Selda Bağcan Londra Meltdown Festivali’nde…


Toplam Okunma: 4004 | En Son Okunma: 20.04.2024 - 22:00
Kategori: Festivaller

Selda Bağcan, Londra 2012 Olimpiyat Oyunları kapsamında gerçekleştirilecek olan, Yönetmenliğini İngiliz şarkıcı Antony Hegarty‘nin yaptığı Meltdown Festivali’ne katılacak ve yarın akşam (02 Ağustos 2012) Londra’nın önde gelen kültür sanat merkezlerinden Southbank Centre - Queen Elizabeth Hall’da ülkemizi temsil edecek… Meltdown Festivali (*) yönetmenleri arasında Nick Cave, John Peel, Laurine Anderson, Patti Smith, David Bowie ve Ray Davies gibi isimler bulunuyor…

O, bir efsane ses, “Selda Bağcan”… Göktan Ay

Selda Bağcan, 1971 yılında Ankara üniversitesi Fen Fakültesinde Fizik Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencisiyken amatörce başlattığı müzik çalışmalarında ilk iki 45′lik plak satışının bir milyon tavanını zorlamasıyla profesyonel müzik hayatına başladı…

Yurt içi ve yurt dışında sayısız konserler veren sanatçı, 1972 yılında Türkiye’yi -Dışişleri Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle- Bulgaristan’da ALTIN ORFE (Golden Orfeus) festivalinde temsil etti. 1973 yılında ilk batı Avrupa Turnesini gerçekleştirdi.

O yıllarda 16 adet 45′lik plak yaptı.

1979/1980 yıllarında (CHP) yurt dışı Demokratik kitle örgütü olan HDF (Halkçı - Devrimci Federasyonu) ile dayanışma içindeki SPD (Alman Sosyal Demokrat Parti) nin yardımıyla Batı Avrupa’da çeşitli festivallere katıldı. 1980 ve 1987 yılları arasında pasaport verilmeyen şarkıcı 1986 yılında Peter Gabriel’in desteklediği The Womad Foundation (Word Of Music And Dance) Festivalinden davet aldığında gidemedi. 1987 yılında Womad Vakfı’ nın ısrarlarıyla pasaportuna kavuşan sanatçı o yıl; 13 Haziran Rotterdam Sanat Festivali (Poetry), 19 Haziran Womad ve Glastonbury Festivali, 20 Haziran Jubile Gardens (London), 25 Haziran Eurls Court (London) 26 Haziran Capital Radio Festivali konserlerini yaptı. 1988 de 4 ay süren Batı Avrupa Turnesinden sonra 1989/1990 da Belediyelerin seçimle Sol Partinin eline geçmesiyle kültür ve sanat hizmetlerinin davetlisi olarak kent festivallerinin 100.000 kişilik seyirci kitlesine hitap etti. Bu konserlerin en büyük özelliği biletlerinin ücretsiz ve halka açık olmasıydı.

Yine 1990 yılında Hollanda’dan Rasa Organition (Interkultureel Centrum)’un davetlisi olarak Utrech, Jmegen, Tilburg şehirlerinde ve Yugoslavya’daki Prizren ve Priştine şehirlerinde konserler verdi. Aynı yıl 4 kez İsrail’e giden şarkıcı Acco Festivalinde “Khanel Umdan” adlı Osmanlı kalesinde ve Ehal Hatarbut konser salonunda iki ayrı konser ve iki ayrı televizyon programı yaptı. Danimarka’nın Argus şehrindeki esintiler isimli festivale katıldı.

Bu güne kadar 30 yıl içinde 17 adet 45′lik, 10 adet LP, 30 adet kaset çalışması olan sanatçı Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, Belçika, İsveç, Norveç, İsviçre, Avusturya, Avusturalya, Yugoslavya ve İsrail’de konserler yaptı. Tarz olarak protest müziği benimseyen Selda Bağcan, kendi bestelediği şarkıları söylemeyi tercih ederken, bin yıllık anonim halk türkülerini çağdaş bir uslupla yorumlamasıyla tanınıyor. Kendisini Türk insanının acılı sesi olarak nitelendiren sanatçı, sesi ile milyonları kendine bağladı. Tıpkı Tatlıses gibi, söylediği her esere ruh/can veren Allah vergisi bir ses güzelliği/yorumu vardır.

