Müzik öğretmenlerine alan sınavı geliyor… Göktan Ay


Toplam Okunma: 6211 | En Son Okunma: 24.04.2024 - 05:02
Kategori: Haberler

Mart 2012’de bir toplantıda, MEB Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Sn. Ömer Balıbey ile görüşmemizde “konunun olgunlaştığını, MEB olarak ÖSYM ile görüşüldüğünü ve önümüzdeki yıl bir aksilik olmaz ise sınavların içeriklerin değişeceğini” söylemişti. Ben de yazılarımda satırlarımın arasında bu müjdeyi vermiştim. İşte, çalışmalar sona erdi, geç de olsa, geçen hafta (20 Haziran 2012) beklenen açıklama geldi…

Müzik öğretmenlerine alan sınavı geliyor… Göktan Ay

Sanat okulu lisans mezunlarının ALES te matematik, fizik v.b. alan dışı sorularla karşı karşıya kaldığı ve başarı oranının düştüğü, atamalarda sorun yaşandığı, başta Milliyet Eğitim Yazarı Sn. Abbas Güçlü olmak üzere eğitim camiasında eleştirilmekteydi.

Mart 2012’de bir toplantıda, MEB Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Sn. Ömer Balıbey ile görüşmemizde “konunun olgunlaştığını, MEB olarak ÖSYM ile görüşüldüğünü ve önümüzdeki yıl bir aksilik olmaz ise sınavların içeriklerin değişeceğini” söylemişti. Ben de yazılarımda satırlarımın arasında bu müjdeyi vermiştim. İşte, çalışmalar sona erdi, geçte olsa, geçen hafta (20 Haziran 2012) beklenen açıklama geldi;

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Sn.Ali Demir, öğretmen seçimine ilişkin “MEB’in en çok ihtiyaç duyduğu 15-16 alanda, 2013’te alan sınavı yapacağız” dedi.

TBMM Üstün Yetenekli Çocukların Keşfi, Eğitimleriyle İlgili Sorunların Tespiti ve Ülkemizin Gelişimine Katkı Sağlayacak Etkin İstihdamlarının Sağlanması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu toplantısı, komisyon başkanı Sn.Halide İncekara başkanlığında yapıldı. Komisyon üyelerine ÖSYM’nin yapısı, yaptığı sınavlar, ölçme ve değerlendirme sistemleri hakkında bilgi veren Sn. Demir, komisyon üyelerinin sorularını da yanıtladı.

“Öğretmenlerin seçimi”ne yönelik bir soru üzerine Sn.Demir; “öğretmen seçimlerinin KPSS Eğitim Bilimleri Testi’ne göre yapıldığını” hatırlattı. “Burada alınan puanlarla tercihler doğrultusunda yerleştirmelerin yapıldığını” dile getiren Sn.Demir, “Burada eleştiri aldığımız konu, matematik öğretmenlerinin de fizik öğretmeninin de müzik öğretmeninin de aynı testle belirlenmesi” diye konuştu.

Testin içeriği hakkında da bilgi veren Sn.Demir, “testler genel kültür, genel yetenek ve eğitim bilimlerini kapsıyor. Milli Eğitim Bakanı göreve geldiğinden itibaren bir öğretmen yetiştirme stratejisi oluşturdu. Bir çalıştayla bunu kamuoyuyla da paylaştı. Öğretmen alan sınavı yapılması gerektiğini belirtti. Bu konuda karşılıklı olarak konuştuk. Tüm alanlarda sınav yapmanın zorluklarını hepimiz biliyoruz, çünkü bir söylentiye göre 87, bir söylentiye göre 137, başka bir söylentiye göre ise 180’den fazla farklı alan söz konusu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın en çok ihtiyaç duyduğu 15-16 alanda, 2013’te alan sınavı yapacağız. Burada ne yapacağız? Genel kültür, genel yetenek, eğitim bilimlerinin yanı sıra bir alanın nasıl öğretileceğine dair sorular soracağız ve o alanın kendisiyle ilgili sorular soracağız. Yani bir matematik öğretmeni genel kültür, genel yetenek sorularına tabi tutulacak, bir matematik öğretmeni eğitim bilimleri dediğimiz pedagojik formasyon onlara tabi tutulacak, matematiğin nasıl öğretilmesi gerektiği yönündeki sorulara maruz kalacak ve matematiğin cebiri, geometrisi konusundaki sorulara da maruz kalacak, bunlarla ölçeceğiz. Dolayısıyla bu alanın nasıl öğretileceği konusunda da bir gelişmenin olması beklenir.”

