını dile getiren sanatçı, Türkiye’ye geleceği için çok heyecanlı olduğunu söyledi.

Konserleri Ege Kültür Sanat organize ediyor.

Dılşad Said Türkiye konser programı:

27 Mayıs 2012 – TİM Maslak / İSTANBUL
28 Mayıs 2012 – Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi / DİYARBAKIR
30 Mayıs 2012 – Belediye Atatürk Kongre Merkezi / MERSİN
31 Mayıs 2012 – Fuar Açıkhava Tiyatrosu/ İZMİR
2 Haziran 2012 – Yeni Mahalle Nazım Hikmet Kongre Merkezi / ANKARA

Konserlerinin başlama saati 21:00.

Dılşad Said…
Dılşad Said, orta halli bir ailenin sekiz çocuğundan biri olarak 1958 yılında Duhok’ta dünyaya geldi. Temel eğitimini Duhok’ta tamamlayan Dılşad Said, müzik diplomasını 1977 yılında Bağdat Enstitüsü’nden aldı. 1980 yılında Duhok Orkestrası’nı kurdu. Bu orkestra, geleneksel Kürt ezgileriyle klasik batı müziğini yorumlayarak farklı bir kulvar oluşturdu. 1980-1983 yılları arasında, Bağdat Orkestrası’nda kondüktörlük ve asistanlık yaptı. Senfoni Orkestrası’nda birinci keman (violinde birinci eleman) olarak görev aldı. 1985-1988 yılları arasında Walles Üniversitesi Koleji’nin solistliğini yaptı. Bu süre içerisinde müzik alanındaki doktorasını “Bachelor Master of Art”ta tamamladı. Diplomasını solo violin üzerine Londra’da Royal Müzik Akademisi’nden aldı. Evli ve iki çocuk babası Dılşad Said, 1991′deki Körfez Savaşı’ndan sonra ülkesinden göç etmek zorunda kaldı. Dilşad Said, Avusturya’nın Linz şehrine yerleşti ve halen müzik çalışmalarına Avusturya’da devam ediyor.




Hoşgeldiniz