Çalışmalarında titizdi. Kendisi ile İstanbul Türk Müziği Günleri’nde yer alması için görüşme yaptığımızda çok heyecanlıydı. Bir trafik kazası geçirmişti, uzun zaman sahnelerden uzak kalmıştı. O nedenle, CRR Konser salonu’nda vereceği bu konseri önemsiyordu. Tanıtım kitapçığına hiçbir siyasal gölge düşürülmemiş, sadece müzikte yaptıkları yazılmıştı. Konserin en ince ayrıntısına kadar planlıyordu, başarılı sanatçı olmak buydu. Kendi konserinden önceki bir CRR konserini, teknik ekibini alarak izliyor, notlar alıyor, ses tesisatında eksiklikler varsa onları not alıyordu. Kendisinden sadece bir ricam vardı; “İstanbul Türk Müziği Günleri” bir müzik festivali idi. Burada siyasi sloganlar, işaretler yer almamalıydı. Zaten seyirci, Selda’nın siyasi görüşünü, çektiği sıkıntıları biliyordu.” Bana, “merak etme Göktan Hocam, biz artık olgunlaştık, nerede ne yapılacağını artık iyi biliyoruz, rahat ol” demişti. Çok anlayışlı ve halk insanıydı. Konser günü CRR de boş yer kalmamıştı, olağanüstü bir seyirci vardı. Eserlerine bütün salon eşlik ediyordu. Gençliğimin idol sesi olan Selda Bağcan ile birlikte olmak müthiş bir duyguydu.

Kısaca; O Selda Bağcan, görünce, tanıyınca şaşırmayacaksın…Kolay sanatçı olunmuyor, gönüllere taht kurulmuyor…Gençler, böyle sanatçıların başarı grafiklerini, hayatlarını iyi incelemeli diye düşünüyorum. Şimdi; Bağcan, İngiliz şarkıcı Antony Hegarty’nin özel davetlisi olarak Londra Olimpiyatları kapsamında gerçekleşecek Meltdown Festival’e katılacak ve yarın akşam Queen Elizabeth Hall’da konser verecek, yine bu güzel ülkemizi temsil edecek… Meltdown Festival. daha önce Nick Cave, John Peel, Laurine Anderson, Patti Smith, David Bowie ve Ray Davies gibi isimleri ağırlamıştı.

Tebrikler Selda Bağcan, Siz en iyisine layıksınız, başarılar ve sağlıklı yıllar diliyoruz.
________________________________
(*) Meltdown Festivali : Etkinlikleri ve sanatcıları her yıl farkli kültürden gelen bir sanat yonetmenin belirledigi Meltdown Festivali 1993 ten beri Southbank Centre’da devam etmekte. Onceki yıllarda festivali yonetenler arasında Elvis Costello, David Bowie, Patti Smith, Jarvis Cocker, ve Ray Davies gibi isimler var. Bu yıl ‘Mastercard Dunya Festivali’ bünyesinde gerceklesen etkinliklerin küratorlügünü odüllü müzik grubu Antony ve Johnsons’ın solisti Antony yapıyor.

Meltdown, kült sanatcılari one cıkarmasıyla bilinen bir festival. Bu yıl da digerlerinden farksız: Antony küratorlügündeki Meltdown tüm dünyaya, Selda’nın ‘uzay-cagı Anadolu psych-folk’ müzigini duyuruyor.

Meltdown, olimpiyatlar nedeniyle 12 hafta boyunca tüm dünyadan belli basli sanatcıları Ingiltere’nin en iyileri ile bulusturacak olan Londra 2012 Festivali’nin bir parcası… Festivalde Selda’nın yanı sıra Elizabeth Fraser, Lou Reed ve Marc Almond gibi tanınmıs müzisyenler, New York underground (yerlaltı) cevrelerinden perfromans sanatcıları ve şarkıcı-söz yazarı Buffy Sainte-Marie de sahne alacak.

Festival web sitesi için bkz:
http://meltdown.southbankcentre.co.uk/2012/events/selda/
_____________________________________
Konserden görüntüler (eklenme: 06 Ağustos 2012)
http://webtv.hurriyet.com.tr/3/36087/0/1/londra-da-selda-bagcan-ruzgari.aspx




Hoşgeldiniz