Sanıyorum ALES 1997 de başladı, ben o zaman İTÜ TMDK Müdür Yardımcısıydım. Bu sorunlar devamlı dile getirildi. Yöneticiler dikkate almadılar. Sistem ne Bakanlar, Başkanlar, Genel Müdürler v.b. gördü, ama onlar gerçeği görmedi veya görmek istemedi.…

Binlerce gencin umutları tükendi, belki de mesleklerinden vaz geçtiler. Çok mu zordu bu değişikliği yapmak, ya da daha uygulamadan yönetmeliği doğru hazırlamak…

İdareciler doğru iş yapmak için maaş almıyorlar mı? Makamlar onun için sunulmuyor mu?

MEB,YÖK ve ÖSYM yetkililerine bu karar için, gençlerimiz ve alan mensuplarımız adına teşekkür ediyoruz.

Son olumlu haber:
Yeni YÖK kanunu hızlı bir şekilde hazırlanıyor ve sona yaklaşılmakta. YÖK Başkanı Sn. Çetinsaya, sistemin fotoğrafını çekti. Aksayan ve çözüm bekleyen sorunları tesbit etti. Yeni YÖK kanunu taslağı ile; geçmişte yaşanan sıkıntıların geçici maddelerle telafi edileceği, üniversitelerin illerde kalkınmanın yolunu açacağı ve öğretim üyelerinin destekleneceği, araştırmalara önem verileceği v.b. olumlu duyumlar alıyoruz. Bunun ilk bulgularını Sn. Cumhurbaşkanımız Kayseri’de verdi. A.A. (23.06.2012) alınan bilgiye göre; Yeni düzenlemeyle vakıf destekli devlet üniversitesi modeli hayata geçecek. Gül, dün Abdullah Gül Üniversitesi’nin Sümer yerleşkesinin birinci tanıtım toplantısına katıldı. Üniversite yerleşkesinde incelemelerde bulunan Gül, şunları söyledi:

“Devlet imkanları olan bir üniversite, bir taraftan da vakıf imkanı olan bir üniversite ortaya çıkacak. Yeni üniversite yasası hazırlanıyor. YÖK Başkanı herkesin görüşlerini aldı. Üniversite konusu tartışmalı bir konu. Yakında da yeni YÖK Yasası çıkacak, belki bu üniversite pilot modelini ortaya koyabilir. İsteğim öğretim üyelerinin desteklenmesi idi. Ne kadar çok desteklenirse o kadar cazip olur. İyi başlangıç önemli. Tekstilin merkezi artık Kayseri, birçok sanayi buralarda tezahür etti. Buranın korunabilmesi için yeni vizyonlara ihtiyaç var. Bütün bunlar olabilir. Eğitime, kültüre, sanata kazandıracağız. Sadece bir üniversite olmayacak. İlin seviyesine inmeyecek, ili alacak, kendi seviyesine çıkaracak. Şehirlerin kültür sanat hayatına herşeye büyük katkısı olacak.”

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, çift rektörlü yeni üniversite modelini açıkladı. Her üniversiteye biri akademik, diğeri idari iki rektör öneren Gül, “O yöneticilerin, üniversiteleri başarılı şirketlerin yöneticileri gibi idare etmesi lazım” dedi. Gül, memleketi Kayseri’de eğitim muhabirleriyle sohbetinde, siyasi yarıştan çok daha sert geçtiğini söylediği mevcut rektör seçim sisteminden son derece rahatsız olduğunu belirterek, “Rektör seçimlerinin çok doğru yapıldığı kanaatinde değilim. Bu çok üzücü gerçekten. 20 yıl siyaset yaptım, siyasette görmediğim şeyleri rektör seçimlerinde görüyorum” dedi. (Gazeteler. 24.06.2012)




Hoşgeldiniz